Κόσμος

Ακόμη κι ο Μακρόν λέει όχι στην "άθεη Γαλλία" και ζητάει περισσότερη Εκκλησία, αλλά ο Αλέξης όπως πάντα εκτός τόπου και χρόνου

Του Άγγελου Ρούσσου

Εκτός τόπου και χρόνου για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Τσίπρα.... Το αιφνιδιαστικό άνοιγμα του θέματος διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας έχει ξεκάθαρα στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, παρόλα αυτά είναι εντελώς μα εντελώς ανεπίκαιρο! Κι όχι μόνο σε ελληνικό πλαίσιο αλλά και σε ευρωπαϊκό.

Γιατί απλούστατα τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τις διαχωριστικές γραμμές Κράτους-Εκκλησίας, οι παραδοσιακοί πολιτικοί εκφραστές αυτής της τάσης έχουν αλλάξει τακτική και ζητούν στενότερες σχέσεις με την Εκκλησία!
Για πολλοστή φορά η ψευτοπροοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως είναι γνήσια εκφραστής της προβληματικής παλαιοΑριστεράς με ό,τι συνεπάγεται αυτό!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος συναντιέται σήμερα με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ο Mακρόν μάλιστα έχει ζητήσει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ του κράτους και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της γαλλικής πολιτικής σκηνής μιας και υποστηρίζεται ευρέως πως η γαλλική κυβέρνηση ήταν απαλλαγμένη από κάθε είδους θρησκευτική παρέμβαση για ολόκληρες γενιές.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ιστορικά ρ/καθολική Γαλλία, όπου τα θέματα πίστης και κράτους διαχωρίστηκαν από το νόμο του 1905 αλλά που σήμερα φιλοξενεί τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης.

Η επίσκεψή του Μακρόν στην Ιταλία έρχεται επίσης σε περίοδο έντονων πιέσεων μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας για την μεταναστευτική κρίση και μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte.

Οι τεταμένες σχέσεις του Mακρόν με την νέα κυβέρνηση της Ιταλίας επιδεινώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini διέρρευσε την «αλαζονική» στάση του γάλλου προέδρου για τη μετανάστευση.

Ο Σαλβίνι κατηγόρησε τον Μακρόν για υποκρισία αναφορικά με την κριτική της σκληρής προσέγγισής του μεταναστευτικού από την ιταλική κυβέρνηση, την στιγμή που η Γαλλία εξακολουθεί να «ωθεί πίσω τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες» πέρα από τα σύνορα με την Ιταλία.

Ο Macron, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Γαλλία έχει λάβει περισσότερους αιτούντες άσυλο από την Ιταλία φέτος, απάντησε: «Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από κανέναν».

Πάντως αναφορικά με τις σχέσεις με την Εκκλησία ο Μακρόν έχει καινοτομήσει για τα γαλλικά δεδομένα. Ο 40χρονος γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να δεχθεί να τιμηθεί με τον κανόνα του Αγίου Ιωάννου του Λατερανου, του καθεδρικού ναού της Ρώμης, μιας παράδοσης που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όταν το γαλλικό κράτος και η εκκλησία δεν μπορούσαν να διακριθούν.

Αρκετοί από τους προκατόχους του Μακρόν έχουν αποποιηθεί τον τίτλο, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών François Mitterrand και François Hollande, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη συσχέτιση τους με τις θρησκευτικές εικόνες.

Η Γαλλία είναι αυστηρά κοσμική σύμφωνα με το νόμο του 1905 που χώρισε το κράτος από την εκκλησία.

Η απόφαση του Macron να δεχτεί τον τίτλο του τιμητικού κανόνα έχει προκαλέσει πολλά σχόλια, ενώ ο ίδιος από τον Απρίλιο, έχει δηλώσει ότι ήθελε να «επιδιορθώσει» τον «δεσμό» μεταξύ εκκλησίας και κράτους.

Ένας από τους αριστερούς αντιπάλους του, ο Jean-Luc Melenchon, κατέκρινε ον Μακρόν, λέγοντας: "Κάποιος περιμένει έναν πρόεδρο, και τελικά παίρνει ένα μικρό ιερέα".

Ο ενθουσιασμός του Macron για την εκκλησία φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στην πεποίθησή του ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο βοηθώντας τη γαλλική κοινωνία να ξεπεράσει μια δύσκολη περίοδο με οικονομικές, εθνοτικές και κοινωνικές εντάσεις.

Μπορεί επίσης να είναι ένας εκλογικός υπολογισμός: Ο Καθολικισμός εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη θρησκεία της Γαλλίας και πολλοί πιστοί ανησυχούν ότι η Γαλλία κινείται πολύ μακριά από τις παραδοσιακές χριστιανικές της ρίζες.

«Σε μια εποχή μεγάλης κοινωνικής αστάθειας ... θεωρώ ότι είναι ευθύνη μου να σταματήσω τη διάβρωση της εμπιστοσύνης των Καθολικών σε σχέση με την πολιτική και τους πολιτικούς», δήλωσε ο Macron στους εκκλησιαστικούς ηγέτες τον Απρίλιο.

Παλαιότερες εντάσεις

Η συνάντησή του με τον Πάπα σήμερα θα αποτελέσει επίσης μια ευκαιρία για την εξομάλυνση των διπλωματικών εντάσεων με το Βατικανό, που προέκυψαν υπό την προεδρία του Hollande-ενός αυτοαποκαλούμενου αθεου- την περίοδο 2012-2017.

Η εκκλησία αγωνίστηκε εναντίον του νόμου περί ομοφυλοφιλίας που πέρασε ο Hollande και στη συνέχεια αρνήθηκε να δεχτεί έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο διπλωμάτη ως πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αγία Έδρα.

Οι βοηθοί του Macron πιστεύουν ότι ο σημερινός πρόεδρος και ο πάπας μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη σε μια εποχή κατά την οποία τα ακροδεξιά κόμματα της αντιεξουσίας της ΕΕ ενισχύονται.

Ο Macron αναμένεται να καλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη Γαλλία, όπως έκανε μάταια και ο Hollande, αλλά ο ποντίφικας δεν αναμένεται να καταστήσει το ταξίδι προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ