Κοινωνία

Έπιασαν την βίαιη σπείρα των Γεωργιανών ληστών με το σίδερο- «Χτυπούσαν» κυρίως ηλικιωμένους που κοιμόντουσαν (Εικόνες)

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική ομάδα Γεωργιανών που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής, γνωστή για τη δράση της με τα βασανιστήρια με το ηλεκτρικό σίδερο.

Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Αγίους Αναργύρους και Εξάρχεια, συνελήφθησαν πέντε Γεωργιανοί, μέλη της σπείρας, από 28 έως 43 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ' συρροή, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της αντίστασης, καθώς και παραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε ως μέλος της οργάνωσης και 48χρονος αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται. Από την έρευνα προέκυψε ότι στο παρελθόν έχει διαπράξει ληστείες σε οικίες κατά τις οποίες προκαλούσε σοβαρές σωματικές βλάβες στους ενοίκους με τη χρήση ηλεκτρικού σίδερου και σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για παρόμοια αδικήματα. Πρόκειται για ένα σκληρό μέλος της Γεωργιανής μαφίας που διέφυγε και πάλι τη σύλληψη!

Έως αυτή την ώρα, έχουν εξιχνιαστεί δύο ληστείες που είχαν διαπράξει οι δράστες σε Άγιο Δημήτριο και Χαλάνδρι, καθώς και εννέα περιπτώσεις διαρρήξεων σε οικίες, σε ΑθήναΝέα ΣμύρνηΚαλλιθέαΠαγκράτιΚολωνόκαι Χαλάνδρι, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε δεκάδες επιπλέον περιπτώσεις.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αυτοκίνητα και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος κοσμημάτων, ασημικών, ρολογιών και ηλεκτρονικών συσκευών, αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό, δελτία αποστολής αντικειμένων και ιδιωτικά συμφωνητικά από ενεχυροδανειστήρια, ποσότητα κάνναβης, καθώς και πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

Πώς δρούσαν

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αρχηγός της σπείρας ήταν εκείνος που έδινε τις εντολές στα υπόλοιπα μέλη και έχαιρε απόλυτου σεβασμού από όλους τους δράστες της οργάνωσης. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν κακοποιοί που ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους, όπως φυσικοί αυτουργοί και τσιλιαδόροι. Σημειώνεται, ότι στην προσπάθειά τους να μην εντοπιστούν από την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα που ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία τρίτων αλλοδαπών προσώπων.

Ορμητήριο της ομάδας αποτελούσαν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, στα οποία σύχναζαν κυρίως ομοεθνείς τους και τους προσέφεραν ασφάλεια, προκειμένου να καταστρώνουν με ακρίβεια τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, τα αντικείμενα που αφαιρούσαν από τις οικίες, τα πωλούσαν σχεδόν αμέσως σε διάφορα ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Κατά τη διάρκεια των κλοπών, τουλάχιστον δύο μέλη της οργάνωσης επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία, ενώ άλλο μέλος που βρισκόταν μέσα συνομιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο με τους «τσιλιαδόρους» για να έχει άμεση ενημέρωση αν πλησίαζε κάποιος από τους ενοίκους ή τις αστυνομικές Αρχές. Τα μέλη της σπείρας κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στους διαφόρους τύπους κλειδαριών, επιλέγοντας τα απαραίτητα εργαλεία που απαιτούνται για τη διάρρηξη της θύρας.

Από τα σπίτια αφαιρούσαν κυρίως χρήματα, χρυσαφικά, ασημικά, ρολόγια, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, μέρος των οποίων έστελναν σε χώρες του εξωτερικού. Στις περιπτώσεις των ληστειών, οι κακοποιοί επέλεγαν οικίες που διέμεναν κυρίως ηλικιωμένα άτομα και δρούσαν τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου τα υποψήφια θύματά τους να κοιμούνται και να μην είναι σε θέση να αντιδράσουν. Εκρυβαν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και γάντια και αφού εισέρχονταν στις οικίες, ακινητοποιούσαν τα θύματά τους χρησιμοποιώντας σωματική βία και τα εξανάγκαζαν να τους υποδείξουν σημεία με χρήματα και τιμαλφή.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, ενώ όσον αφορά έναν από τους συλληφθέντες, 36 ετών, εκκρεμεί σε βάρος τους ένταλμα σύλληψης στην Ισπανία για ληστείες που έχει διαπράξει εκεί.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ