Εθνικά θέματα

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος σε πρόβα τζενεράλε: Τα “πλοκάμια” της “Μέδουσας” τυλίγουν την Τουρκία - Έντονος προβληματισμός στο τουρκικό επιτελείο


Αιγυπτιακές, ελληνικές και κυπριακές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις περάτωσαν σήμερα τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο που ξεκίνησαν από την Δευτέρα, προκαλώντας «εγκεφαλικά» στην Άγκυρα και τα σχέδια της για τον ευρύτερο  έλεγχο της περιοχής αυτής, με ένα «οθωμανικό» πρόγραμμα κατασκευής πολεμικών πλοίων.

Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τους Τούρκους επιτελείς είναι οι συχνές πολεμικές ασκήσεις και η συνεργασία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με Ισραηλινούς και Αιγυπτίους σε σταθερή βάση.

Η συχνή εξάσκηση των μαχητικών αεροσκαφών, η συχνότατη παρουσία  στο Αιγαίο της «αφρόκρεμας» του αιγυπτιακού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, καθώς και οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες Ελλήνων και Αιγυπτίων κομάντος (οι οποίοι  πολεμούν στο Σινά εδώ και δύο χρόνια τον ISIS), έχει προβληματίσει το τουρκικό γενικό επιτελείο για το μέγεθος και την ισχύ αυτής της …συνεργασίας.

Όπως τους έχει προβληματίσει και η πρόσφατη παρουσία ισραηλινών αεροσκαφών F-35 Adir στην Κρήτη και η συνεκπαίδευση ελληνικών, ισραηλινών και αμερικανικών αεροσκαφών, διότι διαβλέπουν την δημιουργία ενός άξονα που «χαλάει» τα όνειρα τους στην περιοχή μας , ενώ ταυτόχρονα  οι ίδιοι θα απειληθούν  σοβαρότατα εφόσον αποφασίσουν να στραφούν ολοκληρωτικά στην Ανατολή.

Εφόσον συνεχίσουν,  που θα το κάνουν οι Τούρκοι σε αυτό το μοτίβο, σε λίγο θα τους περικυκλώνουν μόνο εχθροί και κανένας "φίλος", ενώ ήδη τους στοχοποιούν πλέον και πολλά ισλαμικά κράτη .

Η Ελλάδα πράττει το αυτονόητο με τέτοιες ασκήσεις που μόνο καλό κάνουν στο προφίλ της χώρας μας στο εξωτερικό.

Η άσκηση Μέδουσα 2018 περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως σχεδιασμό και διαχείριση κοινών επιχειρήσεων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των δυνάμεων, προκειμένου να αυξηθεί η μαχητική ικανότητα και η αποτελεσματικότητά τους.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ευτυχία τους για την καλή υποδοχή και οργάνωση των ασκήσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το άρθρο του αιγυπτιακού τύπου που αναφέρει ότι«η άσκηση έρχεται ως μέρος της στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και των φιλικών και αδελφικών χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση  των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών  της από κοινού εργασίας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρακολούθησε την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 6», στην οποία συμμετείχαν και δυνάμεις από την Κύπρο.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και περιελάμβανε πυρά επιφανείας και βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών, καθώς και επίδειξη αμφίβιας ενέργειας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 6», που πραγματοποιούμε δύο φορές το χρόνο με τις αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Κύπρου.

Συμμετείχαν ως παρατηρητές όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη άσκηση με εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Η συνεργασία μας με την Αίγυπτο και η ενδυνάμωση των αμυντικών μας σχέσεων ισχυροποιεί γεωπολιτικά την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον κορμό ενός άξονα σταθερότητας. Μέρος αυτού του άξονα σταθερότητας αποτελεί η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου.

Θέλω να συγχαρώ τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Μας έκαναν υπερήφανους. Τα αποτελέσματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πραγματικά εξαιρετικά, όπως παρακολουθήσατε και εσείς.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι αυτή η νέα γεωπολιτική δύναμη που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Όλα αυτά σε μια περιοχή που "βράζει" στην κυριολεξία ( Α.Μεσόγειο) ενώ ανακαλύπτονται και νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζουμε ότι Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί για τους δικούς τους λόγους , μισούν θανάσιμα τον Ερντογάν και δεν επιθυμούν πραγματικά καμία συνεργασία μαζί του.

Όσο θα κυβερνά την Τουρκία αυτός ο ηγέτης,  η Ελλάδα θα έχει δύο άξιους συμμάχους στην περιοχή οι οποίοι θα βοηθούν ποικιλοτρόπως ανά πάσα στιγμή ως χώρες «φιλικές», τίποτε άλλο.

Αν στους εχθρούς όμως του Ερντογάν προστεθούν και οι ΗΠΑ , «ψυχή και σώματι» ..τότε οι μέρες του «πολυχρονεμένου» σουλτάνου θα λιγοστέψουν πάρα πολύ. 


https://youtu.be/yYckE3uGoeI

https://youtu.be/dLMRlUtvEpw

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ