Κόσμος

Μυστήριο και αίσθηση “KGB dirty tricks”, στην υπόθεση του διπλού πράκτορα

Η βρετανική αστυνομία προσπαθεί να προσδιορίσει την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην δολοφονική επίθεση κατά του πρώην διπλού ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια έπεσαν θύματα απόπειρας δολοφονίας με τη χορήγηση νευροτοξικού παράγοντα, ο οποίος έχει εντοπισθεί, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας Μάρκ Ρόουλι.

Αυτό «θα συμβάλει στον προσδιορισμό της πηγής» της τοξικής ουσίας, πρόσθεσε, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει ποια είναι αυτή. «Ο ρόλος μας είναι να εντοπίσουμε ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά και τον λόγο για την διάπραξη αυτής της ενέργειας», είπε.

Ένας νευροτοξικός παράγοντας είναι μία χημική ουσία που δρα επί του νευρικού συστήματος. Μεταξύ των πιο γνωστών περιλαμβάνονται το σαρίν και ο παράγοντας VX, που χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονία τον Φεβρουάριο 2017 στη Μαλαισία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Σύμφωνα με πηγές των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται η βρετανική ταμπλόιντ The Sun, μόνο ορισμένα εργαστήρια στον κόσμο είναι σε θέση να παράξουν μία τέτοια τοξική ουσία, ανάμεσά τους τα εργαστήρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο Γιασένοβο, κοντά στη Μόσχα, γεγονός που αυξάνει τις υποψίες κατά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...