Κόσμος

Εγινε η αρχή: Ψηφίστηκε το «πάγωμα» στην πώληση των F-35 στην Τουρκία από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ!


Η αρχή έγινε: Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το "πάγωμα" στην πώληση των F-35 στην Τουρκία. Υπέρ ψήφισαν 351 βουλευτές και κατά μόνο 66. Επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσει η Γερουσία και να υπογράψει ο Ν.Τραμπ. Tο βίντεο παρακάτω δείχνει τα πυρά που δέχτηκε η Τουρκία χτες...

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (351-66) δείχνει την διακομματική στήριξη στο ίδιο το σχέδιο του νόμου αλλά και στην επιμέρους τροπολογία που αφορά την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός του Πενταγώνου στον οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία για το πάγωμα παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Οπως είχαμε αναφέρει πρώτοι (δείτε πατώντας ΕΔΩ) θα απαγορευτεί στο Πεντάγωνο η εκτέλεση παράδοσης όπλων για μεγάλες ποσότητες αμυντικού υλικού υπό την παράγραφο 36 του Νόμου για Ελεγχο των Εξαγωγών Όπλων.

«Θα καθυστερήσει οτιδήποτε προορίζεται για την Τουρκία» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται η πώληση των 100 F-35 στην Τουρκία.

Ο ετήσιος Νόμος Εθνικής Άμυνας για την Άμυνα (NDAA), εγκρίνει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ, καθορίζει πολιτικές που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ. Προβλέπεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Η νομοθεσία αποστέλλεται από το Υπουργείο Άμυνας στο Κογκρέσο μαζί με λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

O νόμος αυτός εμποδίζει την πώληση μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού μέχρι την ολοκλήρωση της γενικής έκθεσης για το «σουλτανάτο» του Ερντογάν .

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο NDAA για το οικονομικό έτος 2019 περιλαμβάνει διατάξεις όπως η επιβολή νέων κυρώσεων στη βιομηχανία όπλων της Ρωσίας ως απάντηση στις παραβιάσεις των συνθηκών, τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ταϊβάν και την απαγόρευση χρήσης από οποιασδήποτε κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ, τεχνολογίας που κρίνεται «επικίνδυνη» και παράγουν οι εταιρείες , η Huawei Technologies [HWT.UL ] και η ZTE Corp, τις οποίες ανακοίνωση της αμερικανικής επιτροπής άμυνας περιγράφει ως «συνδεδεμένες με την υπηρεσία πληροφοριών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Ακολούθησε χτες, πυρ ομαδόν από Αμερικανούς βουλευτές κατά της Τουρκίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Όλοι ζήτησαν να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν με την μη παράδοση των αεροσκαφών F-35, ενώ ο κ. Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Με αφορμή ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή Νέας Ιερσέης, Αμπιο Σίρες, που τον κάλεσε να πει αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται όταν η Τουρκία στέλνει συνεχώς κόσμο και θέλουν να προστατευθούν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά. Υπάρχουν απειλές και η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πως θα χειριστούμε κάθε μία από τις απειλές. Πρόκειται για περίπλοκη περιοχή».

Απαντώντας ταυτόχρονα και στον ρεπουμπλικανό Ντάνα Ρορμπάχερ και άλλα μέλη που μνημόνευσαν την Τουρκία, ο κ. Πομπέο είπε πως έχουμε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος. «Θα συναντηθώ στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Εξωτερικών τους για να προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί ένα δρόμο για τη Συρία» ενημέρωσε.

Ο Ντάνα Ρορμπάχερ είχε ρωτήσει αν η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να υπερασπιστεί τους Κούρδους, που χρειάζονται τη βοήθεια της Αμερικής. «Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας» είπε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο βουλευτής Αμπιο Σίρες εξέφρασε την ελπίδα να μην δοθούν F-35 στην Τουρκία. «Τους δίνουμε συνεχώς και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι» πρόσθεσε.

Και ο βουλευτής Μπραντ Σέρμαν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να αντιταχθεί στην πώληση F-35 στην Τουρκία. «Δεν είναι ένα όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον τρομοκρατών. Είναι όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας» υπογράμμισε.

«Κακό παιδί του ΝΑΤΟ» αποκάλεσε την Τουρκία ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Τεντ Πόε. Σε όλα αυτά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως εργάζεται να πείσει την Τουρκία «να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

«Είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ – κατά κάποιο τρόπο – με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του» επισήμανε.

Για τους S-400 είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία στο σημείο που να μην τους αποκτήσουν. «Πιστεύω ότι δεν τους έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα τους αποκτήσουν» σημείωσε.

Όσο για τα F-35 είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα παραχωρηθούν.

Νωρίτερα, το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter νέο βίντεο του F-35 με την τουρκική σημαία, που απογειώνεται από τις εγκαταστάσεις της Lokheed Martin στο Τέξας, λίγες ημέρες πριν από την παράδοση του πρώτου μαχητικού στην Τουρκία.
https://twitter.com/SavunmaSanayii/status/999085408897110023?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=z8_dPJkB5k0https://www.youtube.com/watch?v=TfsB5Iftfs0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ