Ελληνοτουρκικά

Αποκάλυψη για τους δύο Ελληνες αιχμαλώτους: Ιδού ποιος κρατά στα χέρια του την τύχη τους - Πεντάγωνο: «Ο Ερντογάν βάζει σε αυτό το πόστο έναν… Ερντογάν»

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης αναμένεται να διαδραματίσει ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Το όνομά του Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα εποχή της παντοδυναμίας του στην Τουρκία επέλεξε ένα πρόσωπο που σχεδόν καθημερινά το τελευταίο εξάμηνο ήταν στις τηλεοράσεις και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Πρόκεται για τον μέχρι πρότινος αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο άνρθωπος δηλαδή που είχε τεθεί επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία (Αφρίν) και στο Ιράκ.

Για την Ελλάδα μάλιστα η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς ο Χουλουσί Ακάρ γνωρίζει από πρώτο χέρι την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών , αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ειδικά, σε αυτή την τόση κρίσιμη συγκυρία αφού φαίνεται πως «παγιώνεται» μία στρατηγικής της Τουρκίας για ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ δικούς της εμπλεκόμενους με το πραξικόπημα του 2016.

Δείτε το πρωτοσέλιδο:

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του

Επίσης, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως όλους τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια δηλαδή της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ο Χουλουσί Ακάρ προσχώρησε ουκ ολίγες φορές σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας απηχώντας ουσιαστικά τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν. Είχε προειδοποιήσει για παράδειγμα ότι δεν θα επιστρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο, ενώ ήταν αυτός που μαζί με την υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας τον Ιανουάριο ου 2017 σε μία κίνηση –πρόκληση είχε επιβιβαστεί σε πυραυλάκατο ανήμερα της επετείου των Ιμίων και είχε πλεύσει κοντά στη βραχονησίδα.

Ταυτόχρονα, άνθρωποι με γνώση στην Τουρκία επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με την τοποθέτηση Ακάρ να αναβαθμίσει κι άλλο τον ήδη κομβικό ρόλου που παίζει ο στρατός στη γείτονα.

«Η τοποθέτηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγού Χουλουσί Ακάρ στη θέση του υπουργού Άμυνας από τον Ερντογάν, εκτός από την όποια λειτουργία μπορεί να έχει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μεταλλαγμένου μετακεμαλιστικού στρατεύματος,. Αντανακλά και ένα νέο στοιχείο στην τουρκική υψηλή στρατηγική.

Την τοποθέτηση της στρατιωτικής ισχύος στον πυρήνα της γεωπολιτικής ταυτότητας στην Τουρκία» τονίζει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...