Εσωτερική Ασφάλεια

Εκκενώνονται οικισμοί στους Αγ. Θεοδώρους - Δύσκολη η κατάσταση στην Κινέτα - Ανατριχίλα: «Είχα αγκαλιά το μωρό μου και της έλεγα θα σωθούμε»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά στην Κινέτα που από χθες νωρίς το μεσημέρι, έχει κατακάψει στο πέρασμά της, δάσος, σπίτια, αυτοκίνητα και ζώα.

Στην περιοχή παρατηρούνται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης ένα αεροσκάφος και πέντε ελικόπτερα.

Λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα, δόθηκε εντολή εκκένωσης των Οικισμών των Αγίων Θεοδώρων, Λιοντάρι, Κατσιβίρι, Νέα Ζωή και Αναγέννηση και αυτή την ώρα οι κάτοικοι εκκενώνουν τα σπίτια τους. Στις 6 το απόγευμα, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και ο Οικισμός Νέα Πολιτεία στους Αγίους Θεοδώρους, κοντά στο νεκροταφείο, όπως αναφέρει το loutraki365.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκένωση των Οικισμών, γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Σε ανακοίνωση της η πυροσβεστική αναφέρει ότι οι σημαντικότερες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

Στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 7 Ε/Π και 1 Α/Φ

Στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 46 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 Α/Φ .

Στη θέση Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. Στην κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο και 1 Ε/Π. iv. στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. Στην κατάσβεση επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρο και 1 Ε/Π

Στην πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανιών στη θέση Κακόπετρα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει από αέρος 2 Ε/Π.

Στην περιοχή Λάρυμνα. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο, ενώ στην περιοχή επιχειρεί και 1 Ε/Π.

Φωτιά στο Μάτι – Ανατριχιαστικά λόγια: Είχα αγκαλιά το μωρό μου και της έλεγα θα σωθούμε!

Καμμένοι συμπολίτες μας, ανάμεσα τους και παιδιά, ήταν παντού ενώ άλλοι έτρεχαν να γλιτώσουν από την φονική πυρκαγιά… με τις αναμνήσεις της τραγωδίας να τους στοιχειώνουν για πάντα.

Μία γυναίκα ονόματι Χριστίνα περιέγραψε στη φίλη της τα δραματικά λεπτά που έτρεχε έχοντας αγκαλιά την κόρη της για να σωθεί… Τα λόγια της προκαλούν ανατριχίλα.

«Είχε καπνό πολύ και δε μπορούσες να καταλάβεις πως η φωτιά ήταν τόσο κοντά, ο καπνός έμπαινε στο σπίτι και φύγαμε όχι γιατί πιστεύαμε θα μας φτάσει η φωτιά, αλλά γιατί έβηχε το μωρό. Είπαμε θα πάμε προς την παραλία . Μέσα σε δέκα λεπτά, ώσπου να τη ντύσω και να βάλω δυο φρούτα στην τσάντα της , κόπηκε το ρεύμα. Βγήκαμε στο δρόμο , στα σπίτια οι γείτονες έριχναν νερά με τα λάστιχα, άλλοι έτρεχαν , η Ντίνα από απέναντι έψαχνε το γιο της. Έμπαιναν στα αυτοκίνητα και έβγαιναν πάλι γιατί οι δρόμοι ήταν κλειστοί και κατεβαίναμε όλοι προς την παραλία.

Πενήντα μέτρα παρακάτω μας έφτασε η φωτιά. Ουρλιαχτά , κουκουνάρια με φλόγες, να φωνάζει κόσμος το όνομα του παιδιού της Ντίνας, πηγαίναμε όπου πήγαιναν οι άλλοι, η μικρή έκλαιγε την κρατούσα αγκαλιά και της έλεγα «θα σωθούμε, θα σωθούμε». Μπροστά μας καμμένα, δίπλα φλόγες, η μάνα μου προχωρούσε μπροστά μου, σαν να θελε να μου ανοίξει το δρόμο.

Είδε κάτι σαν κορμό, ήταν άνθρωπος. Καμμένος άνθρωπος. Ένα κάρβουνο σε ανθρώπινο σχήμα, τον κάναμε στο πλάι για να μη περάσουμε από πάνω του. Φτάσαμε στην παραλία, νομίζαμε θα μείνουμε εκεί, καιγόταν η άμμος, χωρίς υπερβολή. Από μια ταβέρνα που δεν είχε ακόμη καεί μπήκαμε στη θάλασσα. Περπατώντας στα νερά περάσαμε μέχρι το ξενοδοχείο που ήρθαν και μας πήραν οι βάρκες, δεν ξέρω πόσοι… Πεντακόσιοι; Μπορεί παραπάνω. Δεν άκουγα άλλο τις φωνές. Έλεγα μόνο στη μικρή, «θα σωθούμε, θα σωθούμε».

Μας περισυνέλεξαν οι βάρκες. Πρώτα τραυματίες και παιδιά είπαν. Φτάσαμε βουβοί στη Ραφήνα, δεν άλλαξα κουβέντα με άνθρωπο, δε μιλούσαν οι άνθρωποι. Μόλις βγήκαμε μου πήραν το παιδί το τύλιξαν με κουβέρτα και μας είπαν θα πάμε στο νοσοκομείο, προληπτικά. Άγνωστοι μου έδειχναν φωτογραφίες στα κινητά, αν είχα δει κάποιον.

Νόμιζα τους έχω δει όλους ή κανέναν, δεν απαντούσα, τι να έλεγα. Δεν έχω πια σπίτι, δεν έχω αυτοκίνητο, έχω μόνο τα ρούχα μου και το κινητό που κρατούσα με το στόμα στο νερό για να επικοινωνήσω. Αλλά δε με νοιάζει.

Έχω την κόρη μου και τη μάνα μου. Ζω. Δε μπόρεσαν όλοι. Δεν αντέχεται Δεν περνάει. Δεν ξεχνιέται.»

Η Ελλάδα θρηνεί - Οι οργανωμένοι οπαδοί στηρίζουν τους πληγέντες!

Στο πλευρό των πυρόπληκτων της Αττικής στέκεται η “Θύρα 7” η οποία συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έξω απ/ο το γήπεδο του Ολυμπιακού, προκειμένου να τα πάει στη συνέχεια στη Ραφήνα.

Το μήνυμα της Θύρας 7 αναφέρει…

«Σε αυτήν την απίστευτη τραγωδία που βιώνει η πατρίδα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Συγκεντρώνουμε στους συνδέσμους της Αττικής είδη πρώτης ανάγκης (νερά,φρυγανιές,παξιμάδια,μπισκότα,γάζες,bedatine,Depon κτλπ)

Ταυτόχρονα γίνετε έκκληση για αίμα και πηγαίνουμε στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων:Σισμανόγλειο,Θριάσειο και Ελπίς.Τα τμήματα αιμοδοσίας θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 20:00

Τέλος είναι σημαντικό οποίος μπορεί στις 15:30 να είναι στο Πάρκιν του Καραϊσκάκη για να μεταβούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στη Ραφήνα.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΨΥΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Τη βοήθεια της προανήγγειλε και ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, “Original 21”, προσφέροντας τρόφιμα, αλλά και στέγη!

Η σχετική ενημέρωση…

“Mε συντριβή η ORIGINAL 21 εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχασαν δικούς τους στις καταστροφικές φωτιές στην Αν.Αττική και στην Κινετα . Δύναμη και κουράγιο στους πληγέντες.

Θέλοντας να συμβάλουμε στην γενική κινητοποίηση βοήθειας και αρωγής ενημερώνουμε ότι:

Το club της ORIGINAL 21 στην Ραφήνα επί της οδού ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 3 στο λιμάνι της Ραφηνας θα είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτό με σκοπό ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ανεξαρτήτου ομάδας, εθνικότητας θέλει και μπορεί να προσφέρει αλλά και να παρέχουμε στέγη και βοήθεια στους πληγέντες.

Τρόφιμα, φάρμακα, πάνες, μωρομάντηλα, νερά, ξηρά τροφή και κλινοσκεπάσματα είναι τούτη την στιγμή είδη πρώτης ανάγκης.

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται ταυτόχρονα και σε όλα μας τα υπόλοιπα club που βρίσκονται σε εγρήγορση αυτή την δύσκολη στιγμή.

Οι προσφυγικές μας ρίζες, οι αξίες μας και η αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο οδηγός μας.

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΔΕΛΦΙΑ – ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ”.

Την ίδια ώρα, στον κεντρικό σύνδεσμο των οπαδών του Παναθηναϊκού θα γίνει συγκέντρωση τροφίμων και ειδών ανάγκης για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Η ανακοίνωση της Θύρας 13 

“Καταστάσεις όπως αυτές δεν μπορούν ν’αφησουν κανέναν ασυγκίνητο και αδρανή. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη λύπη καθώς και την συμπαράσταση μας στις οικογένειες των θυμάτων και στους ανθρώπους που έχασαν όλο τους το βιος σε λίγες ώρες.

Η Θύρα 13 καλεί τα μέλη της, καθώς και όλο τον κόσμο του Παναθηναϊκού να συνδράμει με οποιοδήποτε τροπο (ξηρά τροφή, τρόφιμα μακράς διαρκειας, νερά, είδη πρώτης ανάγκης) και να προσέλθουν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 115, στον κεντρικό σύνδεσμο της Θύρας 13, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή από τις 19:00 έως τις 21:00.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε”.

Την απόφασή της να προσφέρει και εκείνη στους πληγέντες έκανε γνωστή η “Αυτόνομη Θύρα 10” των φίλων του Ηρακλή.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να πούμε κουράγιο σε όλους τους ανθρώπους για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Για αυτό το λόγο ενημερώνουμε όλο τον κόσμο που θέλει και ο ίδιος να βοηθήσει πως αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη 25 και 26 Ιουλίου αντίστοιχα, συγκεντρώνουμε τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα στα γραφεία του συνδέσμου μας στην πλατεία Αριστοτέλους μετά τις 20:30.

Υγ. : ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Η πυρκαγιά στην Κινέτα από το διάστημα – Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Εικόνες που κόβουν την ανάσα δημοσίευσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δείχνοντας την φωτιά στην Κινέτα η οποία ήταν ορατή από το διάστημα!

Η υπηρεσία Copernicus καταγράφει τα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές στην Ευρώπη από το διάστημα. Την Δευτέρα κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στην Κινέτα.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter, το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο που σε ορισμένες από τις λήψεις του δορυφόρου Sentinel-2 μοιάζει με μεγάλο υπέρυθρο σημείο! 

Βίντεο της ΠΑ από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Κινέτα και στο Μάτι

 

https://www.youtube.com/watch?v=iMtlgDT3sek

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές