Βαλκάνια

"Ημέρες Μαυροβουνίου" ζουν Σκόπια/Ζ.Ζάεφ - Εκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών λόγω δραματικών εξελίξεων

"Ημέρες Μαυροβουνίου" ζουν τα Σκόπια και ο Ζόραν Ζάεφ καθώς η ανεξέλεγκτη κρίση που έχει προκύψει στο τρίγωνο Αθήνας-Σκοπίων-Μόσχας, οι εκατέρωθεν απειλές, το πολιτικό περιβάλλον και οι υποβόσκουσες εθνοτικές διαμάχες δίνουν εικόνα μιας μη ελεγχόμενης "έκρηξης" .

Ηδη ο Ζόραν Ζάεφ προχωρά σε έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για σήμερα μετά και την μετωπική σύγκρουση Ζάεφ-Μόσχας ενώ η ΕΕ ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων και της Αλβανίας

"Λόγω της εξαιρετικής πολιτικής κατάστασης που απαιτεί τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών, στη μορφή 1+1 (δηλαδή ο αρχηγός του κόμματος και ένας άλλος εκπρόσωπος του) προσκλήθηκαν τα κόμματα που έχουν περισσότερους από έναν βουλευτή στο Κοινοβούλιο της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, αναφέρει η ανακοίνωση της Κυβέρνησης των Σκοπίων.

Η συνάντηση των πολιτικών ηγετών θα διεξαχθεί σήμερα στις 18:00 στη Λέσχη των Βουλευτών με θέματα συζήτησης το δημοψήφισμα για το όνομα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την κατάσταση ασφαλείας στην χώρα.

Λίγες ώρες πριν, υπήρξε ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας κατά του Ζ.Ζάεφ. Για αβάσιμες καταγγελίες εκ μέρους του Ζόραν Ζάεφ, οι οποίες υποκινούν το αίσθημα της ρωσοφοβίας, έκανε λόγο η πρεσβεία της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας.

«Πιστεύουμε ότι τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις, καθώς και οι πρόσφατες εικασίες εκ μέρους της υπουργού Άμυνας, αποσκοπούν στην υποκίνηση της ρωσοφοβίας, που όλο και περισσότερο θεωρείται από τους δυτικούς εταίρους της ΠΓΔΜ ως μέσο για την επίτευξη των δικών τους στόχων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής» αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μόσχα σημειώνει ότι «δημιουργούνται αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με την επιθυμία της οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Και καταλήγει:

«Θεωρούμε αντιπαραγωγικές και ανεύθυνες τις προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών της ΠΓΔΜ με την περίφημη «ρωσική απειλή».

«Αναμένουμε ότι η πλευρά της Μακεδονίας μέσα στο νομικό πλαίσιο της χώρας και της διεθνούς πρακτικής θα διεξάγει λεπτομερή και αντικειμενική έρευνα των ισχυρισμών που αναφέρουν μέλη της Κυβέρνησης της και θα παρουσιάσουν στους πολίτες πραγματικά γεγονότα και όχι κατασκευασμένα» σημειώνεται χαρακτηριστικά..

Τέλος, η Ρωσική πρεσβεία κάνει λόγο για «αντιπαραγωγικές και ανεύθυνες προσπάθειες» που έχουν στόχο να εκφοβίσουν τους πολίτες με μια «πλασματική ρωσική απειλή».

Η ρητορική αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Ζάεφ  ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να αναλάβει πιο ενεργό δράση, χαρακτηρίζοντας μη-φίλη την κυβέρνηση Ζάεφ.

Τρέχει να προλάβει η ΕΕ: Ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων και της Αλβανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της πΓΔΜ και της Αλβανίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019, για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

Ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Σκόπια ότι "έχει τη χαρά να ανακοινώσει σήμερα την επίσημη έναρξη της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου". Εξήγησε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην πΓΔΜ και τη γειτονική Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και την ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς, ιδίως στα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου.

«Ας αρχίσουμε την δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την ιστορία. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο Επίτροπος, ο οποίος απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια.

«Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσετε όλες τις διαφορετικές δυνάμεις στην κοινωνία και να κάνετε τη διαφορά προς το καλύτερο. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων μπροστά μας, γι 'αυτό σας παροτρύνω να είστε συγκεντρωμένοι και ενωμένοι», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει στη διαδικασία αυτή της χώρας που καλύπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας και πληροφοριών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το επικείμενο προβλεπόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας ανέφερε και κάλεσε όλους τους πολίτες, ιδίως τους νέους να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, διότι όπως ανέφερε κάθε ψήφος είναι σημαντική.

Ο Χαν συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία», όπως είπε.

"Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πολίτες αυτού του υπερήφανου έθνους, να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας με ελεύθερο και κυρίαρχο τρόπο. Η πόρτα για την ΕΕ είναι ανοιχτή αλλά εσείς και μόνο εσείς θα αποφασίσετε αν θα αδράξετε αυτήν την ευκαιρία", τόνισε.

Λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε "να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα".

"Μην χάσετε ούτε μια μέρα, παράξτε αποτελέσματα για να αποτινάξετε κάθε αμφιβολία", υπογράμμισε εκκινώντας την ίδια διαδικασία και στα Τίρανα.

Τι είχε συμβεί στο Μαυροβούνιο - Η Δυτική εκδοχή...

Οι Υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν την εξάρθρωση δικτύου που σχεδίαζε πραξικόπημα ανήμερα τη μέρα των εκλογών και δολοφονία του πρωθυπουργού Μίλο Τζουγκάνοβιτς προκειμένου η χώρα να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η εισαγγελία της Ποντγκόριτσα άσκησε δίωξη εναντίον 19 Σέρβων, μεταξύ αυτών και του πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Σερβίας, Μπρατισλάβ Ντίκιτς, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα της 16ης Σεπτεμβρίου 2016 ως ύποπτοι για ένοπλες επιθέσεις το βράδυ της ίδιας ημέρας εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και επιχείρηση δολοφονίας του Τζουγκάνοβιτς.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε πως ένας εκ των συλληφθέντων, ονόματι Αλεξάντερ Σίντσελιτς, ομολόγησε πως το όλο εγχείρημα θα υλοποιείτο το βράδυ των εκλογών με τη συμμετοχή 500 ενόπλων, μεταμφιεσμένων σε στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι θα καταλάμβαναν κυβερνητικά κτίρια και θα σκότωναν και τον Τζουγκάνοβιτς.

Φέρεται να είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο Ντίκιτς, που ήταν οι επικεφαλής του σχεδίου, είχαν στρατολογηθεί από δύο Ρώσους εθνικιστές, από τους οποίους θα παραλάμβαναν το ποσό των 100.000 ευρώ έκαστος με το τέλος της επιχείρησης, ενώ είχαν λάβει υποσχέσεις και για άλλα προνόμια.

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε παραμονή των εκλογών μεγάλο οπλοστάσιο, το οποίο ανήκε στους επίδοξους πραξικοπηματίες...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...