Πατριαρχεία

Τραμπουκισμοί και απαγορεύσεις από τους Ουκρανούς απέναντι την νόμιμη εκκλησία και τους φιλοΡώσους – Θέλουν να ναρκοθετήσουν τους λαμπρούς εορτασμούς

Όσο το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας μένει ανοιχτό κάποιοι ξεπερνούν κάθε όριο....

Μια μεγάλη πομπή και άλλες εκδηλώσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφιερωμένες στην 1030η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρως, ξεκινούν σήμερα στο Κίεβο, με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών από όλη την Ουκρανία και από το εξωτερικό.

Σήμερα στη μία το μεσήμερι σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με την ευλογία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφριου, θα πραγματοποιηθεί μια επίσημη εορταστική κωδωνοκρουσία «σε ανάμνηση της γιορτής, και ως έκκληση για κοινή προσευχή.»

Στις 13.00 θα ξεκινήσει η προσευχή στο Λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Ονουφριου, και μετά την ολοκλήρωσή της, περίπου στις 13.30, θα πραγματοποιηθεί πομπή με τις θαυματουργές εικόνες και λείψανα αγίων στους δρόμους του λόφου και στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Παραδοσιακά, στην πομπή στο Κίεβο θα συμμετάσχουν πιστοί από όλη την Ουκρανία και από άλλες σλαβικές χώρες. "Κατά το προηγούμενο έτος συμμετείχαν 100 χιλιάδες. Όπως κάθε χρόνο, οι πιστοί είναι όλο και περισσότεροι, και αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και φέτος», - είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Συνοδικού Γραφείο Πληροφοριών.

Μόνο που οι εξουσιαστές και οι αρχές της Ουκρανίας που υποστηρίζουν τους σχισματικούς ναρκοθετούν τις εκδηλώσεις και μπλοκάρουν την είσοδο στην ουκρανική πόλη των προσκυνητών.

Με αφορμή την επέτειο και τις εκδηλώσεις αναμένονται αντιπροσωπείες από σχεδόν ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. «Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι εκπρόσωποι των 12 τοπικών εκκλησιών: Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Γεωργίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, η Κύπρος, η Αλβανία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, καθώς και η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική. Για τεχνικούς λόγους, δεν μπορεί να έρθει εκπροσώπος της ελληνικής και της Αντιοχείανης εκκλησίας, αλλά πνευματικά, στην προσευχή, θα είναι μαζί μας», - δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων αρχιερέας Νικολάι Ντανιλεβιτς

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά δεν στέλνει αντιπροσωπεία λόγω των πυρκαγιών και του εθνικού πενθους.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Κιέβου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών, περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί και περίπου 1.500 στρατιώτες θα εμπλακούν στη διατήρηση της τάξης στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μόνο που όπως προαναφέραμε η πρόσβαση στην πομπή του Κιέβου εξακολουθεί να εμποδίζεται για τους πιστούς της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σύμφωνα με καταγγελίες έχουν αποκλειστεί προσκυνητές από τις επισκοπές Nezhin και την Οδησσό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες από διάφορες Επαρχίες, οι πιστοί φοβούνται τις απειλές των κρατικών αρχών και των ριζοσπαστών εθνικιστών.

Στην Επισκοπή Nezhin, η οποία έχει ενορίες στα νοτιοανατολικά της περιοχής Chernigov, τα μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης Svoboda προειδοποίησαν τους τοπικούς φορείς πως θα κάψουν τα λεωφορεία όσων επιχειρήσουν να μετακινηθούν προς το Κίεβο για τους εορτασμούς.

Επίσης στην Επισκοπή Οδησσού υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι οι προσκυνητές δεν μπορούν να φτάσουν στο Κίεβο.

"Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να πάνε εκεί, αρχίσαμε να απευθυνόμαστε σε οργανώσεις μεταφορών, αλλά ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος ούτε ο τρίτος συμφώνησαν να μας βοηθήσουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επισκόπου της Οδησσού, Σ. Λέμπερεφ

Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι εμποδίζουν τους πιστούς να παρακολουθήσουν την πομπή, μεταξύ άλλων μέσω απειλών προς τους ιδιωτικούς αερομεταφορείς στις περιοχές Zaporozhye, Zhitomyr, Rovno και άλλες περιοχές.

Οι Ουκρανοί εθνικιστές-σχισματικοί δεν είναι ξένοι στη βία, επιτίθενται τακτικά στους κληρικούς, ενορίτες και εκκλησίες της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες δεν λείπουν και απειλές εναντίον του επισκόπου της μητρόπολης Nezhin ενώ έγιναν αναφορές και περί ξυλοδαρμού ενός δημοσιογράφου.

Στις 21 Ιουλίου, μια ομάδα μεθυσμένων ανδρών που εκπροσωπούσαν τη γνωστή ριζοσπαστική ομάδα "Svoboda" έσπασε στο καλοκαιρινή παιδική κατασκήνωση της Μητρόπολης, αν και, ευτυχώς, τα παιδιά είχαν ήδη πάει σπίτι την προηγούμενη μέρα.

"Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε ποιοι είναι αυτοί οι ψευδοπατριώτες από το Chernigov, μερικοί από τους οποίους έχουν εγκληματικό παρελθόν,", ανέφεραν πηγές.

Στη συνέχεια, στις 24 Ιουλίου, ο Σεβασμιότατος Κλήμης έγινε αποδέκτης απειλών από εκπροσώπους της ίδιας ομάδας.

Την επόμενη μέρα, 30 άνδρες με σύμβολα "Svoboda" επιτέθηκαν στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Borzna News" Σεργκέι Μπλιζνιάκα στο γραφείο της περιφερειακής διοίκησης. Ο δημοσιογράφος κτυπήθηκε και αναγκάστηκε να γράψει επιστολή παραίτησης.

Πατριάρχης Μόσχας

"Οι τελετουργικές υπηρεσίες θα πραγματοποιηθούν στο Κίεβο, τη μητέρα των ρωσικών πόλεων, όπου έλαβε χώρα η βάπτιση και ας ελπίσουμε ότι ο εορτασμός της 1.030ης επετείου του χριστιανισμού των Ρως θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να ξεπεραστεί ο διαχωρισμός, τα σχίσματα και οι διαφορές στο ουκρανικό έδαφος” , δήλωσε από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

"Σήμερα, το Κίεβο παραμένει ένα οχυρό της κανονικής ορθόδοξης πίστης στο ουκρανικό έδαφος. Ελπίζω ότι οι καιροί αυτοί θα αλλάξουν και όλοι θα μπορούμε να προσευχηθούμε μαζί σε αυτό το μεγάλο ιερό τόπο και πάλι μαζί", ανέφερε ο πατριάρχης σε συνέντευξη του

Ο πατριάρχης Κύριλλος επισκέφθηκε για τελευταία φορά το Κίεβο τον Ιούλιο του 2013 .

Φέτος, ο Ρώσος πατριάρχης θα ηγηθεί των εορτασμών για την επέτειο στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...