Στρατός Ξηράς

Βύθιση ελληνικού πλοίου και τανάλια σε ελληνικό νησί: Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για νυκτερινή αεραποβατική και αμφίβια ενέργεια

Νέα επικίνδυνη περίοδος ξεκινά για τα ελληνοτουρκικά με την Αγκυρα να έχει δεσμεύσει ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο και μια ανάσα από τις Οινούσσες, για το χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου. Ξεκινά η μεγάλης κλίμακας αποβατική άσκηση «Efes». Ελπίζουμε για το καλό τους να μείνουν μόνο στην "άσκηση".

Ηδη τα τελευταία περιστατικά δημιουργούν εύλογες πολεμικές ανησυχίες. Η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε εφαρμογή νέων δογμάτων εκμεταλλευόμενη πλήρως την υπεροπλία της σε πολεμικά μέσα.

Αρχικά ήταν η διείσδυση uav-drones και καταγραφή κινήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, έπειτα η πτήση με "χαμηλό ίχνος" τουρκικού ελικοπτέρου χωρίς φώτα και με σβησμένα διακριτικά.

Σήμερα μας προέκυψε ευθεία απειλή για βύθιση ελληνικού πλοίου. Ενα σενάριο που μοιάζει πολύ με το σχέδιο "Βαριοπούλα" επικαιροποιημένο βέβαια. Τότε είχαμε κατάρριψη ελληνικού μαχητικού, τώρα ελληνικού πλοίου.

Τρεις οι περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν τουρκικό στόχο

Η πρώτη περιοχή είναι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι στρατιώτες που υπηρετούν στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου και ετοιμάζονταν για αναχώρηση, είδαν τις μεταθέσεις τους να παγώνουν. Εδώ να τονίσουμε πως τις τελευταίες μέρες η Αγκυρα επιμένει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά». Οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να επιδίδονται σε «τσαμπουκάδες» από το Μεγάλο Σάββατο (07/04/2018), όταν πολεμικό πλοίο της γείτονος παραβίασε τα εθνικά χωρικά μας ύδατα για δύο ώρες και «προσέδεσε» πολύ κοντά στη νήσο Στρογγυλή.

Τι ακριβώς συνέβη: Το τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν ακολούθησε τη… συνήθη πορεία. Δεν έκανε δηλαδή μια απλή διέλευση με ελαφρά παραβίαση των ελληνικών υδάτων. Το τουρκικό πολεμικό αυτή τη φορά μπήκε στα ελληνικά ύδατα και… έδεσε. Για την ακρίβεια παρέμεινε παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας επί δύο ώρες!

Η δεύτερη είναι η ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα Ίμια. Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι συχνά βρίσκονται σε συνθήκες άτυπου ναυτικού αποκλεισμού εκ μέρους των Τούρκων.

Η τρίτη είναι στο κεντρικό Αιγαίο. Πρόκειται για την περιοχή των Οινουσσών στη Χίο και συγκεκριμένα για τη νησίδα Παναγιά..

Κατά την άσκηση ΕFES, η Τουρκία θα έχει σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα το σύνολο των αποβατικών της δυνάμεων ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικο διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.

To σενάριό θα περιλαμβάνει συνδυασμένη νυκτερινή αεραποβατική και αμφίβια ενέργεια σε νησί του Αιγαίου.

Στην Efes 2017 oι αποστολές που εκτελέστηκαν:

-Νυχτερινή ρίψη αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων με ελεύθερη πτώση από μεταγωγικό CN-235M της Τουρκικής Αεροπορίας με αποστολή τη προσβολή στόχων στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού.

-Αμφίβια ενέργεια με ελαστικές λέμβους από τμήματα βατραχανθρώπων SAS/SAT του Τουρκικού Ναυτικού με αποστολή την αναγνώριση της ακτής αποβάσεως και εκκαθάριση των κωλυμάτων/ναρκοπεδίων.

-Αποβατική ενέργεια με χρήση αποβατικού σκάφους αρμάτων (LCT) νέου τύπου που μετέφερε 4 αρμάτα μάχης και 4 ΤΟΜΠ με αριθμό πεζοναυτών για τη δημιουργία προγεφυρώματος.

-Αεροκίνητη ενέργεια 5 ελικοπτέρων AS532UL Cougar και 10 UH-1H, εκ των οποίων τα πρώτα μετέφεραν εξωτερικά όλμους και τα δεύτερα το προσωπικό τους, με ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-1 Cobra να παρέχει αεροπορική υποστήριξης, εκτελώντας βολές πυροβόλου 20mm και ρουκετών.

-Παράλληλα την εκτέλεση των παραπάνω ενεργειών πραγματοποιήθηκαν προσβολές χερσαίων στόχων του εχθρού από αριθμό μαχητικών F-16 και F-4E/2020 με βόμβες γενικής χρήσεως αλλά και βόμβες με χημική γόμωση

-Προσβολή των θέσεων του εχθρού με χημικά βλήματα πυροβολικού των 105 και 155 χλστ.

-Αναγνωριστικές πτήσεις mini-UAV και διαβίβαση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο

Η αεραποβατική ενέργεια πραγματοποιήθηκε από 5 ελικόπτερα AS532UL Cougar, 10 UH-1H και 2 S-70A-28, τα οποία μετέφεραν ισάριθμους ρυμουλκούμενους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών TR-107 των 107mm με ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-1 Cobra σε ρόλο συνοδείας.

Ακολούθησε προσβολή στόχων από ζεύγος αεροσκαφών F-4E/2020 και αποβατική ενέργεια με ελαστικές λέμβους σε δύο κύματα.

Αργότερα εκτελέστηκε αποβατική ενέργεια από 2 αποβατικά σκάφη αρμάτων (LCT), τα οποία αποβίβασαν άρματα μάχης M48A5T2 που πραγματοποίησαν βολές εν κινήσει κατά την προώθησή τους, και 3 αποβατικών σκαφών μηχανοκινήτων (LCM), τα οποία αποβίβασαν προσωπικό.

6 οβιδοβόλα των 105 και 155mm  ξεκίνησαν βολές παράλληλα με τα LCM/LCT που παρείχαν πυρά υποστήριξης. Ταυτόχρονα, αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν ρίψη 20 βομβών σε διάστημα 10 λεπτών.

Eλικόπτερο ΑH-1W υποστηρίζει την απόβαση προσβάλλοντας στόχους στην ακτή του ελληνικού νησιού.

Η φετινή "Efes" αναμένεται πιο ενισχυμένη καθώς η Αγκυρα έχει ενισχύσει κατακόρυφα τις αποβατικές δυνατότητες της.

Σήμερα, η Τουρκία διατήρησε στα ύψη την ένταση.

Ενα ζεύγος τουρκικών F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 14:50 και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά και στη συνέχεια πάνω από τις Οινούσσες στα 12.500 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 3 ημέρες που τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Παναγιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Τρίτη, σημειώθηκαν πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών, από αεροσκάφη που δεν ήταν οπλισμένα.

Συγκεκριμένα, χθες, δυο F-16 πετώντας σε σχηματισμό και δύο μεμονωμένα αεροσκάφη, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο, πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Δείτε Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?time_continue=165&v=n0G_guQxhHg

 

https://www.youtube.com/watch?v=HK5xTqbEW5k

https://www.youtube.com/watch?v=cBgoCu7LbL8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...