Κόσμος

Σε τροχιά σύγκρουσης – Πολεμικές δηλώσεις Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ θέλουν να μας επιτεθούν» - Ουάσινγκτον: «Ξεχάστε του S-400, θα έχετε κυρώσεις»


του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν πρι λίγες ώρες έκανε πολεμικές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ, δηλώνοντας συγκεκριμένα: «Οι ΗΠΑ συσσωρεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό και ειδικές δυνάμεις στη Συρία για να επιτεθούν στην Τουρκία, όχι για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.»

Οπως φαίνεται ο Ερντογάν έχει χάσει πλέον τον έλεγχο και δείχνει αρκετά εκνευρισμένος. Οι απώλειες και τά φέρετρα που καταφθάνουν καθημερινά από την Αφρίν στην Τουρκία, δείχνουν πως ο Πρόερδος της Τουρκίας δεν έχει πλέον τον έλεγχο. Γι' αυτό και μεταφέρει την κρίση σε Αιγαίο, Εβρο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Το παραλήρημα βεβαίως συνεχίστηκε από τον Ερντογάν, λέγοντας την εξής τουρκική παροιμία: «Οι Τούρκοι πεθαίνουν μια φορά, αλλά επιστρέφουν δυνατοί άλλες 1.000.» «Δεν φοβόμαστε την τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε!»

Δείτε βίντεο:

 
https://twitter.com/abdbozkurt/status/972016769216008192?ref_src=twsrc%5Etfw

 Οπως φαίνεται ραγίζει πλέον το γυαλί στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ βεβαίως δεν άφησαν αναπάντητες τις προκλήσεις της Αγκυρας.

Αμέσως η εκπρόσωπος του State Department δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πλέον κανένα ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις στο μέλλον, το εξετάζουμε πλέον σοβαρά.»

To μήνυμα είναι ξεκάθαρο, «ξεχάστε τους S-400, αλλιώς τέλος ο σχέσεις μας.»

Δείτε βίντεο: 
https://twitter.com/abdbozkurt/status/972004147221311488?ref_src=twsrc%5Etfw

Το μήνυμα στην Τουρκία ήρθε μόλις χθες βέβαια μέσω... Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, στην κατηγορία «σκουπίδια» δηλαδή.

Αιτία της υποβάθμισης, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξωτερικών και γεωπολιτικών κρίσεων.

Moody’s: Ο Ερντογάν έφερε… υποβάθμιση

Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Moody’s (με σταθερή προοπτική) φέρει τη χώρα στο ίδιο επίπεδο με τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα και την Κροατία. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Moody’s Κριστίν Λίντοου, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του επιλέγουν μεσοπρόθεσμα μέτρα, υποτιμώντας αποτελεσματικές οικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.

Ο πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης (μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016) η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Η Moody’s δεν κρύβει και την ανησυχία της για την «απώλεια δύναμης των θεσμών» στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, όπως τον κατηγορούν και οι αντίπαλοί του, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο δικαστικό σώμα και την κεντρική τράπεζα.

Ο διεθνής οίκος προειδοποιεί πως σε περίπτωση που, μετά τις προσεχείς εκλογές, ο Ερντογάν ενισχυθεί, υπάρχει κίνδυνος να καταστεί απρόβλεπτη και περαιτέρω αναποτελεσματική η χάραξης πολιτικής της Τουρκίας.

Tι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η Τουρκία θα ξεσπάσει πάνω στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν πιέζεται πλέον σε όλα τα επίπεδα και όπως φαίνεται θα θελήσει να αντιδράσει κατά της Ελλάδας.

Ομπρέλλα από ΗΠΑ στην ΑΟΖ Κύπρου

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες και οι ΗΠΑ εξέδωσαν Navtex για την ΑΟΖ Κύπρου όπου βρίσκεται το αεροπλανοφόρο του 6ου Στόλου.

Κατά πάγια τακτική οι ΗΠΑ εκδίδουν «ζώνη προστασίας απαγόρευσης πτήσεων» γύρω από τα αεροπλανοφόρα τους απλώνοντας ομπρέλα προστασίας στην περιοχή όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο.

Στην ουσία ο Ερντογάν έχει τον εαυτόν του εκτός βορειοατλαντικής συμμαχίας και σύντομα θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...