Εσωτερική Ασφάλεια

Εγκληματικές ευθύνες: Στην Κινέτα καίγονταν και δεν είχαν νερό! - «Σβήναμε τη φωτιά με λεμονάδες» - Οι πυρκαγιές «ξεγύμνωσαν» την Κυβέρνηση Τσίπρα

Θλίψη, οργή, θυμός. Μία απο τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 24ωρα. Η Ελλάδα θρηνεί. Τα χθεσινά γεγονότα ξεγύμνωσαν την Κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ οι καταγγελίες από τους κατοίκους πέφτουν βροχή!

«Έχουμε τρελαθεί από την στεναχώρια μας. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Κάηκε το μισό μας σπίτι και ολοσχερώς η επιχείρηση του γιου και του εγγονού μας. Ζω εδώ ως μόνιμος κάτοικος από το '69 και δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Η περιοχή είχε γεμίσει καπνούς, προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά με λεμονάδες. Νερό δεν είχαμε» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιάννης Πικρός.

Γεμάτος οργή ο Κυριάκος Ιωσηφίδης καταγγέλλει ότι «οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Είμαι εδώ και 40 χρόνια στην Κινέτα και ποτέ δεν μας έφεραν νερό. Μας φέρνουν νερό με βυτία. Προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά για να σώσουμε τα σπίτια μας και δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ούτε την βρύση να ρίξουμε έναν κουβά νερό. Η βασική αιτία της εξάπλωσης της φωτιάς ήταν η έλλειψη νερού». Εμφανώς καταβεβλημένος κι ο Πέτρος Καλκαντζάκος.

«Τι να σας πω… Αυτό το σπίτι ίσως να είναι το πρώτο ή το δεύτερο που φτιάχτηκε στην Κινέτα. Ήταν από το '48 και μετά το '65 το συντηρήσαμε και το επεκτείναμε. Μια ζωή, τόσος αγώνας και έγινε στάχτη. Απουσιάζαμε και μας ειδοποίησαν ότι καίγεται το σπίτι μας, αλλά δεν μπορούσαμε να έρθουμε. Είχαν κλείσει οι δρόμοι. Δεν ξέρω ίσως ήταν καλύτερα ίσως χειρότερα. Ευτυχώς που δεν κινδυνέψαμε, δυστυχώς που δεν μπορέσαμε να γλιτώσουμε τίποτε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε νερό. Τόσα χρόνια πέρασαν και δεν έχουμε ακόμη δίκτυο υδροδότησης».

Σε έλλειψη οργάνωσης και πρόληψης του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γιάννης Δημητρίου κάτοικος της περιοχής. «Αυτό το σπίτι το έχτισα με τα χέρια μου εδώ και 40 χρόνια. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ξαναγίνεται. Αυτό που ζήσαμε ήταν απερίγραπτο. Καπνός παντού κι ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους για να φύγει, να γλιτώσει.

Έπρεπε όμως να υπήρχε ένα σχέδιο προληπτικά, μια επιφυλακή αφού πρόκειται για δασική περιοχή. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε ανέμους και έχουμε ξαναζήσει κι άλλες φωτιές» τονίζει ο κ. Δημητρίου και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι νιώθει «σα ναυαγός στο πέλαγος. Είμαστε ανοχύρωτοι».

Κατάκοπη από τη μάχη που έδινε όλη την νύχτα με τις φλόγες η Ασπασία Πιπεράκη Σπυροπούλου δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ζήσαμε την κόλαση του Δάντη. Έχω το μαγαζί μου εδώ στην παραλία και παίρναμε νερό από τη θάλασσα για να ρίχνουμε στην φωτιά. Προσπαθούσαμε όπως όπως να την σβήσουμε αλλά πώς; Νερό δεν υπήρχε. Τόσα χρόνια υποσχέσεις και τίποτε. Τώρα κάηκαν όλα και δεν μας έμεινε τίποτε. Πότε θα ξαναζωντανέψει αυτός ο τόπος; Ο φόβος μας τώρα είναι οι πλημμύρες που θα έρθουν μετά τις πυρκαγιές με τα πρώτα πρωτοβρόχια».

Κοιτώντας φωτογραφίες του σπιτιού του από το κινητά του, ο Αλέκος Καρακίδης μαζί με τη μητέρα του Μαρία θυμούνται όλες τις στιγμές και τα χρόνια που πέρασαν. «Ήρθαμε εδώ όταν ακόμη η Κινέττα ήταν χωριό. Δεν υπήρχε κανείς. Και το σπίτι το φτιάξαμε με κόπο. Τώρα πια θα το αφήσουμε έτσι. Πώς θα το ξαναφτιάξουμε; Δεν γίνεται. Με τόσα μποφόρ και χωρίς νερό τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;» αναρωτιέται η Μαρία Καρακίδου.

Συνεχίζονται οι φωτιές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από χθες στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη, κι ενώ ήδη από χθες η χώρα μας μετρά δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Στην Κινέτα, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Γεράνεια Όρη, επιχειρούν 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. 

Επιπλέον, συμμετέχουν τέσσερα εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βουλιαγμένης, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Παράλληλα, από πλευράς εναέριων μέσων, επιχειρούν πέντε ελικόπτερα.

Στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, συμμετέχουν για την κατάσβεσή της 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. 

Φωτιά και στα Χανιά

Ανεξέλεκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή του Κακοπέτρου Πλατανιά, με την απομάκρυνση των κατοίκων από τους κατά τόπους οικισμούς.

Η φωτιά που λόγω των θυελλωδών ανέμων σήμερα έχει ενισχυθεί σημαντικά, καίει χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες, ενώ η αστυνομία προχώρησε κατ΄εντολή του Δημάρχου Πλατανιά σε εκκένωση του οικισμού Κοτσυφιανά στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκονται αυτή την ώρα 15 οχήματα της πυροσβεστικής με πάνω από 30 άτομα προσωπικό, πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού από αέρος επιχειρούν και τα 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο έχει εκδηλωθεί και τρίτο μέτωπο -μετά από το Καλάμι και τα Κοτσυφιανά- που καεί στον Άνω Κακόπετρο και δυσκολεύει τις προσπάθειες για έλεγχο της πυρκαγιάς.

Μεγάλες οι ευθύνες της Κυβέρνησης

Οικογένειες βρίσκονται απανθρακωμένες αγκαλιά γιατί δεν πρόλαβαν να σωθούν και άλλοι πέθαναν στη θάλασσα όπου έπεσαν για να σωθούν. Πριν λίγους μήνες συμπολίτες μας πνίγηκαν από πλημμύρες στη Μάνδρα με τις πληγές να είναι ακόμα ανοιχτές. Όλα αυτά λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας και το κέντρο λήψης αποφάσεων.

Σε αυτό το κέντρο λήψης αποφάσεων η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναλώνεται σε επικοινωνιακά τρικ. Η είδηση το βράδυ της Δευτέρας ήταν ότι ο πρωθυπουργός επέστρεψε από το Μόσταρ της Βοσνίας αν και αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Ο ίδιος άνθρωπος εμφανίστηκε με σηκωμένα τα μανίκια και ένα μπακαλόχαρτο στο χέρι να κρατάει σημειώσεις χωρίς να ρωτάει για νεκρούς και μετά από λίγο πρόλαβε να κάνει λόγο για ασύμμετρα φαινόμενα.

Λίγο νωρίτερα, από το Μόσταρ, στη Βοσνία άφηνε υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που καίνε διάφορες περιοχές της Αττικής χωρίς να είναι όμως στην αίθουσα επιχειρήσεων και με ενημέρωση από ένα κινητό τηλέφωνο. Την ίδια ώρα οι τραγικές ειδήσεις για νεκρούς γίνονταν γνωστές όχι από επίσημα χείλη αλλά από τα ΜΜΕ και αυθαίρετες εκτιμήσεις.

Επικοινωνιακή διαχείριση και θεωρίες συνωμοσίας πάνω στις στάχτες της πυρκαγιάς και με ανθρώπους να έχουν καεί ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε να αφήσει τις βραβεύσεις στο Μόσταρ για να γυρίσει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο τραγικός απολογισμός από τη Μάνδρα ανήλθε στους 24 νεκρούς και οι νεκροί από την Ανατολική Αττική εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 60. Είναι νεκροί σε καιρό ειρήνης και σε μία χώρα που θέλει να είναι ευρωπαϊκή αλλά σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την έλλειψη σχεδίου απεγκλωβισμού, για τα μέσα πυρόσβεσης που δεν λειτούργησαν και για τον κρατικό μηχανισμό που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει πυρκαγιές μία ανάσα από την πρωτεύουσα.

«Η φωτιά κυνηγούσε τα αυτοκίνητα»

Ο κ. Χάρης, με τα χέρια του μαυρισμένα ακόμα, περιγράφει πως μέσα σε δυο με τρία λεπτά η φωτιά «κατέβηκε» από τον Νέο Βουτζά. «Εμείς, δεν βλέπαμε φωτιά να έρχεται. Βλέπαμε αυτοκίνητα να τρέχουν, θέλοντας να αποφύγουν τη φωτιά, θέλοντας να αποφύγουν τη φωτιά. Φαντάσου μια πύρινη λαίλαπα να κατεβαίνει και να καταδιώκει αυτοκίνητα και κόσμο», λέει.

Μέσα στον πανικό τους, οι άνθρωποι που μπήκαν στα αυτοκίνητά τους για να κατευθυνθούν στη θάλασσα και να σωθούν, βρέθηκαν σε έναν στενό δρόμο γεμάτο πεύκα. Ήταν ίσως το λάθος που σε κάποιους στοίχισε τη ζωή. Ποιος μπορεί όμως να τους κατηγορήσει. Ποιος μπορεί να μπει στη θέση τους, να νιώσει την αγωνία και την απόγνωσή τους. Κανείς.

Αφήνουν λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας

Οι εικόνες των δεκάδων καμένων αυτοκινήτων προκαλούν μόνο κόμπο στο στομάχι. Γιατί μέσα σε αυτά, κάποιοι συνάνθρωποί μας, έχασαν τη ζωή τους. Συγγενείς των θυμάτων βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (24.07.2018) στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Μια μαυροφορεμένη κοπέλα, με λίγα λουλούδια στα χέρια, πλησίασε ένα καμένο αυτοκίνητο.

Άφησε τα λουλούδια εκεί, στη μνήμη του ανθρώπου που χάθηκε από την καταστροφική φωτιά. Από την πύρινη λαίλαπα που άφησε πίσω της μόνο θάνατο και καταστροφή.

Κόλαση επί γης

Ο κεντρικός δρόμος στο Μάτι θυμίζει τοπίο πολέμου… Καμένα σπίτια, καμένα αυτοκίνητα, καμένα μαγαζιά, καμένα δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας της φονικής πυρκαγιάς. Κατά μήκος της οδού Ποσειδώνος τα πυροσβεστικά οχήματα διέρχονται συνεχώς στους στενούς δρόμους προσπαθώντας να συμβάλλουν στην κατάσβεση των μικροεστιών οι οποίες συχνά πυκνά αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων.

Οι κάτοικοι μετρούν τις απώλειές τους και βιώνουν τον πόνο αυτής της τραγωδίας. Κάνουν λόγο για σκηνικό πολέμου και για τις προσπάθειές τους να σβήσουν τη φωτιά στα σπίτια, να βοηθήσουν τους γείτονες, να σώσουν τους δικούς τους, τους αγαπημένους τους, να σώσουν τα κατοικίδιά τους.

«Κολυμπούσα 4 ώρες με το κινητό σφιχτά στο χέρι»

Ανάμεσά τους η κ. Εύα, η οποία συγκλονίζει με τη μαρτυρία της καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κολυμπούσε επί 4 ώρες κόντρα σε αγριεμένα κύματα, χωρίς να κοιτάζει πίσω της, κρατώντας σφιχτά το κινητό της τηλέφωνο, σε αδιάβροχη θήκη το οποίο και της έσωσε τη ζωή». Καλύπτοντας το κεφάλι της με το φόρεμά της ώστε να αποφύγει τις κάφτρες και τα αποκαΐδια που συνεχώς πετάγονταν κι αψηφώντας τις κράμπες που είχαν αρχίσει να την πιάνουν κολυμπούσε με ό,τι της έχει μείνει, «την ανθρώπινη δύναμη» όπως είπε, τη θέληση για ζωή.

Έπειτα από 4 ώρες κι αφού προσπαθούσε να δίνει το στίγμα της στο λιμενικό, ένα αλιευτικό την εντόπισε και την διέσωσε. Ωστόσο, εκφράζοντας την ανησυχία της, ανέφερε ότι δυστυχώς φοβάται ότι θα βρεθούν πολλοί πνιγμένοι.

Το ζευγάρι των ηλικιωμένων που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι

Δίπλα της ο κ. Σωκράτης, μέλος του πυροσβεστικού σώματος Κοζάνης, που κατέφτασε χθες αργά το βράδυ, βοηθά στον εντοπισμό των απανθρακωμένων σορών. «Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε κοντά στην κατασκήνωση που βρίσκεται στο Μάτι, τρεις σορούς ηλικιωμένων ανθρώπων. Η εικόνα συγκλονιστική καθώς ανάμεσά τους βρέθηκε ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο. Λίγο αργότερα εντοπίσαμε τις 26 σορούς στον οικοπεδικό χώρο Ζούγκλα στο Μάτι», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχασε το εγγόνι του, χαροπαλεύει η κόρη του 

Οι διασώστες, συγκλονισμένοι από το μέγεθος της τραγωδίας που αντίκρισαν , περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ιστορία ενός ηλικιωμένου 70χρονου ο οποίος «έχασε» το μόλις 6 μηνών εγγόνι του κι η κόρη του βρίσκεται στην εντατική. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο γαμπρός του συμμετέχει στο έργο της κατάσβεσης.

Ο κ. Κώστας μέλος του Πυροσβεστικού Σώματος της Κοζάνης αφηγείται σοκαρισμένος πως δεν έχει ξαναδεί στα χρόνια που βρίσκεται στο σώμα τέτοια καταστροφή. «Ο αέρας ήταν τόσο μανιασμένος που δεν άφηνε περιθώρια αντιμετώπισης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, κι ο πανικός που κυρίευσε τον κόσμο επιβάρυνε την κατάσταση».

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της ταβέρνας «Αργυρή Ακτή» η εικόνα αποκαλύπτει περίτρανα το μέγεθος της καταστροφής καθώς στο πλάτωμα της συμβολής τριών δρόμων πάνω από την ακτή, (από Ραφήνα, Μάτι και Λεωφόρο Μαραθώνα) δεσπόζουν τα καμένα αυτοκίνητα. Οι επιβάτες τους τα εγκατέλειψαν προσπαθώντας να διασωθούν μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε όσους έχουν επιστρέψει η κα Ειρήνη η οποία αναζητά την 59χρονη Στέλλα, φίλη της, τα ίχνη της οποίας έχει χάσει από χθες. Μάλιστα όπως αφηγείται τα παιδιά της βρίσκονται στο εξωτερικό κι επιστρέφουν εσπευσμένα.

Στο μεταξύ μηχανήματα βαρέως τύπου συνοδευόμενα από εκπροσώπους του δήμου έφτασαν στην περιοχή για να απελευθερώσουν τους δρόμους απομακρύνοντας τα καμένα αυτοκίνητα.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν ευθύνες στη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στην υπηρεσία καθαριότητας, καθώς όπως επισημαίνουν «αδιαφορούσαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις τους να απομακρύνουν τα συσσωρευμένα κατά τόπους ογκώδη κλαδέματα κι άλλα εύφλεκτα ρυπογόνα υλικά».

Από το πρωί εθελοντικές ομάδες προσφέρουν νερό και φαγητό στους διασώστες , στους πυροσβέστες αλλά και στους κατοίκους οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.

Αρκετοί παραθεριστές εγκατέλειψαν την περιοχή για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρονται σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών για να προσφέρουν υπηρεσίες σε όσους έχουν καταφύγει εκεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...