Κόσμος

Κατέβασαν τα ... "βρακιά" οι Αμερικανοί στους Τούρκους: Συμφωνία για Ιεράπολη μέχρι Ράκκα - Απειλές για Κιουρετσίκ και αγορά Su/MiG....


Αδύναμη και ανήμπορη χωρίς σχέδιο εμφανίζεται μέχρι τώρα η Αμερική απέναντι στις τουρκικές απειλές με αποτέλεσμα η Αγκυρα να αποθρασυνθεί και να βάλει στο "κάδρο" για πρώτη φορά και την βάση που φιλοξενεί το ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας στο Κιουρετσίκ μαζί με την βάση του Ιντσιρλίκ αν δεν παραδοθούν τα F-35.

Ουσιαστικά η βάση του Κιουρετσίκ είναι τα "μάτια" του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ απαραίτητη για την επιβίωση του κράτους του τελευταίου καθώς "βλέπει" βαθιά μέσα στο Ιράν και όχι μόνο.

Το Ισραήλ πιέζει έντονα τις ΗΠΑ να μην κάνει το τραγικό αυτό λάθος και φαίνεται πως το State Department κερδίζει χρόνο.

"Τουρκία και ΗΠΑ έφτασαν σε "τεχνική συμφωνία" για απόσυρση των δυνάμεων YPG/PKK από την Mανμπιτζ. Το Μνημόνιο αυτό συνεργασίας θα ανακοινωθεί μετά τις τελικές συζητήσεις μεταξύ Μ.Πομπέο και Μ.Τσαβούσογλου στις 4 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον".

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το σχέδιο για την Μάνμπιτζ μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας περιλαμβάνει 3 στάδια.

Πρώτον, σε 30 ημέρες οι Κούρδοι YPG θα εγκαταλείψουν την Μάνμπιτζ.

Δεύτερον, σε 45 ημέρες, Τουρκικές και Αμερικανικές δυνάμεις θα αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης.

Τρίτον, σε 60 ημέρες, ένα τοπικό συμβούλιο θα συσταθεί με βάση τις εθνικές κοινότητες και θα αναλάβει τον έλεγχο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης πως το μοντέλο της Μάνμπιτζ θα εφαρμοσθεί σε Ράκκα και Κομπάνι.

"Οι ΗΠΑ θέλουν πλέον να εκδιώξουν το YPG που συνδέεται άμεσα το PKK στο Qandil από την βορειοανατολική Συρία. Θα κόψουν τους δεσμούς αυτούς. Κάποιοι θα αφοπλιστούν, κάποιοι θα γίνουν μέρος της κοινωνίας" είπε ο Μ.Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια, οι Τούρκοι έριξαν νέα πυρά κατά των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση στην βάση του Ιντσιρλίκ.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1001830112743051266?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1001828299260223488?ref_src=twsrc%5Etfw

Μ. Τσαβούσογλου: Ο λαός ζητά να κλείσουν τη βάση Ιντζιρλίκ και Κιουρετσίκ

Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσει τα λάθη της απέναντί μας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως ο λαός τους ζητά να κλείσουν τη βάση Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι το Ιντσιρλίκ δεν είναι το μόνο ατού που έχει στα χέρια της η Τουρκία και πως για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων πρέπει οι ΗΠΑ να κάνουν κάποια βήματα. “Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάσουν ένα σύμμαχο όπως εμείς”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα αμερικάνικα πολεμικά αεροσκάφη F-35, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τους τα δώσουν οι ΗΠΑ.

“Δεν θέλουμε να χαλάσουν οι σχέσεις μας με τους συμμάχους μας Αμερικανούς. Τα F35 θα παραδοθούν στην ώρα τους. Η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτική. Μπορούμε να πάρουμε και από τη Ρωσία και από μια χώρα του ΝΑΤΟ”, ανέφερε.

« Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προμηθεύσουν τα μαχητικά τύπου F-35 στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη για τέτοια αεροσκάφη "κάπου αλλού"»

«Ο Τουρκικός λαός είναι ενάντια στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ  στη νότια Τουρκία λόγω της εχθρικής πολιτικής της Ουάσινγκτον και των "λανθασμένων κινήσεων" όσον αφορά την Τουρκία», συνέχισε  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Κάβουσογλου την Τετάρτη.

«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και να τις εξομαλύνουμε, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να λάβουν μέτρα σχετικά με τη [συριακή πόλη] Manbij, την έκδοση του [Ισλαμιστή κληρικού Fethullah] Gulen ...

Όταν πρόκειται για αυτά τα ζητήματα, :

«Κλείστε  τις βάσεις Incirlik, Kurecik [για τις ΗΠΑ]» ... Περιμένουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τις λανθασμένες ενέργειές τους », δήλωσε ο Τσαβούσογλου  στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της A Haber.

«Όσον αφορά τα αεροσκάφη  F-35, δεν έχω καμία ανησυχία, αυτή η σύμβαση είναι νομικά δεσμευτική, δεν μπορεί να διακοπεί  εύκολα, αλλά εάν αυτά τα  αεροσκάφη δεν παραδοθούν στην Τουρκία, θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας κάπου αλλού», ανέφερε ο ίδιος και στον τηλεοπτικό οργανισμό NTV.

«Δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θα μας δώσουν τα  F-35. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις σχέσεις με τον αμερικανικό σύμμαχό μας, και τα αεροσκάφη  F-35 πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία όπως είχε προγραμματιστεί.

Δεν μπορεί να μείνουμε όμως  χωρίς εναλλακτική λύση, μπορεί να αγοράσουμε αεροσκάφη τόσο από τη Ρωσία όσο και από άλλη  χώρα του ΝΑΤΟ, υπάρχει συμφωνία για τα F-35 και εάν αυτή διακοπεί τότε  θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» , πρόσθεσε ο υπουργός .

Πριν λίγο ο ρωσικός τύπος μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti αποκάλυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο συμφωνίας Μόσχας και Άγκυρας για την αγορά ρωσικών μαχητικών Mig-35 -Su-35S ενώ  στο «βάθος» έχουμε τα υπερ-αεροσκάφη Su-57. 

Το Ισραήλ επίσης πιέζει  τις ΗΠΑ να κρατήσουν το μυστικό της «ικανότητας αναβάθμισης» του  F-35 μακριά από την Τουρκία , με το θέμα του λογισμικού ενώ στην ουσία πιέζουν να μην παραδοθούν ποτέ τα αεροσκάφη αυτά , διότι σε συνδυασμό με τους S-400 θα απειλείται πλέον ισραηλινό έδαφος.

Έτσι λοιπόν το σήριαλ της παράδοσης ή μη καλά κρατεί .και αναμένουμε τι θα συμβεί πραγματικά στο τέλος, αν και εκτιμάμε ότι F-35 και S-400 δεν πρόκειται να παραδοθούν μαζί ποτέ στην Τουρκία...
https://twitter.com/anadoluagency/status/1001849322978402305?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ