Κόσμος

O Β.Πούτιν έβαλε το Su-57 στο τραπέζι για την Τουρκία - "Οι πιέσεις δεν θα κάμψουν τον Ερντογάν - Είναι ελεύθερος να επιλέξει μαχητικό"

Του Βασίλη Καπούλα

Σε μια σπάνια κίνηση δείγμα του διπλωματικού και στρατηγικού σχεδιασμού της Μόσχας, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, πρόσθεσε στο "τραπέζι" της διαμάχης της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ/ΗΠΑ ακόμη ένα πονοκέφαλο:

Tην πιθανότητα αγοράς ρωσικών μαχητικών από την Τουρκία.

Λίγες ώρες πριν, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον βομβαρδισμό θέσεων των ισλαμιστών στην Συρία από το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς SU-57.

Το Su-57 χρησιμοποίησε το νέο πύραυλο cruise Kh-59MK2.

Το βίντεο της εκτόξευσης στο 5:32-5:51 

O B.Πούτιν τόνισε πως:

"Η άσκηση αμερικανικής πίεσης στον Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα φέρει αποτέλεσμα και ειδικά το αποτέλεσμα που η Ουάσινγκτον επιθυμεί".

"Αντιθέτως θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του".

"Ως μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει το καλύτερο αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο, τους S-400".

"H Toυρκία έχει το δικαίωμα να επιλέξει το νέο της μαχητικό με όρους εθνικού συμφέροντος, ποιότητας και κόστους".

Πραγματική «βόμβα» από το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μετά το "αμερικανικό στοπ" για τα αεροσκάφη F-35 υπονοώντας προφανώς την ρωσική αεροπορική βιομηχανία και το αεροσκάφος Su -57.

«Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ με το σύστημα S-400 θα διαθέτει το πιο προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα και δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι αποφάσισε να πάρει το καλύτερο σύστημα στον κόσμο.

Στο θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία, η χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει λαμβάνοντας υπόψιν τα εθνικά της συμφέροντα και εξετάζοντας τα στοιχεία την  τιμή και την ποιότητα», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος που γνωρίζει όπως και ο Τράμπ ότι το F-35 στοιχίζει «τρελά χρήματα» και σε σχέση με την ρωσική έκδοση 5ης γενιάς είναι υποδεέστερο.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας  θα ωθήσουν ακόμα πιο πολύ την Άγκυρα να «πέσει» στα χέρια της Ρωσίας, αναφέρουν ειδικοί Αμερικανοί αναλυτές.

Οι ίδιοι όμως αγνοούν ότι η Τουρκία ποτέ μα ποτέ δεν ανήκε στην δύση και όσο το έκανε από το 1952 και μετά ήταν για τα «μάτια του κόσμου και των ωφελημάτων σε χρήμα και σε πολεμικό υλικό ».

Παρόλα αυτά παγωμάρα και οργή στην Αγκυρα:

κάπως έτσι περιγράφονται τα συναισθήματα της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας μετά την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να «παγώσει» το πρόγραμμα εξοπλισμών της χώρας, ουσιαστικά προχωρώντας σε αναβολή της παράδοσης των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, τα οποία και αποτελούν διακαή πόθο του Ερντογάν.

Η Τουρκία θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για να προστατέψει τις εταιρείες της από αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, μια ημέρα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ιρανικές και τουρκικές εταιρείες σε μια κίνηση με στόχο ιρανικές αεροπορικές εταιρείες.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για να προμηθευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες  F-35 της Lokheed Martin και ότι η Άγκυρα περιμένει απ’ όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dan8gd2XS9Q

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ