Κόσμος

Με… όλους και με… κανέναν η Τουρκία στη Συρία

Για τις εξελίξεις στη Συρία μίλησε ο αναπληρωτής Τούρκος πρωθυπουργός, Μπεκίρ Μποζντάγ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία χαράσσει τη δική της στρατηγική, καθώς δεν είναι ούτε υπέρ κάποιας χώρας, ούτε εναντίον κάποιας άλλης.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως η τουρκική πολιτική είναι διαφορετική από εκείνη του Ιράν, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ο Μποζντάγ προχώρησε σε αυτά τα σχόλια, όταν ρωτήθηκε για δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο  Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μακρόν, η υποστήριξη της Τουρκίας στα πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Συρίας έδειξε ότι «διαχώρισε τη θέση της» από τη Ρωσία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, ωστόσο, θέλησε να προσδώσει στη χώρα του μία στάση πλήρους ουδετερότητας.

«Η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι να είναι υπέρ μίας χώρας ή εναντίον μιας άλλης. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στο Κατάρ.

«Δεν έχουμε κοινή στάση με τις ΗΠΑ στο θέμα των YPG, η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Είμαστε επίσης εναντίον της άνευ όρων υποστήριξης του συριακού καθεστώτος και διαφωνούμε με το Ιράν και τη Ρωσία για αυτό», πρόσθεσε.

Πού διαφωνεί η Τουρκία σε όσα γίνονται στη Συρία

Ενώ η Τουρκία συνεργάζεται τόσο με τη Ρωσία, όσο και με το Ιράν για την εν μέρει αποκλιμάκωση της βίας στη Συρία, η Άγκυρα ζητά εδώ και καιρό την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία και υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Οι κύριοι υποστηρικτές του Άσαντ, ωστόσο, είναι η Μόσχα και η Τεχεράνη.

Η Τουρκία διαφωνεί επίσης έντονα με την Ουάσινγκτον για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, η οποία, κατά την Άγκυρα, είναι τρομοκρατική και συνδέεται με τους Κούρδους μαχητές που πραγματοποιούν από το 1984 αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στα αεροπορικά πλήγματα των αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων, λέγοντας πως στέλνουν ένα μήνυμα προς τον Άσαντ.

Ο Μποζντάγ είπε ακόμη, πως η Τουρκία δεν διστάζει να συνεργάζεται με οποιαδήποτε χώρα προασπίζεται «σωστές αρχές» στη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...