Σκοπιανό

Η συμφωνία αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ υπογράφεται Πέμπτη ή Παρασκευή στις Πρέσπες - Εκεί οπου αποχώρησαν μέλη του Δ.Σ.Ε.


Με έκτακτη είδηση ο αλβανικός τύπος των Σκοπίων, επικαλούμενος βουλευτή της αντιπολίτευσης και πρώην Υπουργό εξωτερικών της χώρας  προσδιορίζει την καταρχήν συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο ελληνικό κομμάτι της μικρής  Πρέσπας την Πέμπτη ή την Παρασκευή παρουσία των δύο πρωθυπουργών.

Πρόκειται για την ίδια περιοχή από την οποία αποχώρησαν προς την τότε Γιουγκοσλαβία τα τελευταία μέλη του αποκαλούμενου "δημοκρατικού στρατού" κατά την β' φάση του ελληνικού εμφυλίου πολέμου,  όταν ο εθνικός στρατός μας  προέβαινε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην λήξη του αδελφοκτόνου πολέμου.

Άρα είναι συμβολική και η κίνηση Τσίπρα να πάει εκεί σε αυτήν την περιοχή και να υπογράψει την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε αυτούς που την ορέγονταν εδώ 75 χρόνια .

Ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι γράφει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο καθορισμός της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το φλέγον ζήτημα αλλαγής του  ονόματος θα υπογραφεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αποκαλύπτοντας και τον τόπο στον οποίο θα γίνει αυτό.

«Από διπλωματικές πηγές διαπιστώνω ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή (αυτή την εβδομάδα) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδος Α.Τσίπρα  και  Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της μικρής Πρέσπας , όπου  και θα υπογραφεί η συμφωνία για την αλλαγή ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», γράφει ο Μιλοσόσκι.

«Ο κύριος συντονιστής της όλης διαδικασίας από Σκοπιανής πλευράς θα ο Bojan Mariqić, σύμβουλος του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ », συνεχίζει ο  Milososki.

Την θέση αυτή την γνωστοποίησε και στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

https://www.facebook.com/antonio.miloshoski.9/posts/2091103404252261&width=500

Γκρούμπι: Διευθέτηση του ονοματολογικού τις επόμενες ημέρες

Θέμα ημερών είναι πλέον η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018 σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων και ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρτάν Γκρούμπι, ο οποίος θεωρείται ο στενότερος συνεργάτης του ηγέτη του κόμματος αυτού, Αλί Αχμέτι.

Ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι, που όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα. Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή οι Αλβανοί των Σκοπίων "βράζουν" από αγανάκτηση  σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα και επίκειται ακόμη και εκδηλώσεις οργής κατά των Αλβανών πολιτικών της σκοπιανής κυβέρνησης και  της αντιπολίτευσης,  οι οποίοι ξεχνούν τα πραγματικά προβλήματα του αλβανικού πληθυσμού , την ανεργία , την ανέχεια και την εγκληματικότητα που οργιάζει.

Προς το παρόν η ουσία είναι όμως τι ακριβώς επιθυμούν οι ΗΠΑ , και αυτές θέλουν την ΠΓΔΜ εδώ και τώρα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να πάρει και δύο χρόνια με σκοπό  όμως  να μην  υπάρξει χώρος να διεισδύσει και άλλο η Μόσχα, η οποία παίζει εδώ και καιρό το χαρτί της θρησκείας και της σλαβικής καταγωγής στην περιοχή των Βαλκανίων .

Η Ελλάδα όπως δείχνουν και τα γεγονότα εκτελεί  προθύμως τα κελεύσματα από Βερολίνο και Ουάσιγκτον και είναι εγκλωβισμένη από όλες τις μεριές , ενώ διακινούνται  και σενάρια που συμψηφίζουν την επερχόμενη επαίσχυντη συμφωνία με το χρέος  .

Σκοπιανό: O Κοτζιάς επιμένει για συμφωνία με τρία ονόματα στο τραπέζι

Επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών ότι η λύση στο Σκοπιανό θα έρθει σε λίγες μέρες. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε εξήγηση γιατί ακόμα δεν έχει γίνει το περίφημο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του.

Εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων «τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο 'ναι' και το μεγάλο 'όχι', συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινίσεις της ίδιας της συμφωνίας.»

Ουσιαστικά έριξε και εκείνος το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν «τα πάνω τους και τα κάτω τους».

Επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι «ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

Απέφυγε να αποκαλύψει το επικρατέστερο όνομα, όμως ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ειδικά για το τελευταίο διευκρίνισε πως ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνον χρονικός, αλλά και γεωγραφικός προσδιορισμός.

«Κατήφορος του Νίκου Κοτζιά»

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις -αναφέροντας συγκεκριμένα το 2006 σε μία αποστροφή του λόγου του- είχαν «δεχθεί» διαφορετικές ονομασίες για διεθνή χρήση και για χρήση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στο Twitter: «Ψεύδεστε, Νίκο Κοτζιά. Καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς».

Στη συνέχεια, έγραψε πως «όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει». Και κατέληξε: «Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο 'Μακεδονία του Ίλιντεν' και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα. Κατήφορος του Νίκου Κοτζιά.»

Ζάεφ: Θέμα ημερών το τηλεφώνημα με τον Τσίπρα -Οι Αλβανοί μιλούν για 3 νέα ονόματα

Θέμα ημερών είναι η τηλεφωνική συνομιλία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, σε δημόσια τοποθέτησή του.

Ο κ. Ζάεφ, αναφερόμενος στις τρεις προτάσεις για το όνομα («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), δεν έκανε κάποιο σχόλιο, ωστόσο, όπως είπε, πιστεύει πως η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος, και ότι στο τέλος θα είναι επιτυχημένη.

Σύμφωνα με σκοπιανά Μέσα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διεργασίες και μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία. Μάλιστα τόνισε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως το ζήτημα είναι ευαίσθητο και γι' αυτό και ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός.

«Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

Οι Αλβανοί βάζουν τρία νέα ονόματα στο τραπέζι

Την ίδια ώρα, βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ο Αρτάν Γκρούμπι, υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι που, όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα. Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Αλβανός βουλευτής αναφέρει τρία νέα ονόματα

Ο βουλευτής του αλβανικού κόμματος ανέφερε ότι «στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα που πρότεινε ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και κάποιες άλλες δημιουργικές προτάσεις, όπως "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου", "Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας" και "Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας"».

Ο Αρτάν Γκρούμπι σημείωσε ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και ο αλβανικός παράγοντας στην ΠΓΔΜ παρέχουν πλήρη και ανεπιφύλακτη στήριξη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ