Πολεμικό Ναυτικό

Τι θα γίνει αν αυτά τα όπλα ενταχθούν μαζικά στο ελληνικό οπλοστάσιο; Ανησυχία στην Τουρκία από την γαλλική εμφάνιση στην Συρία...


Επανέρχεται η Γαλλία στο προσκήνιο με εντυπωσιακή πυραυλική "εμφάνιση". Δώδεκα πυραύλους εκτόξευσαν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις κατά συριακών στόχων, σύμφωνα με αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πύραυλοι που εκτόξευσαν αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

To πιο όμως σημαντικό νέο όμως της ημέρας είναι όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η χρήση πυραύλων SCALP EG από γαλλικά Rafale  (βίντεο-εικόνες παρακάτω) και το πολεμικό ντεμπούτο του MdCN/SCALP Naval από γαλλικές φρεγάτες.

Ο αριθμός εδώ...ποικίλει.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως έγινε εκτόξευση τριών Scalp Naval μόνο από την «FS Aquitaine», αργότερα εμφανίστηκαν πληροφορίες που θέλουν την Γαλλία να προχώρησε σε μεγαλύτερη πυραυλική δοκιμή ρίχνοντας στη μάχη και τις φρεγάτες «FS Provence» και «FS Languedoc».

Το μήνυμα της Γαλλίας ήταν πολύ ηχηρό. Μπορούμε να πούμε πως ακούστηκε μέχρι το ανάκτορο του Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς το Παρίσι έδειξε το δρόμο στην Ελλάδα.

Πρώτο, έδειξε πως υπάρχει αντίδοτο στα "τουρκικά" F-35.

Δεύτερον έδειξε τις ικανότητες ενός τέτοιου στρατηγικού όπλου.

Τρίτον πρέπει άμεσα να μεγαλώσει το απόθεμα του στρατηγικού όπλου της Αεροπορίας. Ακόμη και αν ο αντίπαλος διαθέτει F-35, δεν θα μπορέσει να αποτρέψει επίθεση με μεγάλο αριθμό Scalp-EG από την Αεροπορία και Scalp Naval από το ΠΝ.

Oι Scalp στοχεύουν στόχους υψηλής επιχειρησιακής και πολιτικής αξίας, όπως οι γέφυρες του Βοσπόρου, το στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη, οι ναύσταθμοι του Γκιολτσούκ, της Σμύρνης, του Ακσάζ και της Μερσίνας, τα αεροδρόμια του Εσχί Σεχίρ, σταθμοί έγκαιρης προειδοποίησης, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κλπ. κλπ.

Η Γαλλίας προκάλεσε δέος, παρουσιάζοντας μια ισχύ πυρός που δύσκολα συναντά κάποιος σε μια μόνο επιδρομή 60 λεπτών.

Στρατηγικοί πυραυλικοί φορείς από πλοία και μαχητικά ασήλληπτης εμβέλειας.

Υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα και Γαλλίας έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία προμήθειας φρεγατών FREMM και Belh@rra.

Είναι η χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουμε και MdCN/SCALP Naval μαζί με τις γαλλικές φρεγάτες.

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει η ΠΑ είναι οι 96 πυραύλους γαλλικής κατασκευής, οι SCALP EG.

Η ονομασία SCALP είναι τα αρχικά της φράσης «Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général» που σημαίνει «Σύστημα Αυτόνομης Πορείας και Μακράς Ακτίνας »

Τα βλήματα SCALP-EG ανήκουν στην κατηγορία των βλημάτων cruise. Την 21/08/2000 υπογράφηκε η σύμβαση απόκτησης των αεροσκαφών στην οποία συμπεριελήφθη και η απόκτηση 56 βλημάτων SCALP-EG που εν συνεχεία μέσω της option έγιναν τελικά 90 ή 96.

Κατασκευάζεται από την εταιρεία ΜΒDA. Πρόκειται για πύραυλο συμπαραγωγής της Βρετανίας της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το Βρετανικό όνομά του είναι Storm Shadow. Η ονομασία SCALP EG είναι η γαλλική.

Το SCALP-EG έχει επίσης μήκος 5,1μ. και άνοιγμα πτερύγων 3μ., αλλά είναι βαρύτερο από το Apache με βάρος γύρω στα 1.300 κιλά αν και η γόμωση που μεταφέρει έχει βάρος 450 κιλά. Η ακτίνα δράσης της ελληνικής διαμόρφωσης είναι επτασφράγιστο μυστικό: Απαγορεύεται να είναι πάνω από 500 χλμ. βάσει της συνθηκης για τον περιορισμό των όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά όλοι ξέρουν ότι "Μπορεί να είναι και μεγαλύτερη"...

Έτσι η γόμωση τύπου BROACH μπορεί να διαπεράσει σκυρόδεμα πάχους μεγαλύτερου των 6μ. ή να εισχωρήσει σε βάθος εδάφους μεγαλύτερο των 9 μ. και να επιφέρει πλήγμα σε καλά προστατευμένους στόχους. Eχουν ακρίβεια πλήγματος της τάξης των 2μ!

Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στο πύραυλο κατά διαδρόμων «Απάτσι» της ίδιας εταιρείας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας

Καθοδήγηση: GPS /INS + IIR (τελική φάση) με Terrain Masking και Terminal pop-up maneuver

Πολεμική Κεφαλή: Bomb Royal Augmenting Charge (BROACH) με τρεις τρόπους λειτουργίας βάρους 120 Kg

Εμβέλεια: 300 km (άλλες πηγές δίνουν εμβέλεια που ξεπερνά τα 560 km)

Βάρος: 1300 kg

Άνοιγμα Πτερύγων Καθοδήγησης: 2.84m

Μήκος: 5.1m

Πλάτος: 0.630 m

Ταχύτητα: 0.85 Mach

Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: M-2000-5

Στόχοι: Ευκολίες Αεροδρομίων, Ελλιμενισμένα Πλοία, Γέφυρες, Ενισχυμένοι στόχοι καθώς και Στόχοι στρατηγικού ενδιαφέροντος

https://twitter.com/Defense137/status/985030891411070977?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/florence_parly/status/985051075303616512?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/StratSentinel/status/984986217094709249?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=kbF3DjE3K2Q

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...