Πολεμικό Ναυτικό

Στην Ελλάδα η ναυπήγηση των τριών εκ των τεσσάρων φρεγατών Belharra - Νέα επίσκεψη των Γάλλων στην Αθήνα για να «κλείσει» η συμφωνία



Οι Γάλλοι ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις που είχαν με τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού και την ΓΔΑΕΕ για την προμήθεια των 2+2 φρεγατών Belharra και έρχονται ξανά στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου προκειμένου πλέον να γίνει περαιτέρω συζήτηση για το πώς το πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών φρεγατών μπορεί να συνδεθεί με τα ελληνικά Ναυπηγεία. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό σε μία προσπάθεια να ανακάμψει και ο ναυπηγικός τομέας στη χώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες που είχαν οι Γάλλοι, κυρίως από την κατασκευάστρια εταιρεία των Belharra, όπως και των Fremm, Naval Group με τους Έλληνες αξιωματούχους το διήμερο της Πέμπτης και της Παρασκευής πήγαν αρκετά κατά και το ραντεβού με τη γαλλική αντιπροσωπεία ανανεώθηκε για τις 21 Μαΐου, όπου και θα γίνει η συζήτηση που «καίει» την Ελλάδα. Πόσο και πως θα εμπλακούν τα ελληνικά Ναυπηγεία στο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών Belharra;

Οι φρεγάτες είναι δεδομένο πώς θα πλεύσουν στο Αιγαίο, καθ' ότι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται πλοία και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει με προτίμηση από την Γαλλία. Άλλωστε η τουρκική προκλητικότητα και οι απειλές από την πλευρά της Άγκυρας, όπως και η ενίσχυση του Ναυτικού της δεν αφήνουν περιθώρια επανάπαυσης ή επανάληψης του λάθους στον αεροπορικό τομέα, που η αναβάθμιση των F-16 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και αποφασίστηκε μόλις τώρα.  

Η συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα για το πρόγραμμα. Το σχέδιο προβλέπει την απόκτηση τουλάχιστον 2+2 Belharra με τους πιο αισιόδοξους να κάνουν λόγο για έξι πλοία. Η πρώτη φρεγάτα Belhara σίγουρα θα ναυπηγηθεί στη Γαλλία. Η Ελλάδα διεκδικεί τις υπόλοιπες τρεις αν και το πιθανότερο είναι να πάρει τις δυο, αν τελικά το πρόγραμμα αφορά σε τέσσερις φρεγάτες. Οι Belharra στην καλύτερη περίπτωση θα είναι διαθέσιμες από το 2023.

Το ερώτημα είναι μέχρι τότε τι κάνουμε; Το σενάριο της απόκτησης των Fremm με leasing παραμένει στο τραπέζι, παρά τις διαψεύσεις μέχρι τα καινούργια πλοία να είναι έτοιμα και να ενταχθούν στον ελληνικό Στόλο. Απλά το πρόγραμμα της ενοικίασης των Fremm είναι μεγάλο και δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να προκαλέσει αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζοντας το Παρίσι ότι σπρώχνει την λύση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μόνο και μόνο για να μας πουλήσει όπλα.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του προγράμματος ισχύουν αυτά που έχουν γραφτεί και φαίνεται να έχουν συμφωνήσει κατά την συνάντηση τους οι Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν. Δηλαδή να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και με την πιο διστακτική προοπτική θα αφορά στην απόκτηση 2+2 φρεγατών.

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πάντως ο Πάνος Καμμένος είχε συνδέσει το πρόγραμμα την ενίσχυση του ναυπηγικού τομέα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ένα μέρος των πλοίων ή κάποια από τα πλοία να ναυπηγηθούν στη χώρα μας. Αυτό το έχουν καταστήσει σαφές στους Γάλλους και τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του γαλλικού χρέους από τα προγράμματα SMPs ANFAs, θα καταλήξει τελικά στην Ελλάδα δίνοντας και την απαραίτητη οικονομική ένεση στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

https://www.youtube.com/embed/ERvPn_2Yw80

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...