Κόσμος

Ahval: Ο Τίλερσον την είπε στον Ερντογάν για την «διπλωματία των κανονιοφόρων στο «3» - Sputnik: Αμερικανικός στόλος καταπλέει στο «10»


ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SPUTNIK: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ 6ου ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Ενισχύεται η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο, λίγες ημέρες μετά την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ την ίδια στιγμή φτάνουν και σκάφη της ExxonMobil, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.
https://www.youtube.com/embed/4A3JHZB5X1w

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Μεσόγειο εμφανίστηκαν την ίδια μέρα πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil. Η άφιξη των πλοίων πραγματοποιείται μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ, προστίθεται.

Όπως αναφέρει το Sputnik, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη «βόρεια Κύπρο» - όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εξάλλου στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο, όπως προστίθεται, οδήγησε σε έναν πυρετό για ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές,

Ακολούθησε η ένταση για τη γεώτρηση στη «Σουπιά» ενώ σύμφωνα με το Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάληκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ. Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Sputnik, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική άποψη διαφέρει από αυτή που επικρατεί διεθνώς, ενώ σημειώνει ότι η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, κατεχόμενο κυπριακό έδαφος. Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί επίσης εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, προστίθεται.

Καταλήγει, λέγοντας ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil στην περιοχή δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΙΛΕΡΣΟΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Νέες λεπτομέρειες έρχονται από το παρασκήνιο της πρόσφατης συνάντησης της περασμένης εβδομάδος του Ρεξ Τίλερσον με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Άγκυρα.

Ενδεικτικό των δυσμενών εξελίξεων στις αμερικανο-τουρκικές αλλά και ελληνο-τουρκικές σχέσεις είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πλαισιωνόταν από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι, καθώς και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, Ahval, ο Ρέξ Τίλερσον χαρακτήρισε ενώπιον του Τούρκου Προέδρου τις τουρκικές πρακτικές στην ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο τεμάχιο "3", ως «διπλωματία των κανονιοφόρων», αναφερόμενος στον νατυικό αποκλεισμό της Άγκυρας προς το γεωτρύπανο της Eni, Saipem12000. Η τουρκική ιστοσελίδα επικαλείται συγκεκριμένες διπλωματικές πηγές, κάνοντας λόγο για διευρυμένες συζητήσεις πέρα από την επίσημη ατζέντα για την διαχείριση της κρίσης στην Συρία.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα, κάνει λόγο για αυξημένη παρουσία του 6ου αμερικανικού στόλου στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και του Αιγαίου, εν όψει και της επικείμενης γεώτρησης στο τεμάχιο "10" από την Exxon Μοbil, η οποία όπως προαναφέραμε, έχει ως ιδιοκτήτη τον ίδιο τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Ahval αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο σκάφος "Iwo Jima", μαζί με άλλα τρία αμφίβια πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και την 26η Ομάδα Θαλάσσιων Αποστολών των ΗΠΑ, που αριθμούν συνολικά δυόμισι χιλιάδες μέλη προσωπικό και αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του Έκτου Αμερικανικού Στόλου.

Ο αρθρογράφος Ilhan Tanir διερωτάται πλέον στο άρθρο του αν το τουρκικό ναυτικό θα επιχειρήσει να προβεί σε μπλοκάρισμα των σκαφών της Exxon Mobil κατά τα πρότυπα της ΕΝΙ. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει ο δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας πως «Το γεγονός ότι ο Τίλερσον ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil πριν γίνει ΥΠΕΞ, προσθέτει μια άλλη διάσταση στη διπλωματική διαμάχη».

Η Aνατολική Μεσόγειος, αναφέρει η Ahval, έχει δει μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της από τη Ρωσία. «Το τεράστιο οικόπεδο Zohr στα αιγυπτιακά ύδατα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό για την Κύπρο, της οποίας η ΑΟΖ συνορεύει με το κοίτασμα 30 τρισεκατομμυρίων ποδιών».

Όμως, συνεχίζει, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχη σε ολόκληρο το νησί και υποστηρίζει, αντ' αυτού, ένα αυτοαποκαλούμενο τουρκοκυπριακό κράτος στο βόρειο τρίτο της επικράτειας του νησιού από όταν εισέβαλαν τουρκικά στρατεύματα το 1974.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...