Κόσμος

F-35 τέλος για Αγκυρα! Επίσημα παύση των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

Του Βασίλη Καπούλα

«Βόμβα» αμερικανικού τύπου κατά του Ερντογάν η οποία αποτυπώνεται σε αμερικανικό νομοσχέδιο με την ονομασία «Ετήσιος Νόμος Εθνικής Άμυνας (NDAA) το οποίο ρητώς και κατηγορηματικώς αναφέρει την «προσωρινή παύση» των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία.

Συνεπώς, τα αεροσκάφη F-35 που ανέμεναν οι Τούρκοι για τις 24 Ιουνίου 2018 δεν θα προσγειωθούν σε τουρκικά αεροδρόμια ενώ με την εισαγωγή των νέων F-16 VIPER με ΑΕSA, το Αιγαίο κλειδώνει οριστικά.  

Το ετήσιο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του οποίου τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, περιλαμβάνει επίσημα , το τονίζουμε αυτό, μέτρο για την προσωρινή παύση των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Η προσωρινή παύση θα εφαρμοστεί μέχρι να συνταχθεί αναφορά η οποία θα αναλύει τις εντάσεις και το πλέγμα των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας!

Με λίγα λόγια θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές και μετά αν εκλεγεί ξανά ο Ρ.Τ.Ερντογάν, το μέτρο θα γίνει μόνιμο!

Θα απαγορευτεί στο Πεντάγωνο η εκτέλεση παράδοσης όπλων για μεγάλες ποσότητες αμυντικού υλικού υπό την παράγραφο 36 του Νόμου για Ελεγχο των Εξαγωγών Όπλων.

"Θα καθυστερήσει οτιδήποτε προορίζεται για την Τουρκία" ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται η πώληση των 100 F-35 στην Τουρκία.

Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να εργαστούν με το Υπουργείο Άμυνας ώστε να βρουν ποια είναι η σχέση των δύο χωρών αναφέρουν αμερικανικές πηγές.

Ο ετήσιος Νόμος Εθνικής Άμυνας για την Άμυνα (NDAA), εγκρίνει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ, καθορίζει πολιτικές που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ. Προβλέπεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Η νομοθεσία  αποστέλλεται  από το Υπουργείο Άμυνας στο Κογκρέσο μαζί με λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. O νόμος αυτός εμποδίζει την πώληση μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού μέχρι την ολοκλήρωση της γενικής έκθεσης για το «σουλτανάτο» του Ερντογάν .

Το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη Ρωσία και την Κίνα.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο NDAA για το οικονομικό έτος 2019 περιλαμβάνει διατάξεις όπως η επιβολή νέων κυρώσεων στη βιομηχανία όπλων της Ρωσίας ως απάντηση στις παραβιάσεις των συνθηκών, τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ταϊβάν και την απαγόρευση χρήσης από οποιασδήποτε κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ,  τεχνολογίας που κρίνεται «επικίνδυνη» και  παράγουν οι εταιρείες ,  η Huawei Technologies [HWT.UL ] και η ZTE Corp, τις οποίες  ανακοίνωση της αμερικανικής  επιτροπής άμυνας περιγράφει ως "συνδεδεμένες με την υπηρεσία πληροφοριών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος".

Πρόκειται λοιπόν για μα μεγαλειώδη» σφαλιάρα» από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν ενόψει  προεκλογικής περιόδου, στην οποία τα μηνύματα που έρχονται από το εσωτερικό της χώρας είναι αντικρουόμενα.

Πληροφορίες που είχε παρουσιάσει η υποψήφια του «καλού κόμματος» Μ.Ακσενέρ αναφέρουν ότι πιθανόν σε μια  περίπτωση " μη νίκης " του Τούρκου ηγέτη, η Τουρκία θα εισέλθει σε μια περίοδο εμφυλιακού κλίματος , με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά  μιας και έχουν μοιραστεί όπλα στους οπαδούς του Ερντογάν σε πολλές επαρχίες.

Την ίδια στιγμή, μόνη διέξοδος του Τούρκου προέδρου φαίνεται να είναι το Αιγαίο και οι συνεχείς προκλήσεις προς την Ελλάδα.

Ισως και λόγω των εξελίξεων στον προεκλογικό αγώνα, το θερμό επεισόδιο να είναι μόνη λύση για τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Οπως και να χεί, πολύ σύντομα η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει. Αν ο Ρ.Τ.Ερντογάν απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, θα σημάνει την πρώτη υποχώρηση. Αλλά και πάλι έχει να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, καταστρέφοντας ότι έκτιζε με κόπο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.....

https://youtu.be/7m925LWe2oo?t=3

https://youtu.be/DeJft2J5ll8?t=2

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...