Κόσμος

Ο απόλυτος «εφιάλτης» είναι εδώ: Με νέο «Τσερνόμπιλ» κινδυνεύει η Α. Μεσόγειος - Στόχος η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία

Με  καταστροφή παρόμοια του Τσερνομπίλ κινδυνεύει ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος  από τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, τον οποίο εγκαινίασε ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος χθες μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα ενώ ο σουλτάνος « τα έχει βάλει» με όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένων ( Ελλάδος-Ισραήλ, Αιγύπτου, Αρμενίας και εμμέσως και της Βουλγαρίας).

Το κυριότερο θέμα είναι ότι ο  πυρηνικός σταθμός  ευρίσκεστε μόλις 75 χιλιόμετρα από την Κύπρο, σε μια περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι και  8 Ρίχτερ .

Ο πρόεδρος της Ρωσίας  Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Τ. Ερντογάν θεμελίωσαν χθες τον απόλυτο  πυρηνικό  «εφιάλτη» στην Ανατολική Μεσόγειο , εγκαινιάζοντας παράλληλα τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της  Τουρκίας.

Η περιοχή απέχει μόλις 75 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, και με την πιθανότητα μεγάλου σεισμού να είναι ενεργή,  οποιοδήποτε απευκταίο  ατύχημα θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοια καταστροφή με αυτή του  Τσερνομπίλ, προκαλώντας  όλεθρο στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο πυρηνικός σταθμός προορίζεται να λειτουργήσει για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά μπορεί εύκολα να μετατρέψει την Τουρκία σε πυρηνική δύναμη και αυτή είναι η δεύτερη σημαντική απειλή πίσω από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Παρόλο που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικούς σταθμούς για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, η κατασκευή ατομικών βόμβων και ο μηχανισμός πυροδότησης διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη τέτοιων πυρηνικών σταθμών, επειδή χρησιμοποιούν τα ίδια βασικά υλικά και ακολουθούν της ίδιας έκτασης διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, έχει αρχίσει από το 1969.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες που έγιναν υπογράμμισαν τους κινδύνους μιας πυρηνικής καταστροφής, καθώς η ενεργός σεισμική δραστηριότητα της περιοχής  στην οποία θα κατασκευαστεί ο σταθμός  έχει  δώσει ήδη δύο ισχυρούς σεισμούς, έναν   το 1991 μεγέθους 5,8 και ένα δεύτερο μεγέθους 6,6 Ρίχτερ . Σύμφωνα με μια μελέτη του καθηγητή Carl Bactrot, πρόεδρο του Ινστιτούτου Πρόγνωσης Σεισμών, είναι αρκετά προσεγγίσιμο η περιοχή να δώσει σεισμό έως και 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας  μεγάλος (άνω του 6,5 ρίχτερ ) σεισμός είναι πιθανός  τα επόμενα χρόνια.

Στο www.greenpeace.org/~nuclear, διαβάζουμε ένα εφιαλτικό σενάριο: «Υπάρχει 50% πιθανότητα να πραγματοποιηθεί σεισμός  7 Ρίχτερ  σε ακτίνα 100 χλμ από τον κόλπο του Ακούγιου τα επόμενα 40 χρόνια».

Στην περίπτωση ατυχημάτων τύπου Τσερνομπίλ, η απόσταση από τον τόπο του ατυχήματος από την Ελλάδα θα είναι ελάχιστη και ο αντίκτυπος θα είναι  χίλιες φορές υψηλότερος. Και αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα ότι σε τέτοια ατυχήματα, σε αποστάσεις 10 φορές μικρότερες, ο αντίκτυπος είναι 100 φορές μεγαλύτερος!

Η τουρκική εφημερίδα "Aksam", με τίτλο «Το σημερινό ιστορικό βήμα στο όνειρο των 60 χρόνων», γράφει ότι η τουρκική περιπέτεια πυρηνικής ενέργειας είχε ξεκινήσει το 1955. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έγινε στις 12 Μαΐου 2010, και στο πλαίσιο της θα τοποθετηθούν  τέσσεριw αντιδραστήρες ισχύς  800.000 Mw, καλύπτοντας το 10% των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι από το 2016  Τουρκία και Κίνα υπέγραψαν μνημόνιο για την πυρηνική συνεργασία με πολλές…πολλές «προεκτάσεις».

Ο επικεφαλής της επιτροπή ενέργειας της Κίνας , και ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων  Albayrak Bakri  έχουν υπογράψει  μνημόνιο κατανόησης και  συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

Σημειώνεται πως η συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα στον πυραυλικό τομέα είναι ιδιαίτερα στενή, καθώς με τεχνολογία της ασιατικής χώρας οι Τούρκοι αναπτύσσουν τα μη κατευθυνόμενα βλήματα «Kasirga» (βεληνεκούς 180 χιλιομέτρων), ενώ το «εθνικό» τους βλήμα «Toros», έχει ακτίνα δράσης μεταξύ 75 και τα 110 χιλιόμετρα.

Ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος «Yildirim» J-600Τ ήταν ο πρώτος που κατασκευάστηκε με ακτίνα δράσης, η οποία φθάνει στα 150 χιλιόμετρα σ συνεργασία με την Κίνα . Συνεχίζοντας το πυραυλικό της πρόγραμμα η Τουρκία, με σχεδίαση εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών ή σε συνεργασία με κινεζικές, αναπτύσσει  τον «Yildirim» B-611,  με ακτίνα δράσης 300 χλμ χιλιόμετρα, καταστρέφοντας οτιδήποτε σε ακτίνα εκατό μέτρων από το σημείο πτώσης.

Πληροφορίες  αναφέρουν πως η Άγκυρα έχει ήδη στο οπλοστάσιό της πυραύλους εγχώριας κατασκευής, μια εξέλιξη του Yildirim με μέγιστο βεληνεκές τα 300 χιλιόμετρα.

Εάν σε αυτούς τους πυραύλους  προσθέσουμε πυρηνικές κεφαλές με κινεζική τεχνογνωσία  τότε ο κίνδυνος μεγιστοποιείται τρομακτικά, όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη  την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα είχε προσπαθήσει και στην περίπτωση του ρωσικής κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Αkkuyu της Μερσίνης, να αποκτήσει εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο.

Το τουρκικό κέντρο διεθνών σχέσεων και στρατηγικών αναλύσεων TURKSAM σε μελέτη του με τίτλο: «Η Τουρκία μετατρέπεται σε πυρηνική δύναμη», τονίζει ότι : «Στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα αναγγείλει ότι θα γίνει πυρηνική δύναμη, δεδομένου ότι έχει την τεχνολογία να παράγει πυρηνικά όπλα.

Την τελευταία δεκαετία η Τουρκία επενδύει στην τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο η διεθνής κοινότητα, η οποία ενδιαφέρεται περισσότερο για την πυρηνική τεχνολογία και λιγότερο για την πυραυλική, παρακολουθεί με προσοχή την Τουρκία.»

Τα θέλουν όλα οι νέο-οθωμανοί και τα θέλουν εδώ και τώρα , μόνο που δεν θα προλάβουν να πάρουν τίποτα από μόλα αυτά. Κανείς δεν θα επιτρέψει στον Ερντογάν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα , διότι πολύ απλά τότε ο Βορειοκορεάτης παρανοϊκός πρόεδρος Κίμ θα ήταν «παιδική χαρά» μπροστά του.  

 

https://youtu.be/TeXWA1tRvak?t=12

https://youtu.be/Jp_0s7WlVPM?t=5

https://youtu.be/2D-nWFHQ6-0?t=2

https://youtu.be/N0EDgJpxRfs?t=262

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...