Κόσμος

«Τελειώνει» το F-35 για την Τουρκία μετά τη νέα επίθεση στις ΗΠΑ - Ο Ερντογάν ζητάει βοήθεια από τη Βρετανία για το made in Turkey μαχητικό TFX



Η στάση του Ρ.Τ. Ερντογάν για τις αιματηρές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και η νέα επίθεση στις ΗΠΑ συνηγορούν πώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η αποκλιμάκωση πολύ δύσκολα θα έρθει όσο ο Σουλτάνος παραμένει στο τιμόνι τις χώρας. Όσο δε η Τουρκία παραμένει δεμένη στο άρμα της Ρωσίας δεν υπάρχει καμία περίπτωση.

Τί σημαίνει αυτό τώρα πρακτικά και αναφορικά με την προμήθεια του αεροσκάφους F-35; Πώς μπορεί να βγήκε από την γραμμή παραγωγής της Lockheed Martin το πρώτο μαχητικό και να πρόβαρε την τουρκική σημαία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο με τις συνθήκες που επικρατούν να παραδοθεί στην Τουρκία. Μάλλον προς άλλη κατεύθυνση θα κινηθούν.

Η τουρκική προπαγάνδα τα θέλει βεβαίως τα πρώτα F-35 να προσγειώνονται σε τουρκική βάση τον Ιούνιο, αλλά ο Ρ.Τ. Ερντογάν γνωρίζει πώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει και στρέφει το ενδιαφέρον του στην Βρετανία. Κατά την επίσκεψη του στη χώρα πέραν από τις ψήφους των Τούρκων εκτός Τουρκίας που δίνουν συνήθως στον Τούρκο πρόεδρο στις εκλογές ποσοστά που φτάνουν ακόμα και το 58% η προσοχή του επικεντρώνεται και στο μελλοντικό οπλικό σύστημα που φαίνεται να έχει βάλει η Άγκυρα στα σκαριά.

Πρόκειται για το εξ ολοκλήρου τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής μαχητικό στελθ TFX, του οποίου το μόνο εξωχώριο φαίνεται πως θα είναι οι κινητήρες. Σε αυτό αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Βρετανός πρέσβης στην Τουρκία καθώς και στην επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2017 της Τερέζα Μέι στην Άγκυρα στο πλαίσιο της οποίας υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στο μαχητικό, ύψους 137 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται να βάλει βρετανικού κινητήρες στο μελλοντικό μαχητικό της. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με το defencenews.com βρετανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου και τον CEO της Rolls-Royce, συναντήθηκε τον Ιανουάριο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον CEO της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας που έχει αναλάβει το project του TF-X.

https://www.youtube.com/embed/3uLNeytM1yE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...