Κόσμος

Εφτασαν ενισχύσεις στην Ιεράπολη- Τα "Γεράκια" των ΗΠΑ απάντησαν στον Ερντογάν: "Δεν αποχωρούμε"


Του Βασίλη Καπούλα

Αρνητική ήταν η απάντηση των "Γερακιών" των ΗΠΑ στην Τουρκία. Αμερικανικές δυνάμεις έσπευσαν στην Ιεράπολη, έλαβαν θέσεις μάχης και ενίσχυσαν τα σύνορα με τις τουρκικές-τουρκόφιλες δυνάμεις. Ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό και ο Στρατηγός Joseph Votel, Διοικητής της CENTCOM, απάντησαν αρνητικά στον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο τελευταίος μάλλον "δούλεψε ψιλό γαζί" με αυτά που είπε τον Ερντογάν και σίγουρα οι δηλώσεις του θα έχουν συνέχεια αφού πρότεινε συνεργασία των Κούρδων SDF με τον τουρκικό Στρατό και κοινές επιχειρήσεις.

Την ενίσχυση των Αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή την είχαμε ήδη αναφέρει στο άρθρο Αύξηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ιεράπολη- Νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες και οργή Τραμπ – Επικοινωνία με Ερντογάν

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν επανήλθε αμέσως και τόνισε πως:

"Το μέλλον της Συρίας είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία και δεν μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια ούτε του ISIS ούτε των Κούρδων SDF".

Oι Αμερικανικές δυνάμεις έστησαν φυλάκια κοντά στον ποταμό Sajur στην Μάνμπιτζ. Μια καινούρια αμερικανική βάση στήθηκε μεταξύ των SDF και FSA στην Β.Μάνμπιτζ.

Ταυτόχρονα δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ενίσχυση της αμερικανικής βάσης και στο Al-Tanf. Υπάρχουν μεγάλες κατασκευές στην περιοχή και μεταφορά οπλισμού.

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για ένα αμερικανικό φρούριο!

Ο Στρατηγός Joseph Votel, Διοικητής της CENTCOM, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να αποσύρουν δυνάμεις τους από τη Β.Συρία και την Μάνμπιτζ. Μάλιστα είπε πως και οι δύο πρέπει να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον δηλαδή η Τουρκία και οι SDF και να δράσουν από κοινού κατά του ISIS!

"Oι SDF πολεμούν στο πλευρό του συνασπισμού τον μεγαλύτερο εχθρό, τον ISIS. Διεξάγουν συνέχεια μάχες με τη βοήθεια του συνασπισμού και έχουν αποδείξει ότι είναι η πιο αποτελεσματική δύναμη στο έδαφος της Συρίας".

"Η εκτίμηση μου για την ηγεσία του SDF καθώς έχω συναντηθεί πολλές φορές μαζί τους, είναι ότι έχουν μεγάλη ωριμότητα. Καταλαβαίνουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και έχουν ώριμη προσέγγιση. Εχουμε μια πολύ καλή και έμπιστη συνεργασία. Εχουν κάνει ότι τους έχουμε ζητήσει".

"Η Τουρκία πρέπει να περιμένει ότι θα κάνουμε τα πάντα για την προστατέψουμε και να τιμήσουμε την συνεργασία μας ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Και οι SDF πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουμε ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ εδώ. Και αυτό απαιτεί ισορροπία"

"Και οι δύο πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ήττα του ISIS. Αυτός είναι ο κοινός στόχος που όλοι μοιραζόμαστε. Και σε αυτό πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι".

Την ίδια ώρα ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το ΙSIS, δήλωνε σε ένα φόρουμ στην Ουάσινγκτον:

“Βρισκόμαστε στη Συρία για να πολεμήσουμε το ISIS. Αυτή είναι η αποστολή μας και δεν έχει τελειώσει ακόμη και θα την ολοκληρώσουμε”.

 Anadolu: Οι Αμερικάνοι κατασκευάζουν βάσεις στη Μανμπίτζ

Δημοσίευμα του Anadolu, αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχουν πρόθεση να αποχωρήσουν αλλά φέρεται να έχουν στείλει ενισχύσεις και να κατασκευάζουν βάσεις.

Το Anadolu αναφέρει πως οι αμερικανικές βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στη «μεθόριο» που χωρίζει τον θύλακα της Μανμπίτζ από τον γειτονικό θύλακα της Τζαραμπλούς, τον οποίο έθεσε πέρυσι υπό τον έλεγχό του ο τουρκικός στρατός στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Μια από τις βάσεις θα κατασκευαστεί στο χωριό Νταντάτ, στο βόρειο τμήμα της Μανμπίτζ, οκτώ χιλιόμετρα από το ποτάμι που χωρίζει την Μανμπίτζ από τη Τζαραμπλούς. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ήδη διαθέτουν παρατηρητήριο στην περιοχή. Η δεύτερη βάση θα κατασκευαστεί τέσσερα χιλιόμετρα του Νταντάτ.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως οι ενισχύσεις που έστειλαν οι ΗΠΑ στην περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι περιπολίες των Αμερικανών στο σημείο και πλέον γίνονται σε ημερήσια βάση.

"Η μία βάση κατασκευάζεται 8 χλμ από τον ποταμό Sajur μεταξύ Τζαραμπλούς και περιοχή της Ασπίδας του Ευφράτη και Μάνμπιτζ. Η δεύτερη βάση θα κατασκευαστεί 4 χλμ από την εμπροσθοφυλακή νότια του Ντατάτ".

"Την 1η Απριλίου έφτασαν 300 Αμερικανοί στρατιώτες και υπολογίσιμο αριθμό τεθωρακισμένων και μηχανημάτων κατασκευής".

"Στην συνέχεια ξεκίνησαν περιπολίες στον ποταμό Sajur σε καθημερινή βάση ενώ προηγουμένων οι περιπολίες διεξάγονταν σε εβδομαδιαία βάση".

"Οι δυνάμεις SDF βρίσκονται στην περιοχή "Nuaymiyah" σε μια φάρμα και κατασκευάζουν. Αυτή θα είναι η πιο κοντινή βάση των ΗΠΑ με τις δυνάμεις της Ασπίδας του Ευφράτη".

Δηλώσεις όμως έκαναν και ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN όπου τόνισαν πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποχώρησης από τη Β.Συρία.

"Αντιθέτως έχουμε σχέδια αποστολής επιπλέον δυνάμεων".

Είχαμε αναφέρει πως οι Στρατηγοί θα "μαζέψουν" την απόφαση Ν.Τραμπ (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ)

Δείτε Βίντεο και εικόνες από Ιεράπολη
https://twitter.com/MrKyruer/status/980913334794047488?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6K5h83fVER4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...