Κύπρος

Τις πολιτικές εντολές για να βουλιάξει τον "Πορθητή" αναμένει το ΠΝ - Μετά την Κυπριακή ΑΟΖ έρχεται Αιγαίο το γεωτρύπανο

Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα ευρίσκεται εδώ και μερικές ώρες το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, ειδικά μετά τον απόπλου του Τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου με το όνομα « Πορθητής», το οποίο  ετοιμάζεται να προβεί σε τετελεσμένα στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο με την προσπάθεια εξόρυξης υδρογονανθράκων .

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχοντας αξιόπιστες πληροφορίες ξεκινούν τώρα την άσκηση του πολεμικού ναυτικού , με σκοπό να έχουν έγκαιρα μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε καίριες θέσεις στο ελληνικό Αρχιπέλαγος ενώ  πληροφορίες φέρουν το τουρκικό γεωτρύπανο FATIH (πρώην DEEPSEA METRO II) να έχει αποπλεύσει ήδη από το Βόσπορο με προορισμό την Αττάλεια.

Πληροφορίες φέρουν τουρκικά πολεμικά να το συνοδεύουν ενώ σίγουρα κάτω από τον πλωτό γεωτρύπανο κινούνται 2 τουλάχιστον τουρκικά υποβρύχια .

Τον απόπλου και την κίνηση του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου  παρακολουθούν σίγουρα και οι Αμερικανοί με τον 6ο αμερικανικό στόλο  με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Tο θέμα είναι αν και πότε θα παρέμβουν εφόσον απαιτηθεί και αν …υπάρχει αμερικανική συγκατάβαση για τον πλου του συγκεκριμένου τουρκικού πλοίου.             

Για τον λόγο αυτόν ο  Α/ ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης  παρακολούθησε την παρουσίαση της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Με την ευκαιρία της παρουσίασης, ο Αρχηγός ΓΕΝ παρείχε οδηγίες και κατευθύνσεις.

Η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» είναι η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί από  03 έως 08 Ιουνίου 2018, στην περιοχή του κεντρικού, βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε ενέργεια.

Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η επιχειρησιακή εκπαίδευση και η αύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Πολύ γρήγορα η « άσκηση»  λόγω τουρκικών προθέσεων μπορεί να  μετατραπεί σε κάτι άλλο, ανάλογα με την στάση των Τούρκων εμπλέκοντας ι την όλη κατάσταση στο Αιγαίο Πέλαγος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία .

Έτσι η Τουρκία προσπαθεί να προλάβει τις ενεργειακές εξελίξεις και να μπλοκάρει τα σχέδια στην περιοχή. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε επεισόδιο ακόμη και πριν τις τουρκικές εκλογές καθώς ο Ερντογάν φαίνεται πως επίσπευσε τις εξελίξεις…

Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει με τίποτα εκτός παιχνιδιού μετά το colpo grosso της Κύπρου μετά και την οριστικοποίηση της συνεργασίας των εταιρειών Total-ENI για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι δύο εταιρείες τα βρήκαν και πλέον αναμένουν το πράσινο φως της Λευκωσίας.

Το Faith, πρώην Deepsea Metro II, είναι πλοίο – γεωτρύπανο 6ης γενιάς, έχει μήκος 229.19 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα και συνολικό εκτόπισμα 51,283 τόνων με νεκρό βάρος. Έχει τη δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθη νερού 10,000 πόδια και συνολικό βάθος γεώτρησης τα 40,000 ποδιά, γεγονός που το καθιστά ικανό να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, όπως αυτά της Μεσογείου Θάλασσας.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Yjc3A5MkE_4

https://www.youtube.com/watch?v=ff2lUpHWpyw&t=1s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ