Κύπρος

Ισραηλινά μαχητικά σαρώνουν το Kυπριακό FIR: «Δίχτυ» προστασίας απλώνει το Τελ-Αβίβ - Ηχηρότατο μήνυμα στον Ερντογάν

Προάγγελος εξελίξεων η παρουσία ισραηλινών  μαχητικών F-15 και F-16 από 4 πολεμικές Μοίρες, τα οποία  έστειλε αιφνιδιαστικά το Ισραήλ στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πάφου  για αποστολές μακράς εμβέλειας κάτω από άκρα μυστικότητα.  

Η κίνηση του Ισραήλ δεν είναι τυχαία και αυτό συνδέεται άμεσα με την άκρως επιθετική κίνηση της Αγκυρας στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, άσκηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή Αγίου Ιλαρίωνα θα πραγματοποιηθεί  αύριο από τουρκικές δυνάμεις καθώς και δυνάμεις του ψευδοκράτους, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί φάση της άσκησης έρευνας και διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή κατεχόμενης Αμμοχώστου, κοντά στο τεμάχιο 3 για το οποίο υπάρχουν νέες πληροφορίες για ιταλο-γαλλική συνεργασία.

Το τεμάχιο 3 αποτελεί σαφώς  το διακύβευμα των δύο εταιρειών οι οποίες αποφάσισαν να προχωρήσουν εκ νέου στην εκμετάλλευση του μετά τους τουρκικούς λεονταρισμούς με την αποστολή πολεμικών πλοίων που παρεμπόδισαν την έναρξη γεωτρήσεων από το  ιταλικό γεωτρύπανο πριν δύο μήνες .

Στην  άσκηση, με την  ονομασία  «υπολοχαγός Τσανέρ Γκονιελί»  θα συμμετάσχουν στρατιωτικές μονάδες και πολιτικό προσωπικό  της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, και θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την Αμμόχωστο, στο τεμάχιο 3 το οποίο «βάφτισαν» οι Τούρκοι ως   διεθνή ύδατα.

Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει  στις 11 το πρωί στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας και συγκεκριμένα στον Άγιο Ιλαρίωνα ενώ η άσκηση έρευνας  θα πραγματοποιηθεί την τετάρτη στην θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ετσι λοιπόν το Τελ-Αβίβ θέλει να στείλει το δικό του μήνυμα. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν  αποστολές  προσομοίωσης κρούσεων με ειδικές  πτήσεις στον εναέριο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου και συγκεκριμένα  στο πλαίσιο άσκησης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η άσκηση υλοποιείται κατόπιν άδειας της Κύπρου. Περίπου δεκαπέντε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη,  πέταξαν σε ύψος τριάντα χιλιάδων ποδών στο κυπριακό FIR σημαίνοντας συναγερμό στα κατεχόμενα  από την παρουσία τους. 

Σύμφωνα με το άρθρο μας με τίτλο ( 40 ισραηλινά μαχητικά στην Ελλάδα και «προσβολή» Skyguard της ΠΑ – Πακέτα COMAO κατά Τουρκίας στην ΑΟΖ και στο βάθος χτύπημα σε Ιράν!), είχαμε τονίσει πριν μερικές ημέρες ότι 40 μαχητικά F-15 και F-16 από 10 πολεμικές Μοίρες έστειλε αιφνιδιαστικά το Ισραήλ στην Ελλάδα για αποστολές μακράς εμβέλειας με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάτω από άκρα μυστικότητα. Την είδηση αποκάλυψαν πριν λίγο ΜΜΕ του Ισραήλ αφού ολοκληρώθηκε η πρωτοφανής πολεμική κινητοποίηση.

Το Ισραήλ το φώναξε δυνατά: Πόλεμος σε πολλαπλά μέτωπα!

Η άσκηση έδειξε τους εξής στόχους: Πρώτον το Ιράν, δεύτερον την Τουρκία αν επιχειρήσει το οτιδήποτε στην Κυπριακή ΑΟΖ και σε δεύτερη μοίρα Λίβανος, Συρία, Γάζα.

Η είδηση αποκτά ξεχωριστή σημασία: Λίγες ημέρες πριν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου πήγε στο Ισραήλ με κύριο θέμα την Τουρκία και τις προκλήσεις της ενώ ακολουθεί η τριμερής των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν, είναι ο ιδανικό χώρος εκπαίδευσης των Ισραηλινών που «φουλάρουν» για αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό έδαφος.

Η Τουρκία όμως προχωρεί σε συγκεκριμένες στρατηγικές κινήσεις που σβήνουν ακόμη και τις ψευδαισθήσεις ότι έχει πρόθεση για δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, ακόμη και αν επαναληφθεί ένα νέο Κραν Μοντανά. Για την πολιτική της Άγκυρας επισημαίνουμε συναφώς τα ακόλουθα γεγονότα:

Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο στο εξής επίπεδο: Α. Μεταφορά 77 αυτοκινούμενων πυροβόλων 177 χιλιοστών με βεληνεκές 40 χιλιοστά σε επιθετική διάταξη από τον Μάιο του 2017.

Επέκταση διαύλου και άλλων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Τύμπου για να μπορεί να διενεργεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός Κύπρου και να αντιμετωπίζει την όποια απειλή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Μετατροπή του λιμανιού της Αμμοχώστου σε ναυτικό ορμητήριο συμπληρωματικό της Βάσης της Μερσίνας.

Εφόσον η Τουρκία ελέγχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και μετατρέπει σε τουρκική λίμνη την περιοχή από τη Μαρμαρίδα προς την Αλεξανδρέττα, τώρα επιδιώκει τον έλεγχο στα νοτιοανατολικά, εκεί όπου θεωρεί ότι διαθέτει υφαλοκρηπίδα και το ψευδοκράτος τη λεγόμενη ΑΟΖ του.

Προχωρεί όμως και προς τα δυτικά, στην περιοχή της Πάφου, για να προεκταθεί προς το Καστελόριζο και το Αιγαίο, ώστε να αποκόψει τις ΑΟΖ της Κύπρου με την Ελλάδα.

Η μεταστάθμευση όμως των Ισραηλινών αεροσκαφών στην Ελλάδα, και τα υλοποιηθέντα σενάρια αφορούσαν κατά κύριο λόγο εικονικούς βομβαρδισμούς στόχων σε ακτίνα περίπου 1.000-1.200 μιλίων από τις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις, έχουν αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα .

Η ουσία όμως και είναι αυτό που μένει είναι ότι οι Τούρκοι διαπιστώνουν ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διέρχονται συνεχώς από την μεγαλόνησο δηλόνοντας παρόν , έτσι βλέπουν ότι τα σχέδια τους για υφαρπαγή ΑΟΖ και …οτιδήποτε άλλο πάνε στην κυριολεξία περίπατο, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζουν το πλωτό γεωτρύπανο "πορθητής" για έρευνα στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ