Ελληνοτουρκικά

Τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι - Η Τουρκία σπάει τα «κοντέρ» της προκλητικότητας - Απειλές Γιλντιρίμ να ανοίξει τις πύλες σε μετανάστες

Την ώρα που συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και ένα από τα θέματα είναι τα ελληνοτουρκικά, τουρκικό F-16 πραγματοποίησε υπερπτηση στο Φαρμακονήσι.

Μετά τις δηλώσεις οι Τούρκοι πέρασαν στην πράξη. Μεγάλη βδομάδα για τους χριστιανούς και η τουρκική προκλητικότητα καλά κρατεί. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ σήμερα Μεγάλη Τρίτη ένα τουρκικό F-16 μπήκε στις 10:55 στο FIR Αθηνών και στις 10:56 εκτέλεσε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 3200 ποδιών και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:10.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, συνολικά επτά τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς, δύο F-4 που επίσης πετούσαν σε σχηματισμό και ένα CN-235) προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Από τα παραπάνω αεροσκάφη, ένα από τα ζεύγη των F-16 και το CN-235, προέβησαν σε δύο παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τέσσερα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τραβάει κι άλλο το «σχοινί» η Τουρκία, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή τη φορά διά στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος χρησιμοποίησε το «όπλο» του μεταναστευτικού. Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε πως αν η Τουρκία σταματήσει τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ, η Γηραιά Ηπειρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενο άνοιγμα των «θυρών» από την πλευρά της Αγκυρας, θα ανοίξει τον δρόμο προς τα ευρωπαϊκά εδάφη και σε τρομοκράτες.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να ευγνωμονεί την Τουρκία για όλα αυτά, ωστόσο η ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της ένταξης της χώρας μας», ανέφερε ακόμη.

«Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ, αλλά οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά για το θέμα της ένταξης το συντομότερο δυνατό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ισλαμοφοβία έχει διογκωθεί στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει σε σοβαρή κρίση».

Αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία, δραματική αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με εκατοντάδες μετανάστες να φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου.

Η αύξηση των ροών, έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την Ευρω-τουρκική συνάντηση της Βάρνας και τις συνομιλίες του Τούρκου ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Τουρκία αν και δεν είναι μέλος της Ένωσης έχει λάβει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να κρατήσει στο έδαφος της τα εκατομμύρια των μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας και μετά από ευρεία επιχείρηση με τη συμμετοχή σκαφών της ακτοφυλακής και της Frontex, εντόπισαν μέσα σε βάρκα 50 μετανάστες, οι οποίοι είχαν ζητήσει βοήθεια καθώς βρισκόντουσαν σε δυσχερή θέση ανοιχτά της Σάμου. Τα άτομα, εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Καρλόβασι. Περισσότεροι από 200 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα σε διάστημα μόλις 24 ωρών απο τα τουρκικά παράλια. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν ανοιχτά της Χίου και της Μυτιλήνης. Σε μια μάλιστα περίπτωση συνελήφθη και ένας 26χρονος με την κατηγορία της λαθροδιακίνησης.

Συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη εντοπίστηκαν δυο βάρκες που μετέφεραν 63 και 62 μετανάστες αντίστοιχα και εντοπίστηκαν από σκάφη της Frontex. Στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του νησιού. Ακόμη 97 μετανάστες διασώθηκαν σε δυο περιστατικά και στην Χιο. Στην πρώτη περίπτωση εντοπίστηκε βάρκα με 54 άτομα στην θαλάσσια περιοχή της «Αγίας Παρασκευής», ενώ ακόμη 43 εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή της «Αγίας Ελένης». Οι διασώσεις έγιναν από το πρωί της Παρασκευής 30 Μαρτίου έως το πρωί της 31 Μαρτίου. Σε ακόμη δυο περιστατικά διάσωσης στη Σάμο, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, στελέχη της Frontex εντόπισαν 25 παράτυπους μετανάστες στην περιοχή «Πρασσό», ενώ ακόμη 59 άτομα εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μαλαγαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ