Διατροφή

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε παντζάρια

Τα αγαπάμε για τη γλυκιά και γήινη γεύση τους, ωστόσο τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά για την υγεία μας. Διαβάστε τους (τουλάχιστον) 4 καλούς λόγους που έχετε για να τα τρώτε συχνά.

Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρώδη, τα οποία μετατρέπει το σώμα σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα συστατικό που χαλαρώνει και διαστέλλει τις φλέβες διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Hypertension βρήκε πως οι άνθρωποι που ήπιαν χυμό παντζαριού είχαν κατά μία μονάδα (10 mmHg) χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη ταχύτητα σχηματισμού θρόμβων στο αίμα τρεις ώρες μετά συγκριτικά με εκείνους που ήπιαν νερό.

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε ένα φυτικό αλκαλοειδές, τη βεταΐνη, καθώς και σε φολικό οξύ, τα οποία συνδυαστικά μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Γιατί μας αρέσει αυτό; Επειδή τα υψηλά της επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο φθοράς στις αρτηρίες και καρδιοπάθειας.

Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί καλύτερα
Το μονοξείδιο του αζώτου διαστέλλει τις φλέβες και βελτιώνει τη ροή του αίματος όχι μόνο προς την καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο, κατάσταση που με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο μεγαλώνουμε καθώς έρευνες επισημαίνουν πως με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει μονοξείδιο του αζώτου όπως και η δράση των εγκεφαλικών νευρώνων.

Σε μικρή μελέτη του 2010, 14 άντρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 74 χρόνια που ακολούθησαν για δύο ημέρες διατροφή πλούσια σε μονοξείδιο του αζώτου, είχαν βελτιωμένη ροή αίματος στον εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου τους. Η περιοχή αυτή σχετίζεται με τις λειτουργικές δεξιότητες όπως η συγκέντρωση, η οργάνωση και η προσοχή στις λεπτομέρειες.

Διευκολύνεται το έργο το συκωτιού σας
Το συκώτι αναλαμβάνει το απαιτητικό έργο του καθαρισμού του αίματος και της αποτοξίνωσης του σώματος. Μία μερίδα παντζάρια την ημέρα μπορεί να διευκολύνει το έργο του. Έρευνα δείχνει πως η βεταΐνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα παντζάρια (όπως και στο σπανάκι και το κινόα) μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι. Επιπλέον, έρευνα σε ανθρώπους με διαβήτη δείχνει πως η βεταΐνη βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού και μειώνει το μέγεθός του ενώ ελαττώνει ελαφρά τη χοληστερόλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...