Μέση Ανατολή

Η Τουρκία εφοδίαζε με υλικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Κατασχέθηκε το φορτίο - Είδηση βόμβα από το Ισραήλ


Του Βασίλη Καπούλα

Aσχημες εξελίξεις για την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς φαίνεται ότι Ισραήλ και ΗΠΑ διαθέτουν εδώ και καιρό σημαντικές πληροφορίες για υπόγειες δοσοληψίες με το Ιράν στο πιο ευαίσθητο θέμα: Αυτό της απόκτησης πυρηνικών όπλων.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν είχε στήσει υπόγειο δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας προς την Τεχεράνη, αρα το σκανδάλο με τον Ρεζά Ζαράμπ, τον Τουρκο – Ιρανό έμπορο χρυσού που κρατείται από το 2016 στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία ότι παρέκαμπτε το εμπάργκο στο Ιράν μέσω τουρκικών τραπεζών, είναι μόνο η αρχή μιας πολυσύνθετης υπόγειας συνεργασίας Ιράν-Τουρκίας σε πολλά ζητήματα.

Το σκάνδαλο αυτό έχει τεράστιες προεκτάσεις που φτάνουν στην απόπειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.  Η Τουρκία δεν εφοδίαζε το Ιράν απλά. Σίγουρα λάμβανε ανταλλάγματα.

Γι αυτό και ο Ρ.Τ.Ερντογάν δύο ημέρες πριν, υπερασπίστηκε το Ιράν στην προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/996246889589886976?ref_src=twsrc%5Etfw

"Η Τουρκία έσπασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρέκαμψε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και πούλησε Ισραηλινής κατασκευής πυκνωτές στην Τεχεράνη για να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό της πρόγραμμα" aναφέρουν οι Ισραηλινοί.

"Από καθαρή τύχη το φορτίο δεν έφτασε στον προορισμό του. Η Τουρκία μας παραπλάνησε".

Η Τουρκία παραβίασε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ 2231 και 2015 τα οποία απαγορεύουν την πώληση προϊόντων και τεχνολογιών που σχετίζονται με την πυρηνική ανάπτυξη.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν έρευνα μετά τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αναφέρουν προσπάθεια της Τουρκίας να πουλήσει Ισραηλινής κατασκευής πυκνωτές για να χρησιμοποιηθούν στην πυρηνική βιομηχανία του Ιράν!

Η αποστολή των πυκνωτών, που παρήγαγε η εταιρία Celem Power Capacitors με έδρα την Ιερουσαλήμ, αγοράστηκαν από την Τουρκία, αλλά το φορτίο "έφτασε" μετά από επιχείρηση σε άτομα της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προφανώς κατόπιν πληροφοριών από κυβέρνηση τρίτης χώρας.

Τα ΗΕ ήρθαν σε επαφή με το Ισραήλ, ζητώντας να ξεκινήσει δικιά του έρευνα πάνω στο θέμα, καθώς πρόκειται για ισραηλινής κατασκευής πυκνωτές μιας μεγάλης εταιρείας με έδρα την Ιερουσαλήμ.

Η αποστολή έγινε από την Τουρκία προς το Ιράν, τον Ιούλιο του 2017.

Σε έγγραφο προς το Ισραήλ από τα ΗΕ, γίνεται λόγος για την Ισραηλινή εταιρεία Celem Power Capacitors.

Το φορτίο περιείχε πυκνωτές των μοντέλων CSP 180/300 .

"Θα είμασταν ευγνώμονες αν η Κυβέρνηση σας μας παρείχε πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα" ανέφερε το αίτημα των ΗΕ.

Η εταιρεία Celem Power Capacitors είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας του Ισραήλ.

Εκπρόσωποι της εταιρείας παραδέχτηκαν ότι όντως είχαν πουλήσει φορτίο σε τουρκική εταιρεία.

"Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε έρευνα.

"Θα αποδείξουμε ότι πουλήσαμε το φορτίο σε τουρκική εταιρεί".

"Δεν κάνουμε "δουλειές" με εχθρικά κράτη' ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Celem.

Τούρκοι αξιωματούχοι και η κρατική τράπεζα είναι ήδη υπό έρευνα από τις αρχές των ΗΠΑ για παραβιάσεις των κυρώσεων εναντίον του Ιράν με τη διοχέτευση μετρητών προς την ισλαμική δημοκρατία με την παραποίηση των εξαγωγών χρυσού και τροφίμων.

Ένας ανώτατος υπάλληλος της Halkbank που ευρίσκεται σε φυλακή των ΗΠΑ , δήλωσε ότι ήταν απλώς «ένας τροχός της αμάξης » σε ένα τεράστιο σχέδιο που εγκρίθηκε από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός υπουργού.

Η Τουρκία αρνείται ότι η Halkbank προέβη σε  τυχόν παραβιάσεις των διεθνών οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη .

Η Άγκυρα επέκρινε χθες επίσης τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν πριν μερικές ημέρες , καθώς και την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ , να αποσυρθεί από μια πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το "καυτό" ζήτημα όμως για την Ελλάδα κυρίως είναι  η απεγνωσμένη προσπάθεια εδώ και χρόνια των Τούρκων να αποκτήσουν πυρηνικές κεφαλές με ιρανική , βορειοκορεατική τεχνωγνωσία.

Υπάρχουν εδώ και μερικά χρόνια αυξημένες ενδείξεις ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι συζητήσεις εντός της παγκόσμιας κοινότητας για τις αναδυόμενες πυρηνικές δυνάμεις είχαν πάντα στο επίκεντρο τους «συνήθη υπόπτους»,  το Ιράν, την Σαουδική Αραβία, την Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και την Τουρκία.

Στην περίπτωση του Ιράν, για παράδειγμα, τα στοιχεία που εμφανίστηκαν είχαν πιο στέρεη βάση . Αντίθετα, η περίπτωση της Τουρκίας αφορούσε πιο ασαφείς ενδείξεις.

Με απλά λόγια,  η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ( όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία) συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι η Τουρκία εργάζεται για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν αποτελεί χώρα μοντέλο προς μίμηση . Κατά συνέπεια, η Τουρκία έχει ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων , με την επίσημη « δικαιολογία» των επειγουσών ενεργειακών αναγκών της χώρας!

Εάν και εφόσον αποδειχθεί η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τότε ο Ερντογάν θα μετατραπεί εν μια νυκτί σε «Σαντάμ» , με τις γνωστές συνέπειες που ανάγονται στο 1919 και στο διαμοιρασμό της πάλαι ποτέ Oθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές