Κόσμος

Σκάει βόμβα από Τουρκία: Ρίχνει συναλλαγματικά αποθέματα για στήριξη λίρας - Επίκειται απόφαση Ερντογάν για ΔΝΤ ή ένταξη στο Κίνημα Αδεσμεύτων/BRICS

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία οι οποίες αναμένεται να καθορίζουν τόσο το πολιτικό τοπίο της χώρας όσο και τηην στρατηγική σχέση της με τη Δύση. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κινήθηκε για να στηρίξει την λίρα. Ρευστότητα περίπου 6,4 δισ. τουρκικών λιρών (1,5 δισ. δολαρίων) θα αποσυρθεί από την αγορά και ρευστότητα περίπου 2,2 δισ. δολαρίων θα χορηγηθεί στις τράπεζες.

Υπάρχουν έντονες πληροφορίες πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κληθεί πολύ σύντομα να βρει "λύση" στον κατήφορο της τουρκικής οικονομίας με προσφυγή είτε στο ΔΝΤ κάτι που σημαίνει αιχμαλωσία από Δύση-ΗΠΑ είτε να ενεργοποιήσει συμφωνίες και συζητήσεις με ένταξη του στους BRICS.

Κυκλοφορούν ευρύτατα οι φήμες, που αναδημοσιεύθηκαν από τη Φωνή της Αμερικής, ότι ο Ερντογάν σκέφτεται σοβαρά να ενταχθεί στο Κίνημα των Αδεσμεύτων κάτι που σημαίνει έξοδος από το ΝΑΤΟ. Στη ουσία ο Ερντογάν θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Η οριστική του απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί αμέσως μετά τις εκλογές αν και εφόσον κερδίσει. Μέχρι τότε το οικονομικό κλίμα θα έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προς το παρόν εμφανίζεται εντελώς αδύναμη να αντιμετωπίσει την πίεση, ιδιαίτερα καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω εκλογικής διαδικασίας.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει άμεσα την τουρκική οικονομία στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ.

Το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου προκάλεσε σήμερα την αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Ετσι, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κινήθηκε για να στηρίξει την υπό κατάρρευση λίρα μετά την πτώση της σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας προκειμένου να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα, ανακοίνωσε ότι χαμηλώνει το άνω όριο του ξένου συναλλάγματος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζές της για τα αποθέματά τους.

«Το άνω όριο για τη διευκόλυνση διατήρησης ξένου συναλλάγματος στο πλαίσιο του μηχανισμού επιλογών αποθεμάτων μειώθηκε στο 45% από 55%», ανακοίνωσε η τράπεζα, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Ο εν λόγω μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διατηρούν ορισμένο ποσοστό των απαιτήσεων αποθεμάτων τουρκικών λιρών σε ξένο συνάλλαγμα ή και χρυσό.

Η Τράπεζα διέθεσε συνάλλαγμα από τα αποθεματικά της για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα. Η λίρα έχασε 11% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος φτάνοντας σε ισοτιμία το 1:4,25, σύμφωνα με το Reuters.

Η ανησυχία για την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας να δαμάσει τον σε διψήφιο ποσοστό κινούμενο πληθωρισμό τροφοδοτεί την πτώση της λίρας μαζί με την πολιτική αβεβαιότητα λόγω των πρόωρων εκλογών.

Στην Τουρκία ο πληθωρισμός βρίσκεται άνω του 10% σε ετήσια βάση, υπερδιπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

WSJ: Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας γίνονται βαθύτερα

Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας γίνονται βαθύτερα, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, με τίτλο:

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μία εντεινόμενη καταιγίδα».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ κακή για την οικονομία και τις αγορές της χώρας και εκτιμά ότι η κατάσταση είναι πιθανόν να γίνει χειρότερη, λόγω της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και της ενίσχυσης του δολαρίου.

Η περασμένη Δευτέρα, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η τουρκική οικονομία δείχνει «σαφείς ενδείξεις υπερθέρμανσης» μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 7,4% πέρυσι έναντι δυνητικού ρυθμού ανάπτυξής της – του ρυθμού, δηλαδή, που μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς πολύ υψηλό πληθωρισμό - μεταξύ 3,5% και 4%.

Την Τρίτη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε αναπάντεχα το αξιόχρεο της Τουρκίας στη βαθμίδα ΒΒ-, επικαλούμενος τον κίνδυνο μίας ανώμαλης προσγείωσης της τουρκικής οικονομίας.

Την Τετάρτη, ο δείκτης για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Τουρκίας υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες, υποδηλώνοντας μία μείωσή της, ενώ την Πέμπτη ο πληθωρισμός στη χώρα εκτινάχθηκε στο 10,8%.

Οι Τούρκοι στρέφονται μαζικά στον χρυσό

Στον χρυσό αναγκάζονται να στραφούν οι Τούρκοι, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την αξία των χρημάτων τους, που μειώνεται καθημερινά υπό το βάρος ενός διψήφιου πληθωρισμού και ενός νομίσματος σε ελεύθερη πτώση. Σ

τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε στη γειτονική χώρα κατά 34%, με τις πωλήσεις του χρυσού να φτάνουν σε αξία τα 965 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε παγκοσμίως όσον αφορά τη ζήτηση για χρυσό.

https://www.youtube.com/watch?v=w2cv5VNcFVI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ