Πατριαρχεία

Ομοβροντία αντιδράσεων για την αυτοκεφαλία των Ουκρανών: Ο Βαρθολομαίος οδηγεί την Ορθοδοξία σε σχίσμα;

Του Άγγελου Ρούσσου

Ομοβροντία αντιδράσεων έχει προκαλέσει το μέγα ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως μετά την αποδοχή του αιτήματος των Ουκρανών πολιτικών για αυτοκεφαλία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ολοένα και περισσότερες φωνές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν το Φανάρι προχωρήσει στην χορήγηση της αυτοκεφαλίας στο κρατικοδίαιτο «Πατριαρχείο Κιέβου», θα οδηγηθούμε σε σχίσμα στον Ορθόδοξο κόσμο.

Κάθετος σχετικά με το θέμα ήταν ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών Κιέβου Μ. Pogrebinsky.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε γενικές γραμμές, έχει δύναμη πολύ λιγότερη από ό,τι ο Κύριλλος ... Δεδομένης της γενικής Ρωσοφοβικής διάθεσης στη Δύση, στις ΗΠΑ και κάποιο περίπλοκο παιχνίδι που παίζεται από τον Ερντογάν και τη Ρωσία, δεν αποκλείω ότι όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά αυτή η υπό όρους νίκη, μπορεί να επιτραπεί. Αν αποφασίσει ο Βαρθολομαίος ότι θα υπογράψει για αυτοκεφαλία, θα είναι ένα σκάνδαλο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία θα καταλήξει σε διάσπαση. Και έτσι μου φαίνεται ότι οι περισσότερες από αυτές τις δεκαπέντε αδελφές εκκλησίες θα είναι με την πλευρά της Μόσχας και του Πατριάρχη Κύριλλου», προβλέπει Pogrebinsky.

Την ίδια στιγμή για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα τοποθετήθηκε σε δήλωσή της η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς.

Σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας δηλαδή στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, αναφέρει πως “στο ιερό έδαφος της Κιέβου, στην αγαπημένη μας γη της Ουκρανίας , οι προδοτικές πολιτικές προσδοκίες εμφανίζονται για άλλη μια φορά -όπως συνέβη και ιστορικά- με το πρόσχημα των θρησκευτικών δραστηριοτήτων, αλλά με τον προφανή σκοπό να υποκινούν εχθρότητα και διαφωνία μεταξύ των Ορθοδόξων λαών, με σκοπό την υποκίνηση σχίσματος στην Εκκλησία. Γίνονται τώρα προσπάθειες να δημιουργηθεί, σε αυτή τη μακραίωνη γη, μια ξεχωριστή "αυτοκέφαλη εκκλησία" στη θέση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναγνωρισμένης από όλους και με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο. Αυτή η Εκκλησία έχει αυτονομία από το 1990 - δηλαδή, αυτοδιοίκηση και ανεξαρτησία στη διοίκησή της”

Επισημαίνει δε πως η προσπάθεια που γίνεται έχει ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους των σημερινών ουκρανικών αρχών, “που έρχονται σε άμεση αντίθεση με την παράδοση και τους κανόνες της Ιεράς Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

“Προσευχόμαστε στον Παντοδύναμο Θεό τα πάθη και τα προβλήματα που προκαλούνται από τις προσπάθειες εκείνων που είναι ξένοι στο πνεύμα και τη χάρη της Εκκλησίας να εξαφανιστούν όπως ο καπνός (...) Με αυτή τη δήλωση, εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, μαζί με τους αδελφούς, τους κληρικούς, τα μοναστήρια και το πιστό ποίμνιο της μοναδικής κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” αναφέρουν

και στέλνουν το μήνυμα: “Καμία αλλαγή στη ζωή της Εκκλησίας δεν μπορεί να ξεκινήσει ή να της επιβληθεί από τις κοσμικές αρχές. Η σημερινή προσπάθεια να επηρεαστεί η ζωή της Εκκλησίας απ 'έξω αποκαλύπτει μόνο τα θεμελιωδώς μη-εκκλησιαστικά κίνητρα και τους στόχους εκείνων που προσπαθούν να τα εφαρμόσουν”.

“Καλούμε όλους να προσευχηθούν για την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στο ομόσπονδο κράτος της Ουκρανίας, και να προσευχηθούν ακόμη η παρούσα προσπάθεια εκκλησιαστικού σχίσματος να καταλήξει στο μηδέν και η ειρήνη και η αδελφική αγάπη να υπερισχύσουν στις σχέσεις μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών” καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...