Ελληνοτουρκικά

Συναγερμός στις ΕΔ: Φόβοι για επεισόδιο «τύπου Ιμίων» κάθε 15 ημέρες - Διπλωματικές πηγές: «Να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Τους φόβους τους για ένα νέο «θερμό» επεισόδιο επιπέδου… Ιμίων, εκφράζουν έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η ιστορία με τους Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά και τη συνεχιζόμενη ένταση με την Άγκυρα, θα κρατήσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ουδείς εκφράζει αισιοδοξία για μια άμεση και καλή έκβαση.

Οι αναλυτές εκτιμούν δε ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι τα περιστατικά του Έβρου και των Ιμίων συνέβησαν επειδή η Τουρκία πιέζεται λόγω των επιχειρήσεων στο Αφρίν κατά των Κούρδων της Συρίας και έχει αποφασίσει να εξάγει τα προβλήματα εις δυσμάς.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα κάποια αχτίδα αλλαγής. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά δεν θα είναι έκπληξη να έχουμε ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων κάθε 15 ημέρες», ανέφερε στην εφημερίδα ανώτερη διπλωματική πηγή.

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Οι Τούρκοι ξεκινούν αποβατικές ενέργειες

Οι χάρτες με τις πέντε NAVTEX της Τουρκίας φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να μας ανησυχούν, σε ό,τι αφορά στις περιοχές που δεσμεύουν.

Όμως, το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι οι περιοχές, αλλά τα σενάρια των ασκήσεων που θα κάνουν οι Τούρκοι από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή.

Διότι όλες προβλέπουν αποβατικές ενέργειες και ενεργοποίηση των δυνάμεων πεζοναυτών που «σταθμεύουν» στα μικρασιατικά παράλια.

Δείτε τους χάρτες με τις περιοχές που θα κάνουν τις αποβατικές ενέργειες οι Τούρκοι: 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ