Πατριαρχεία

Μόνο οι πολιτικοί καίγονται για την ουκρανική αυτοκεφαλία-Στο χορό και ο Γιούσενκο-Αδιάφοροι ή αρνητικοί οι Ουκρανοί πιστοί

Εντείνονται οι πιέσεις και βέβαια το παρασκήνιο για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ειδικά όσο βαδίζουμε προς το τέλος του μήνα οπότε η Ουκρανία εορτάζει την επέτειο της Βαπτίσεως των Ρως του Κιέβου απο τον Άγιο Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο τον Μέγα.

Το ζήτημα είναι πλέον πως γίνεται ξεκάθαρο μέρα με την μέρα ότι για την περίφημη αυτοκεφαλία περισσότερο ενδιαφέρονται οι πολιτικοί , σε αντιδιαστολή με τους πιστούς οι οποίοι εμφανίζονται είτε αδιάφοροι είτε αρνητικοί.

Στο χορό των τοποθετήσεων μπήκε εσχάτως και ο ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook. Σε αυτήν λοιπόν τονίζει ότι και αυτός θα παρέμβει στις εκκλησιαστικές υποθέσεις για να προσπαθήσει να επιφέρει τη δημιουργία μιας αυτοκέφαλης Τοπικής Ουκρανικής Εκκλησίας.

Η δήλωση του Γιουσένκο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι έχει ήδη συναντήσει προσωπικά αρκετές φορές τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ζητώντας μια ουκρανική Εκκλησία που θα ήταν εντελώς ανεξάρτητη από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

"Η ενότητα του ουκρανικού λαού, η μεγάλη δύναμη του οποίου θα είναι μια αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, θα γίνει ένα ανυπέρβλητο πνευματικό φρούριο στον αγώνα με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας", γράφει ο πρώην πρόεδρος, δείχνοντας τα πολιτικά του κίνητρα και τους λόγους που θέλει να δημιουργήσει νέα Εκκλησία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πάντως, η πλειοψηφία των Ουκρανών είναι είτε ενάντια είτε εντελώς αδιάφορη με το ζήτημα της αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές έχουν σταλεί στην Κωνσταντινούπολη κατά της χορήγησης αυτοκεφαλίας.

Ο Γιούσενκο υποσχέθηκε επίσης να χρησιμοποιήσει όλη την εμπειρία του για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως ο Γιούσενκο διετέλεσε πρόεδρος της Ουκρανίας από τις 23 Ιανουαρίου 2005 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2010.

"Αναμφισβήτητα, θα είναι ένα πολυαναμενόμενο, πραγματικά ιστορικό γεγονός για ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία", πρόσθεσε ο Γιούσενκο.

"Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο για αυτά τα σημαντικά ζητήματα για την Ουκρανία και καλώ όλους τους πολίτες, όλους τους υπεύθυνους πολιτικούς και τα δημόσια πρόσωπα να ενωθούν γύρω από αυτόν τον σπουδαίο στόχο και να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία."ειπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ