Αρχείο

Παρολίγον γενικευμένη σύρραξη από λάθος συναγερμό στην Νορβηγία - Οι ρωσικές ασκήσεις και οι νατοϊκές ανησυχίες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Οι πιο σταθερές αρχές στο σύμπαν είναι το τυχαίο και το σφάλμα” έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Frank Herbert.

Από ένα τέτοιο τυχαίο σφάλμα, λοιπόν, παρολίγον να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος πριν από λίγες ημέρες....

Το Vadso είναι μια μικρή νορβηγική πόλη ακριβώς στο εσωτερικό του κύκλου της Αρκτικής και η οποία βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Σε αυτήν την κατά τα φαινόμενα ήσυχη πόλη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σήμανε συναγερμός!

Από λάθος, όπως φάνηκε, ενεργοποιήθηκε το προειδοποιητικό σύστημα πολιτικής άμυνας και οι σειρήνες σημαναν, προκαλώντας τους ντόπιους να πιστεύσουν ότι απειλούνται με ρωσική εισβολή.

Το Vadso Norway είναι μια πόλη μόλις 5.000, αλλά βρίσκεται τόσο κοντά που οι ντόπιοι μπορούν να δουν τη Ρωσία μια καθαρή μέρα.

Από καιρό εκεί εδρεύει νορβηγική στρατιωτική βάση , η οποία παρακολουθεί την κοντινή ναυτική βάση του ρωσικού Μουρμάνσκ στα σύνορα προς την ανατολή, και λειτουργώντας ως παρατηρητήριο για το Severomorsk - την κύρια διοικητική βάση του ρωσικού βόρειου στόλου, από όπου κατά τη διάρκεια του “Ψυχρού Πολέμου” επιχειρούσαν πάνω από 200 υποβρύχια.

Ο λανθασμένος συναγερμός προήλθε από την ενεργοποίηση μιας από τις σειρήνες πρώιμης προειδοποίησης πολλαπλής άμυνας της πόλης , σύμφωνα με τον νορβηγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

Ο νορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ανέφερε περαιτέρω τον πανικό που ακολούθησε καθως «ανησυχοι κάτοικοι φοβόντουσαν ότι είχε ξεσπάσει πόλεμος» καθώς και ότι η τοπική αστυνομία κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα από κατοίκους που πίστευαν ότι «βρίσκονταν υπό επίθεση».

Ο Jan-Olav Schjolberg, εκπρόσωπος της αστυνομίας για την πόλη, δήλωσε ότι "μερικοί πιστεύουν, βέβαια, το χειρότερο, όπως ο πόλεμος", και δεν έδωσε καμία εξήγηση για το τι πραγματικά προκάλεσε τον ψευδή συναγερμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκαν 15 λεπτά για να απενεργοποιηθεί ο συναγερμός και οι νορβηγικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα.

Και βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις και οι συνωμοσίες δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι έσπευσαν να πουν πως δεν ήταν ένα τυχαίο σφάλμα αλλά μάλλον μια "άσκηση ετοιμότητας"!

Η Νορβηγία ως γνωστόν αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και ένα απίθανο ενδεχομένο ρωσικής εισβολής θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων...

Αλήθεια όμως, πόσο απίθανο; Αυτό θα το αναλύσουμε στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του “Ψυχρού Πολέμου”, η Νορβηγία μαζί με τους σκανδιναβούς γείτονες της, Φινλανδία και Σουηδία (που δεν είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ) διατηρούσαν ευρεία γκάμα λεπτομερών σχεδίων ετοιμότητας για την επιβίωση σε περίπτωση μεγάλης εισβολής. Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σε αυτό που ορισμένοι σχολιαστές έχουν ονομάσει κλιμάκωση του «νέου Ψυχρού Πολέμου», τα σχέδια αυτά αναζωογονούνται με νέους τεράστιους προϋπολογισμούς.

Παρά τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας, που μαρτυρούν αιώνες ειρηνικών γειτονικών σχέσεων (οι δύο έχουν συνολικά 120 μίλια χερσαία σύνορα και σχεδόν 15 μίλια θαλάσσιων συνόρων μέσα στον κύκλο της Αρκτικής), οι εντάσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη έχουν κάνει πρόσφατα τη Νορβηγία βαθιά δυσπιστη για τον ισχυρό στρατιωτικο προς Ανατολάς γείτονά της.

Η στάση που κράτησε η Νορβηγία στο ουκρανικό ζήτημα δεν ευνόησε μάλιστα τις καλές διμερείς σχέσεις.

Αποκύημα όλων αυτών η κλιμακούμενη ανησυχία. Η Νορβηγία κάλεσε περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων του ναυτικού των ΗΠΑ, να εκπαιδευτούν εκεί. Έχει επίσης εντείνει τις διασταυρώσεις ρωσικών αεροσκαφών που πετούν κοντά στις ακτές της. Οι F-16 της Νορβηγίας διατηρούν πλέον 24ωρη την κατάσταση προειδοποίησης. Η χώρα ανοίγει επίσης ξανά τις βάσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στο βορειότερο σημείο.

Αυτό οδήγησε σε μια δραστική μετατόπιση της στάσης απέναντι στη Ρωσία και, όπως αναφέρθηκε το περασμένο καλοκαίρι, τοποθετήθηκαν συνολικά 330 Αμερικανοί ναυτες για πρώτη φορά στη Νορβηγία (το 2017) από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αεροπορική Βάση Vaernes στο κεντρικό τμήμα της χώρας .

Το νορβηγικό κοινοβούλιο είχε προηγουμένως εγκρίνει μια δοκιμαστική περίοδο ενός έτους για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία - προφανώς ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία - συμπεριλαμβανομένων δύο εξαμηνιαίων περιστροφικών περιόδων και οι αριθμοί στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν ως μέρος των επακόλουθων συμφωνιών.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι φόβοι της Νορβηγίας μήπως βρεθεί τελικά στη μέση μιας «σύγκρουσης μεγάλης ισχύος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας - είτε πραγματικής είτε φανταστικής - είναι πιθανό να αυξηθούν και θα ακούσουμε περισσότερα για ψευδείς συναγερμούς και άλλα τινά διανθσιμένα με πολλές δόσεις πανικού.

Η ρωσική άσκηση Zapad 2017 αλλά και τα νατοϊκά πλάνα

Στο ΝΑΤΟ πάντως έχουν στρώσει για τα καλά το κυνήγι μαγισσών κατά της Ρωσίας.

Για μυστικό πόλεμο της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ γίνεται λόγος σε μυστικές αναφορές υψηλών αξιωματούχων της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ρωσία πραγματοποίησε εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις που περιελάμβαναν τη χρήση τόσο των ρωσικών όσο και των λευκορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων . Οι ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες να διαρκέσούν τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Στις 19 Δεκεμβρίου, η γερμανική εφημερίδα BILD ανέφερε ότι δύο πηγές πληροφοριών προερχόμενες εκ κρατών μελών του ΝΑΤΟ υποστήριζαν ότι οι ρωσικές ασκήσεις του Σεπτεμβρίου ήταν μια "στεγνή διαδρομή" για έναν "συμβατικό πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη".

Η BILD δεν είχε επίσημη επιβεβαίωση του ισχυρισμού μέχρι πρόσφατα, όταν και διενήργησε συνέντευξη με τον Εσθονό στρατηγό Riho Terras, ο οποίος επιβεβαίωσε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία «προσομοίασε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ». Ο Terras είναι ο διοικητής των εσθονικών αμυντικών δυνάμεων.

Εκτός από τη Λευκορωσία, οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαλτική Θάλασσα, τη δυτική Ρωσία και το φυλάκιο της Ρωσίας στο Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ασκήσεις αποσκοπούσαν στην απεικόνιση ενός φανταστικού σεναρίου που αφορούσε επιθέσεις από μαχητές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Terras, η Ρωσία έλεγε ψέμματα για τη φύση των στρατιωτικών ασκήσεων.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: με την άσκηση Ζάπαντ 2017, η Ρωσία προσομείωσε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τέρρας.

"Δεν απευθυνόταν αποκλειστικά στις χώρες της Βαλτικής, καθώς ήταν μια σειρά ασκήσεων που εκτείνονταν από το Βορρά έως τη Μαύρη Θάλασσα"συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι "Η κλίμακα και η έκταση ολόκληρης της άσκησης ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι επίσημα δηλώθηκε".

Σύμφωνα με τη BILD, οι ασκήσεις αφορούσαν πολύ περισσότερα στρατεύματα από ό, τι αρχικά ισχυρίστηκαν οι Ρώσοι που μιλούσαν για 12.700 . Οι πηγές της BILD ανέφεραν στην εφημερίδα ότι 12.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν συμμετάσχει σε ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Εσθονίας και περισσότεροι από 10.000 είχαν συμμετάσχει στην περιοχή κοντά στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας.

Λόγω μιας νομικής υποχρέωσης που καθορίζεται στο έγγραφο της Βιέννης- μιας συνθήκης περί του Ψυχρού Πολέμου που καθορίζει τους κανόνες των στρατιωτικών ασκήσεων- ασκήσεις με περισσότερους από 13.000 στρατιώτες θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε παρατηρητές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ΝΑΤΟ έστειλε έναν εμπειρογνώμονα για μια ημέρα επισκέψεως στη Ρωσία και δύο στη Λευκορωσία.

Την εποχή εκείνη, το ΝΑΤΟ σήμανε συναγερμό με ανησυχία σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ασκούσε πολεμικά παιχνίδια με πολύ περισσότερα στρατεύματα από ό, τι είχε αρχικά αφήσει.

"Ο αριθμός των στρατευμάτων που συμμετείχαν στις ασκήσεις ξεπέρασε σημαντικά τον αριθμό που ανακοινώθηκε πριν από την άσκηση - το σενάριο ήταν διαφορετικό και το γεωγραφικό πεδίο ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πέρυσι.

Πάντως το ΝΑΤΟ που υπάρχει ως οντότητα μόνο για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, έχει εισβάλλει φυσικά στις χώρες υπό αμφισβητούμενες νομικές συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις και έχει κάνει δικές του στρατιωτικές ασκήσεις. Μια άσκηση πέρυσι περιλάμβανε ένα τεράστιο αριθμό( 19.000) από σουηδικά στρατεύματα, 1.435 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, 270 από τη Φινλανδία, 120 από τη Γαλλία και ένα πλήθος άλλων από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Λιθουανία και την Εσθονία. Η Σουηδία όμως δεν είναι ακόμη επίσημα μέρος του ΝΑΤΟ!!!!

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ρωσία ανησυχεί κυρίως για απειλές για την ασφάλειά της, λόγω του γεγονότος ότι πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η Ρωσία εξαπατήθηκε από την υπόσχεση των ΗΠΑ ότι το ΝΑΤΟ θα επεκταθεί σε περιθώριο " ιντσών ανατολικά "στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

"Τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δείχνουν ότι πολλοί εθνικοί ηγέτες εξέταζαν και απέρριπταν την ένταξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ από τις αρχές του 1990 και μέχρι το 1991", ανέφεραν τέλος οι ερευνητές Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου George Washington, Σβετλάνα Σαβράνσκαγια και Τομ Μπλάντον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ