Εθνικά θέματα

Αλλάζουν τα πάντα στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις - Νέο δόγμα και επιχειρησιακή δομή στα πρότυπα των US Marines



Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις Ειδικές Δυνάμεις των Ένοπλων Δυνάμεων με την δημιουργία ενός «Special Forces Joint Command» και βεβαίως αλλαγή στο δόγμα της επιχειρησιακής τους λειτουργίας και αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής. Οι πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν πώς στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει αμερικανική βοήθεια και η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στις ΗΠΑ έχει παίξει ρόλο.  

To Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προχώρησαν μετά από πολύμηνες, συστηματικές διεργασίες, στην ολική αναδιάρθρωση της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων η οποία αποκτά πλέον καθαρά διακλαδικό χαρακτήρα στο σύνολο των ειδικών και επίλεκτων δυνάμεων της χώρας, πέρα από την περιορισμένη Δύναμη «Δ». 

Αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες, καταδρομείς θα γίνουν αυστηρά αεροκίνητες ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και πριν την εκδήλωση της εχθρικής επίθεσης και όχι με αποβατικές ενέργειες, μετά την εκδήλωση της εχθρικής κίνησης, κάτι που πλέον θεωρείται ως «αυτοκτονία»

Το ολοκληρωμένο σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την τελική υπογραφή του, η οποία αναμένεται να τεθεί εντός των επόμενων ημερών. Το νέο στοιχείο στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων αφορά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, αλλά και την κοινή εκπαίδευση και κοινή προμήθεια υλικών πολέμου, όπου αυτό είναι δυνατό.

Η λεγόμενη «Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου» διοικητικά θα υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρχει ένας αντιστράτηγος (αντιναύαρχος ή αντιπτέραρχος) ο οποίος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης η οποία θα χωρίζεται σε δυο μέρη και θα είναι υπόλογος στον Αρχηγό του στρατεύματος. 

Στην πυραμίδα της διοίκησης θα έπεται ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, με βαθμό υποστρατήγου, υποναυάρχου ή υποπτεράρχου, ενώ υπό την επιχειρησιακή ομπρέλα του νέου Διακλαδικού σχήματος θα τεθούν οι εξής μονάδες:

- Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)

- Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών

- Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών

- Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών

- Η 31 ΜΕΕ της Πολεμικής Αεροπορίας


Το δεύτερο κομμάτι ειδικού πολέμου προβλέπει «δραστικές αλλαγές» και στη σημερινή λεγόμενη 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης θα αναβαθμιστεί κατακόρυφα συγκεντρώνοντας το σύνολο των σχολείων των ειδικών δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους.

Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει για την εκπαίδευσή τους ακόμη και προσωπικό από ξένους στρατούς που σήμερα συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και σ’ αυτό θα συμβάλει καθοριστικά ακόμη και το ανάγλυφο της περιοχής.

Στον σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η αναβάθμιση στον τομέα των σκαφών στις αμφίβιες μοίρες κυρίως των νησιών, αλλά και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον «επικοινωνιακό» τομέα στον οποίο αναμένεται ραγδαία αναβάθμιση.

https://www.youtube.com/embed/M-tfkvjnPXQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές