Κυβέρνηση

Απίστευτο θράσος Κουρουμπλή για αγνοούμενους: «Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί» - Οι πυροσβέστες είχαν προειδοποιήσει για την τραγωδία - 81 οι νεκροί

Προ των ευθυνών τους πλέον οι Κυβερνητικοί και κυρίως οι Τσίπρας-Καμμένος. Η τραγωδία που συγκλονίζει τον Ελληνισμό, έχει αφήσει πίσω της  νεκρούς, δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και εκάτ. ευρώ ζημιές.

Το ζήτημα είναι ότι θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει κάπως την κατάσταση, εάν είχαμε λάβει βέβαια τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό από την Πυροσβεστική οι νεκροί πλέον είναι επιβεβαιωμένα 79, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων. Στο μακρύ κατάλογο όμως, μετά τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου της Πυροσβεστικής προστέθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι και έτσι πλέον οι νεκροί είναι 81.

Πριν από λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι υπέκυψε στα βαρύτατα εγκαύματα που είχε υποστεί ένας 84χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Θριάσιο Νοσομείο. Μια γυναίκα, βρέθηκε νεκρή από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που κάνει έρευνες από σπίτι σε σπίτι, νεκρή μέσα στην οικία της, στην οδό Χρυσανθέμων, στο Μάτι. Ετσι πλέον, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 81.

Η προειδοποίηση των πυροσβεστών

Για γερασμένο και ελλιπώς συντηρημένο πυροσβεστικό στόλο και άθλιες συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών έκαναν λόγο, λίγες μόλις μέρες πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, οι πυροσβέστες.

Συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, σε μία καταγγελία που ξεκινούσε με την απαρίθμηση πυροσβεστών που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος, έκανε λόγο για έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας ενώ ζητούσε την ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου και την άμεση και καλή συντήρηση του υπάρχοντος. Οι πυροσβέστες ζητούσαν ακόμα τη θεσμοθέτηση κανόνων υγείας και ασφάλειας στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις καθώς και εμπέδωση της κουλτούρας τήρησης των κανόνων ασφαλείας από τους ίδιους τους πυροσβέστες.

Τέλος, η Ένωση ζητούσε τη διάθεση μέρους του πλεονάσματος για την αντιπυρική προστασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση με ημερομηνία 19/07/2018:

«11 Ιανουαρίου ο Αναστάσιος, 4 Φεβρουαρίου ο Παναγιώτης, 24 Απριλίου ο Πέτρος, 30 Απριλίου ο Σωτήρης, ο Στάθης, ο Νίκος, 12 Μαΐου ο Γιάννης, 20 Μαΐου ο Γιάννης, 28 Μαΐου ο Νίκος, 31 Μαΐου ο Αναστάσιος, 2 Ιουνίου ο Αστέριος, 20 Ιουνίου ο Χρήστος, 24 Ιουνίου ο Γιώργος και ο Γιάννης, 28 Ιουνίου ο Γιάννης, ο Σπύρος, 9 Ιουλίου ο Ηλίας,11 Ιουλίου ο Ηρακλής, ο Νικήτας, 13 Ιουλίου ο Αριστείδης, 15 Ιουλίου ο Ανδρέας και ο Παύλος, 18 Ιουλίου ο Σταύρος, 21 Ιουλίου ο Διονύσης, 22 Ιουλίου ο Δημήτρης ο Θεμιστοκλής, ο Αλέξανδρος, ο Δημήτρης, 23 Ιουλίου ο Ηλίας, 24 Ιουλίου ο Σάββας, 28 Ιουλίου ο Σταύρος, η Ιωάννα, 5 Αυγούστου ο Θανάσης, 9 Αυγούστου ο Φώτης, 13 Αυγούστου ο Φώτης,14 Αυγούστου ο Βαγγέλης, 16 Αυγούστου ο Παναγιώτης, ο Κώστας και ο Παναγιώτης, 20 Αυγούστου ο Κώστας, 22 Αυγούστου ο Κώστας, 24 Αυγούστου ο Ανδρέας, ο Θανάσης, ο Γιάννης, ο Κώστας, 26 Αυγούστου ο Γιάννης, ο Δημήτρης, 31 Αυγούστου ο Νίκος, 5 Σεπτεμβρίου ο Σπύρος, 11 Σεπτεμβρίου ο Χρήστος, 12 Σεπτεμβρίου ο Μάνθος, 20 Σεπτεμβρίου ο Θανάσης, 2 Οκτωβρίου ο Χρήστος, 27 Οκτωβρίου ο Γιώργος, 12 Νοεμβρίου ο Κώστας, 19 Νοεμβρίου ο Νίκος».

Καθένας από τους παραπάνω συναδέλφους, ξεκίνησαν από το σπίτι τους για την Υπηρεσία και δεν επέστρεψαν.

Καθένας από τους συναδέλφους πέρασε στην Αιωνιότητα κάνοντας απλά το καθήκον του σε ένα επάγγελμα που χρειάζεται να ακροβατείς στο νήμα που χωρίζει την ζωή και την απώλειά της.

Για μας την πυροσβεστική φαμίλια, δεν έχει νόημα το έτος θυσίας τους, είναι από το 1911 μέχρι και σήμερα.

Δεν έχει σημασία το επίθετο τους, γιατί για μας την πυροσβεστική οικογένεια, είναι ένας από εμάς, από την βάρδια μας, την υπηρεσίας μας.

Η μέρα θυσίας τους κάθε χρόνο, για τον καθένα από εμάς της πυροσβεστικής οικογένειας, είναι μια σιωπηλή ανεπίσημη προσωπική τελετή μνήμης.

Σχεδόν 90 χρόνια από την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος, η προσφορά αίματος και υγείας από τους Πυροσβέστες είναι μεγάλη. Σαφώς και το πυροσβεστικό επάγγελμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ανθυγιεινό με πραγματικά πολλές φορές απρόβλεπτες συνθήκες. Αυτό όμως το ίδιο το ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον είναι που απαιτεί την ιδιαίτερη θωράκιση των Πυροσβεστών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μειώνουν την έκθεση στον μεγάλο επαγγελματικό κίνδυνο και να διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο την υγεία των Πυροσβεστών.

Προς αυτή την κατεύθυνση δυστυχώς το ενδιαφέρον της Πολιτείας είναι ελάχιστο. Έχει καταντήσει γραφικό εν έτη 2018 να φωνάζουμε διαρκώς για τα αυτονόητα, ζητώντας ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ, ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ, ΘΕΣΜΟΘΕΤΙΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΒΕΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ.

Προς αυτή την κατεύθυνση απευθύνουμε σήμερα Πρόταση – Πρόσκληση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας, την Πυροσβεστική Ηγεσία και τους Συνδικαλιστικούς Φορείς του ΠΣ για την ανάληψη από κοινού μιας γενναίας πρωτοβουλίας, που να θέσει την ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ σε προτεραιότητα.

Σαφώς και το οποιοδήποτε κόστος για τα παραπάνω είναι εφικτό πλέον, μιας και η προγραμματισμένη εντός ολίγων ημερών έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, επιβάλλει και στο ΠΣ να μετέχει του εθνικού οικονομικού πλεονάσματος, στο οποία συμμετείχε με τις τεράστιες περικοπές που υπέστη τα τελευταία χρόνια.

Προτείνουμε με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Αν. Υπουργός κ. Τόσκας να συγκροτήσει κοινή ομάδας εργασίας υπό την Προεδρία του, που να ετοιμάσει άμεσα μια δέσμη μέτρων και δράσεων που να οδηγήσουν σε ένα πρώτο εναρκτήριο στόχο το 2019 να είναι το Έτος υγείας και ασφάλειας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η συνειδητοποίηση του παραπάνω στόχου είναι η απόδοση της ελάχιστης τιμής στους συναδέλφους που προσέφεραν τη ζωή τους στο πυροσβεστικό καθήκον. Η προμετωπίδα της πρωτοβουλίας μας είναι:

Ο ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Θράσος Κουρουμπλή: Με ύφος δεν έδωσε απάντηση για αγνοούμενους

Για το φλέγον ζήτημα των αγνοούμενων ρωτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 επιδεικνύοντας απύθμενο θράσος κατά τη διάρκεια της απάντησής του.

Όταν η Ρίτσα Μπιζόγλη ανέφερε ότι οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες, εκείνος με ύφος χιλίων καρδιναλίων προσπάθησε να τη διορθώσει λέγοντας «Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί» ενώ συνέχισε στον ίδιο τόνο προς τη δημοσιογράφο, λέγοντάς της «Ακούστε τώρα... θέλω να με ακούσετε τώρα».

Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των αγνοουμένων, ανέφερε ότι είναι μικρός ο αριθμός, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες και διαψεύδοντας τις αναφορές του Δημάρχου Ραφήνας ότι οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες. «Καλά αφήστε τον δήμαρχο της περιοχής« είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας «Εγώ λέω ότι δεν είναι δεκάδες είναι λιγότεροι».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 715 ανθρώπους και ευχαρίστησε τους άνδρες του λιμενικού που, όπως είπε, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες μετέφεραν χωρίς να υπάρχει ούτε ένας τραυματισμός όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=W3SM2WvG68A

Νίπτει τας χείρας ο Τόσκας

«Ημέρα πένθους, θλίψης, αλλά σφίγγουμε τα δόντια γιατί τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και πρέπει να τα παλεύουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη.

«Τα αίτια ερευνώνται, οι ανακριτικές υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους και οι δικαστικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν οι μεγάλες αυτές πυργκαγιές πρώτα στα Γεράνεια Όρη στην Κινέτα και στη συνέχεια στη Νταού Πεντέλης ήταν συνθήκες που από ότι λένε οι μετεωρολόγοι έχουν να συμβούν ίσως και 50 χρόνια», συμπλήρωσε.

«Επισκεφθήκαμε χθες την περιοχή, βλέπει κανείς λωρίδες καμένες και λωρίδες άκαφτες. Το 2007 καιγόταν η περιοχή της Ηλείας επί επτά ημέρες, εδώ σε 1,5 ώρα έγινε όλο το κακό. Με το που ξέσπασε η φωτιά στη Νταού, επειδή έχει την κρισιμότητα η περιοχή, εκτρέψαμε σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων από την Κινέτα στην Πεντέλη. Η φωτιά από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε σαν ιδιαίτερα κρίσιμη. Τα εναέρια μέσα χτυπούσαν την φωτιά και μου έλεγαν οι πυροσβέστες ότι η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα», υπογράμμισε.

«Οι πυροσβέστες μου λένε ότι και 20 αεροσκάφη να ήταν, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τη φωτιά, τώρα κάνουμε υποθέσεις. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής πήγαν γρήγορα, δεν μπορούσαν να ανακόψουν τη φωτιά», είπε ο κ. Τόσκας.

Ερωτηθείς αν υπήρξε εντολή εκκένωσης απάντησε: «Είναι μια περιοχή που πηγαίνω από μικρό παιδί και την ξέρω καλά. Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο. Ο τεράστιος φόβος πάντα ήταν με τις κατασκηνώσεις και τα εκατοντάδες παιδιά, τι θα γίνει αν χρειαστεί μαζική εκκένωση. Για φανταστείτε να είχαμε τέτοιες καταστάσεις, εκκενώθηκαν έγκαιρα έφυγαν με τη βοήθεια της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, όλα αυτά σε 1,5 ώρα. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω τίποτε άλλο.

Στη 1,5 ώρα ξέρετε... Ο νόμος προβλέπει να συγκληθεί συντονιστικό όργανο με ευθύνη του δημάρχου και να γίνουν εισηγήσεις από την πυροσβεστική και να παρθούν αποφάσεις. Προτεραιότητα ήταν οι κατασκηνώσεις, λήφθηκαν γρήγορες αποφάσεις. Είναι εύκολο κάποιοι να λένε ότι φταίει η αστυνομία και η πυροσβεστική. Δεν υπήρχε χρόνος και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στους υπηρεσιακούς, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά, είναι μισοκαμένοι με μεγάλη αυτοθυσία δούλεψαν οι πυροσβέστες».

«Η παραίτηση δεν γίνεται επειδή το ζητάει μια εφημερίδα. Στην Πορτογαλία έγιναν τεράστια σφάλματα στη διαχείριση. Από εκεί και πέρα αν ψάχνετε άνθρωπο βιδωμένο στην καρέκλα δεν θα τον βρείτε σε εμένα. Είμαι υποχρεωμένος να παλέψω σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να σβήσουν και οι υπόλοιπες φωτιές. Αυτή η κυβέρνηση παλεύει σαν σύνολο για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις. Βιδωμένος στην καρέκλα δεν είναι κανένας μας, ούτε εγώ», ανέφερε.

«Συνομωσιολογικά αυτή τη στιγμή δεν θα μιλήσω, αλλά θα σας δώσω δύο στοιχεία, από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά δεν περνούν τα καλώδια της ΔΕΗ. Όσο κι αν φυσούν δυνατοί άνεμοι, φωτιά μόνη της δεν ανάβει. Στα Γεράνεια την ίδια μέρα που ξέσπασε η φωτιά, ξέσπασαν άλλες δύο φωτιές. Το ψάχνουμε πολύ, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις, δεν θα αφήσουμε καμία πληροφορία ανεκμετάλλευτη. Φέτος ειδικά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής πηγαίνει από την πρώτη στιγμή στα σημεία. Υπάρχουν εντατικές έρευνες γιατί εδώ έγινε ένα έγκλημα», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...