Κόσμος

Πολεμική κινητοποίηση στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο - Θα απαντήσουμε στρατιωτικά στο Ισραήλ λέει η Τεχεράνη

Η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση έδωσαν την τελική εντολή σε στρατιωτικούς αξιωματούχους να σχεδιάσουν και προετοιμάσουν μια εναέρια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά συριακών στόχων.

Σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May από την πλευρά της μπορεί να λάβει την απόφαση χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η Daily Mail γράφει ότι η Βρετανία  προετοιμάζει μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 για εναέρια επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία (μη λαμβάνοντας υπόψιν όμως την ρωσική «αντιαεροπορική ομπρέλα» που εμπεριέχει συστήματα  S-400, Tor M2 κά) .

"Τα μαχητικά αεροσκάφη Tornado τύπου Fuller, έχουν δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων χωρίς να μπορεί να αντιδράσει το σύστημα αεράμυνας της Συρίας. Υπάρχουν 2 μοίρες αεροσκαφών Tornado GR4 στη βρετανική βάση στη Κύπρο", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα η οποία εκτιμά  ότι η υλοποίηση μιας εναέριας  επιχείρησης θα προσομοιάζει πολύ  με αυτή κατά του Ιράκ .

Μια άλλη επιλογή επίθεσης η εξαπόλυσης «κύματος» πυραύλων Tomahawk μπορεί να υλοποιηθεί από τα πυρηνοκίνητα βρετανικά υποβρύχια που ευρίσκονται στην Α.  Μεσόγειο. 

Ένα άλλο όπλο στα χέρια του βρετανικού στρατού είναι το UCAV Reaper , το οποίο πρόκειται για μη επανδρωμένο εναέριο όχημα .

Τα Βρετανικά UCAV σταθμεύουν στο Κουβέιτ και μεταφέρουν πυραύλους Hellfire.

 Όλα δείχνουν όμως  ότι οι ΗΠΑ πλέον ετοιμάζουν μια ακόμα «καταιγίδα της Ερήμου» κατά της Συρίας μη λαμβάνοντας υπόψιν την παρουσία Ιρανών και Ρώσων. Ή μήπως την λαμβάνουν ;

Την ίδια στιγμή o ανώτατος σύμβουλος του  ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei περιέγραψε την Τρίτη την επίθεση στην συριακή  αεροπορική βάση  ως «έγκλημα του Ισραήλ» και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς απάντηση», ανέφερε το κανάλι του Λιβάνου al-Mayadeen.

Ο Ali Akbar Velayati μιλώντας κατά την άφιξή του στην Δαμασκό ανέφερε ότι οι Ιρανοί φρουροί ελέγχουν μεγάλα κομμάτια του συριακού εδάφους μαζί με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις .

Επτά Ιρανοί  στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά την εναέρια επίθεση στην αεροπορική βάση Tiyas ή T-4 κοντά στο Homs, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim σήμερα  Τρίτη.

Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση κάτι που ούτε το Ισραήλ αρνήθηκε.

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως τον μεγαλύτερο εξωτερικό του εχθρό και χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ τη μεγαλύτερη απειλή στα σύνορά της.

Η εχθρότητα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αναμένεται  να κλιμακωθεί ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού τους στη Συρία.

Ο συριακός στρατός όμως και οι σύμμαχοί του έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν εγκαταλείψει και κάποιες από τις θέσεις τους εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από το εξωτερικό.

Ο συριακός στρατός βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα σε όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Δαμασκό και τα περίχωρά της, τη Χομς και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Λαττάκειας και της Ταρτούς», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Τουλάχιστον 40 αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 έχουν παραδώσει οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία όπως αποκάλυψε σήμερα ο ρωσικός τύπος .

Η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Eάν γίνουν πράξη τα μισά από αυτά που ετοιμάζονται, τότε  θα έχουμε σχεδόν σίγουρα ένα πολύ μεγάλο πόλεμο, τον οποίο μπορούμε να το ονομάσουμε όπως θέλουμε, αλλά θα είναι σίγουρα παγκόσμιος . 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...