Πατριαρχεία

Πύρινη ρομφαία από τους τρεις Πατριάρχες κατά όσων επιτέθηκαν στην Συρία: Ο Θεός είναι μαζί μας. Υποταχθείτε!

Μετά την παρέμβαση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη κατά των Αμερικανών, πριν από λίγες ώρες είχαμε και κοινή σκληρή δήλωση από τους εκπροσώπους όλων των χριστιανικών δογμάτων της περιοχής για τις επιθέσεις στη Συρία των τελευταίων ωρών.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τα Πατριαρχεία της Αντιόχειας και πάσης Ανατολής για τους Ελληνορθόδοξους, ΣυρΟρθόδοξους και ΕλληνοΜελκίτες καθολικούς αναφέρεται ξεκάθαρα:

“Ο Θεός είναι μαζί μας; Καταλάβετε το εσείς όλα τα έθνη και υποταχθείτε”

Στην κοινή δήλωση οι Πατριάρχες Ιωάννης, Ιγνάτιος Εφραίμ και Ιωσήφ Ασσί καταδικάζουν απερίφραστα και καταγγέλλουν την βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί “ενάντια στην πολύτιμη χώρα μας”-όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά- από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ισχυρισμούς ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

“Αυτή η βίαιη επίθεση είναι μια σαφής παραβίαση των διεθνών νόμων και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επειδή είναι μια αδικαιολόγητη επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα, μέλος του ΟΗΕ.

Μας προκαλεί μεγάλο πόνο ότι αυτή η επίθεση προέρχεται από ισχυρές χώρες που η Συρία δεν προξένησε καμιά βλάβη.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποιησε χημικά όπλα και ότι η Συρία είναι μια χώρα που κατέχει και χρησιμοποιεί αυτό το είδος όπλου, είναι ένας ισχυρισμός που είναι αδικαιολόγητος και δεν υποστηρίζεται από επαρκείς και σαφείς αποδείξεις.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της αδικαιολόγητης επιθετικότητας κατά της Συρίας, όταν η ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας ήταν έτοιμη να ξεκινήσει εργασία στη Συρία υπονομεύει το έργο αυτής της επιτροπής.

Αυτή η βίαιη επιθετικότητα καταστρέφει τις πιθανότητες μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης και οδηγεί σε κλιμάκωση και περισσότερες επιπλοκές.

Αυτή η άδικη επιθετικότητα ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δίνει το έναυσμα να συνεχίσουν την τρομοκρατία τους.” αναφέρουν και συμπληρώνουν:

“Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παίξει το φυσικό του ρόλο στην επίτευξη ειρήνης παρά στην συμβολή στην κλιμάκωση των πολέμων.

Καλούμε όλες τις εκκλησίες στις χώρες που συμμετείχαν στην επιθετικότητα, να εκπληρώσουν τα χριστιανικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Ευαγγελίου και καταδικάζουμε αυτή την επιθετικότητα και καλούμε τις κυβερνήσεις τουςνα δεσμευτούν για την προστασία της διεθνούς ειρήνης.

Χαιρετίζουμε το θάρρος, τον ηρωισμό και τις θυσίες του Συριακού Αραβικού Στρατού που θαρραλέα προστατεύει τη Συρία και παρέχει ασφάλεια στους ανθρώπους της. Εμείς προσευσόμαστε για τις ψυχές των μαρτύρων και την ανάνηψη των τραυματιών.

Επίσης, συγχαίρουμε την γενναία στάση των χωρών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον της Συρίας και τους ανθρώπους της.

Προσφέρουμε τις προσευχές μας για την ασφάλεια, τη νίκη και την απελευθέρωση της Συρίας από κάθε είδους πόλεμο και τρομοκρατία.”

Στο ίδιο κλίμα και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος σήμερα(14/4/2018) είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β'.

''Επιθυμούμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους Προκαθημένους των Εκκλησιών για να σταματήσει η αιματοχυσία'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Για το θέμα αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Πάπα Φραγκίσκο, προφανώς για τυπικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ