Πολεμική αεροπορία

Επιχειρήσεις "τύπου Συρίας" ξεκίνησε η Τουρκία: Ελληνικά F-16 αναχαίτισαν τουρκικό ΑΝΚΑ στη Ρόδο - Βγήκαν ξανά τα άρματα στον Εβρο

Πολεμικός συναγερμός σε Έβρο και νησιά: Τουρκικό UAV τύπου ΑΝΚΑ διείσδυσε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Ρόδου και κατέγραφε. Αμέσως εντοπίστηκε από τα ελληνικά ραντάρ και ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Καστέλι.

Πρόκειται για ένα UAV ANKA του τουρκικού ναυτικού, το οποίο εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ σε ύψος 19.000-20.000 ποδών πάνω από τη Ρόδο.

Το UAV ANKA το είχαν απογειώσει οι Τούρκοι από την αεροπορική βάση του Ντάλαμα.

Με την εμφάνιση των ελληνικών F-16, οι Τούρκοι το απέσυραν για λίγο στον εναέριο χώρο τους ,αλλά γρήγορα το επανέφεραν στον ελληνικό. Τα F-16 παρακολούθησαν τη πτήση του ,μέχρι οι Τούρκοι να το αποσύρουν αναφέρει το militaire.gr

Και το ερώτημα είναι, γιατί δεν το καταρρίψαμε; Θα απογειώνουμε συνεχώς μαχητικά για να αναχαιτίζουμε και UAV;

Η Τουρκία εφαρμόζει εναντίον της Ελλάδας όλα τα διδάγματα και τις μεθόδους της Συρίας. Πρώτα σάρωναν τις περιοχές με τουρκικά UAV και μετά προχωρούσαν σε επιχειρήσεις...

Τα τουρκικά, drone όπως ΑΝΚΑ, Bayraktar ) σε περίπτωση έναρξης επιχειρήσεων θα δράσουν ώς αναγνωριστικά, καταδεικτικά ή και κρούσης καθώς μπορούν να φέρουν πυραύλους, σε επιλεγμένους στόχους επί των νησιών.

Πριλ λίγες ημέρες μιλήσαμε για την εισβολή τουρκικών UAV στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν εντοπιστεί να πραγματοποιούν υπερπήσεις πάνω από τα νησιά της Καλολίμνου και της Ψερίμου, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση απο τα Ίμια.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αποκαλύψει επίσημα πριν ημέρες πως ξεκίνησα, επιχειρήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στις 27 Μαρτίου

Φαίνεται πως εντοπίστηκαν ήδη.

Ταυτόχρονα ο πολεμικός συναγερμός και η ετοιμότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι συσκέψεις, ειδικά όσες δεν ανακοινώνονται είναι πυκνές για την εκτίμηση της κατάστασης στο Αιγαίο και την προετοιμασία της Αθήνας σε όποια κίνηση – επεισόδιο από μέρους της Άγκυρας από τον Έβρο ως το Αιγαίο.

Πολλοί εκτιμούν, όπως και ο Αμερικανός Πρέσβης, ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί για προεκλογικούς λόγους την συσπείρωση γύρω απ’ το πρόσωπό του λόγω πολεμικής κρίσης, όπως και στην περίπτωση του Αφριν, βάζοντας στο στόχαστρο την Ελλάδα. Τι είδους μπορεί να είναι η κίνηση που θα επιχειρήσει κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο οι συσκέψεις είναι συνεχείς και οι κινήσεις απ’ την ελληνική πλευρά ανάλογες. Το κλίμα είναι τεταμένο και οι φρασεολογία από πλευρά των Τούρκων δείχνει ότι είναι στρατηγική επιλογή της Άγκυρας η κλιμάκωση με την Ελλάδα.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το χαρτί προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο για να αυξήσει την πίεση ή να διατηρήσει την ένταση, αλλά και για να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο.

Το ερώτημα είναι το μέγεθος και το είδος του επεισοδίου που μπορεί να επιλέξει η Τουρκία...

Γι αυτό ο συναγερμός "ήχησε" για ακόμη μια φορά.

Από Δευτέρα 02 μέχρι Πέμπτη 05 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας του συνόλου των Σχηματισμών του Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ».

Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων, το εξαίρετο ηθικό του προσωπικού, καθώς και η υψηλή λειτουργικότητα των μέσων.

UAV ANKA

Oι Τούρκοι έχουν το drone Anka, που πρωτίστως έχει κατασκοπευτικές δυνατότητες. Είχε αρχικά δοθεί στον Στρατό ξηράς όμως πλέον έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επίσημα η πρώτη επιχείρηση τουρκικών drones στη Μεσόγειο και το Αιγαίο

Η νέα έκδοση του, ονομάζεται Anka-I και πρόκειται για ένα drone εξοπλισμένο με συστήματα SIGINT, COMINT, πλευρικές κεραίες ραντάρ SAR, το οποίο όπως φαίνεται οι Τούρκοι είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν σε συνθήκες πραγματικής μάχης, αφού όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι το drone πραγματοποιούσε την περίοδο αυτή δοκιμές στο αεροδρόμιο του Akinci όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας ΤΑΙ.

Το Anka-I είναι εφοδιασμένο με ραντάρ επιτήρησης εδάφους συνθετικής απεικόνισης, σύστημα ακριβούς προσδιορισμού κατεύθυνσης και γεωγραφικού εντοπισμού, αναλογικό και ψηφιακό σύστημα κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης δεδομένων και πολύ-διαυλικό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής εκπομπής σημάτων.

To ΑΝΚΑ-Ι, θα συλλέγει και μεταφέρει σήματα ραντάρ και ηλεκτρονικές πληροφορίες από την ανίχνευση σημάτων από πυραυλικά συστήματα καθοδήγησης, ραδιοεπικοινωνίες και δεδομένα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από την περιοχή-στόχο, και θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας .

Η πρώτη φωτογραφία του Anka-I δημοσιεύτηκε από το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας το SSM όπου επιδεικνύονται οι αισθητήρες που διαθέτει το drone.

Το νέο drone έχει αυτονομία πτήσης 24 ώρων, με μέγιστη ταχύτητα 217 χλμ/ώρα σε επιχειρησιακό ύψος 35.000 ποδών. Αναφορικά με την εμβέλεια του Anka-I η επιχειρησιακή του εμβέλεια φτάνει τα 200 χλμ με συνολική εμβέλεια 4.600 χλμ.

Το όχημα αυτό από αέρος θα μεταδίδει τα δεδομένα σε ζωντανό χρόνο, υλοποιώντας συλλογή πληροφοριών και ταυτόχρονα θα διεξάγει αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου.

Η νέα έκδοση του drone είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και συμπληρώνει σταδιακά την οικογένεια των drones ΑΝΚΑ της εταιρείας ΤΑΙ καλύπτοντας τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για συλλογή οπτικών πληροφοριών ημέρα και νύκτα (ANKA-S), για την πραγματοποίηση αποστολών κρούσης με βόμβες κατευθυνόμενες με δέσμη Laser και αντιαρματικούς πυραύλους/ρουκέτες (ANKA-Α), συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (ANKA-B), εξοπλισμένο με ραντάρ SAR/ISAR/GMTI και στο μέλλον το ΑΝΚΑ TP ένα drone αντίστοιχο του Ισραηλινού Heron TP για την πραγματοποίηση στρατηγικών αποστολών συλλογής πληροφοριών.

https://www.youtube.com/watch?v=m0mYW2lD10M

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ