Ελληνοτουρκικά

Η Tουρκική απειλή και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Oφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο καμπής λόγω της Τουρκικής απειλής. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Τουρκία μας το υπενθυμίζει είτε με λεκτικές επιθέσεις του Ερντογάν μέσα στο σπίτι μας, είτε μέσω των συμβούλων του, είτε με πράξεις, όπως το επεισόδιο της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» στα Ίμια, ο εμβολισμός του σκάφους «Γαύδος», η ταινία που παίχτηκε στο οικόπεδο Νο3 της Κυπριακής ΑΟΖ, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας που βρίσκονται στη φυλακή της Ανδριανούπολης χωρίς να βλέπουμε «φως» ως προς το χρόνο του επαναπατρισμού τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είστε ο καπετάνιος του πλοίου που λέγεται Ελλάδα, όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας γνωρίζατε την διαχρονική απειλή της γείτονας, όμως δεν φροντίσατε με έργα να ενισχύσετε την αμυντική θωράκιση.

Έχετε ευθύνη για τα ακόλουθα:

• Ήταν λάθος σας η επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας. Μας τα «έψαλε» μέσα στο σπίτι μας με τον πλέον επίσημο τρόπο. Η Τουρκική διπλωματία προχώρησε τα θέματά της και από το σημείο αυτό και μετά άρχισε σταδιακά μία άλλη λογική στην αντιμετώπιση της ήδη υπάρχουσας κρίσης. Δεν είχατε την διορατικότητα να το καταλάβετε;

• Δεν δημιουργήσατε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας από εμπειρογνώμονες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας – από το 2016 εκκρεμεί η πρόταση του Ποταμιού - με αποτέλεσμα να διχάσετε τη Βουλή και το λαό μας ως προς την λογική των ενεργειών σας τόσο για το «Σκοπιανό» όσο και για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας.

• Δεν φροντίσατε με δυναμικές αποτελεσματικές κινήσεις η χώρα να αποκτήσει τις κατάλληλες ισχυρές συμμαχίες ώστε να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο. Η συμμαχία που εκτιμάται ότι κτίσατε με Ισραήλ και Αίγυπτο δεν είναι αρκετή για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου.

• Δεν αξιοποιήσατε κατάλληλα όταν σας δόθηκε η ευκαιρία το διαπραγματευτικό εργαλείο της βάσης της Σούδας με τις ΗΠΑ, με αντίστοιχα αμυντικά για την χώρα ωφελήματα.

• Αναγνωρίζουμε ότι έγινε μεγάλο «πάρτι» με την υπόθεση Novartis. Φέρατε την υπόθεση στη Βουλή επιδεικτικά και χωρίς επαρκή στοιχεία τη χειρότερη χρονική στιγμή, σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, με αποτέλεσμα τώρα που η πατρίδα χρειάζεται ομόνοια να τρωγόμαστε μεταξύ μας.

• Δεν φροντίσατε να αξιοποιήσετε κατάλληλα το διαπραγμστευτικό μας χαρτί με την ΕΕ, ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ένωσης και του ΝΑΤΟ που απειλείται από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, ώστε να πετύχετε αποτελεσματική πολιτική και αμυντική υποστήριξη καθώς και οφέλη στη χαλάρωση τουλάχιστον κάποιων οικονομικών μέτρων που είναι συνάρτηση των δαπανών για την άμυνα.

• Δεν φροντίσατε να εφαρμόσετε την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή του 50% των αναδρομικών που οφείλατε στα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ. Δώσατε το δικαίωμα στον κύριο Καμμένο να τους κοροιδεύει με ψέματα. Η εξήγηση είναι απλή αφού βρήκατε την εύκολη λεία σε ένα κλάδο που δεν έχει το δικαίωμα της απεργίας. Ο χειρισμός όμως αυτός δείχνει την νοοτροπία της κυβέρνησης - αν κρίνω και την τελευταία δήλωση του κυρίου Φίλια για τους στρατιωτικούς μας - που είναι η απαξιωτική συμπεριφορά της στα στελέχη των ΕΔ και συνεπώς είχε και έχει τα αρνητικά της αποτελέσματα ως προς το ηθικό τους και όχι μόνο.

• Δώσατε την ευθύνη του πλέον ευαίσθητου υπουργείου της Εθνικής Άμυνας σε ένα άτομο που με τις πράξεις του το εκμεταλλεύτηκε - λόγω του χαρακτήρα του - για κομματικούς σκοπούς. Χορτάσαμε από τον κύριο Καμμένο παχιά λόγια, κορώνες επικίνδυνες, βόλτες με στολές παραλλαγής και υποσχέσεις και από έργο σχεδόν αρνητικό. Θέλετε να ακούσετε μερικά;

1) Τέλος Μαρτίου εκπνέει η LOA που σας έχει δώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F – 16 και ακόμη δεν γνωρίζετε τι θα κάνετε γιατί το όλο θέμα αφού πρώτα το καθυστερήσατε, τώρα το προσεγγίζετε κοντόφθαλμα. Το πρόβλημα είναι γνωστό από το 2009 αλλά όλες οι διαχρονικές κυβερνήσεις (οκτώ ΥΕΘΑ πέρασαν) το άφηναν για τους επόμενους και εσείς τρία χρόνια τώρα «λιβανίζετε» το αυτονόητο.

2) Αποδομήσατε με την πολιτική σας την αμυντική μας βιομηχανία. Συγκεκριμένα:

• Ο κύριος Τσακαλώτος δεν έχει σταθεί αρωγός στα οικονομικά προβλήματα της ΕΑΒ. Τόσο καιρό η διοίκηση της ΕΑΒ τον παρακαλεί να δώσει τέλος στο περιβόητο 20% σε ένα λογικό ποσοστό της τάξης του 5% των κρατήσεων των κερδών της εταιρίας από δάνεια παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα η εταιρία να μην έχει την ανάλογη ρευστότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ρωτήστε τον κύριο Καμμένο πόσα C-130 παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια στο διάδρομο. Ενώ μετά από πολλά παρακάλια περιμένει η διοίκηση της ΕΑΒ να εγκριθεί το κονδύλιο για την πρόσληψη τεχνικού προσωπικού που θα χρησιμοποιηθεί για την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους P-3B καθώς και των άλλων που περιμένουν. Ήδη έχει καθυστερήσει συμβατικά η παράδοσή του πρώτου αεροσκάφους. Ρωτήστε την κυρία Γεροβασίλη γιατί καθυστερεί την υπογραφή της σε χρόνο κρίσης και ενώ τα αεροσκάφη αυτά είναι πολύ χρήσιμα στην παρούσα περίοδο για το ΠΝ.

3) Ρωτήστε τον κύριο Καμμένο τι ενέργειες έχει κάνει και ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών του για την αύξηση της διαθεσιμότητας των μέσων των ΕΔ. Δεν επιθυμώ να αναφερθώ με λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους.

4) Ρωτήστε τον κύριο Καμμένο τι έχει κάνει σχετικά με την επιβίωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Η εταιρία βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, το χρέος της εκτιμάται σήμερα περί τα 70 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην έχει την ικανότητα να εκπληρώσει τις βασικές συμβατικές της υποχρεώσεις.

5) Ρωτήστε τον κύριο Καμμένο τι ενέργειες έχει κάνει με αποτέλεσμα σχετικά με την αναδιοργάνωση της δομής, της εκπαίδευσης, της εφεδρείας και της επιχειρησιακής λειτουργικότητας των ΕΔ; Οι αγκυλώσεις και οι συντεχνίες ήταν και είναι τα κύρια ανασταλτικά στοιχεία που ο κύριος ΥΕΘΑ δεν ήθελε να ακουμπήσει.

6) Ρωτήστε τον κύριο Καμμένο τι γίνεται με τις δύο πυραυλακάτους που ενώ έχουν δοθεί από τον κρατικό κουμπαρά 40 εκ. ευρώ στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, αυτά αδυνατούν να υλοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις στο καθορισμένο συμβατικό χρόνο και μάλιστα σε μία περίοδο που το ΠΝ τα χρειάζεται άμεσα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται όλα αυτά τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας και τις πολλές οικονομικές της υποχρεώσεις, όμως δεν δικαιολογείστε εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που αντιμετωπίσατε με ανευθυνότητα την Τουρκική απειλή που την αποδίδατε συνήθως σε λεονταρισμούς της Άγκυρας στην εξαγωγή της εξωστρέφειά της λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της, που είχε ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσετε με την δέουσα σοβαρότητα την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας. Παράλληλα, δε δώσατε λύσεις στα προβλήματα των ΕΔ, που είναι η θεμελιώδης αρχή της πολιτικής για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας.

Έρχονται δύσκολες ημέρες, δεν υπάρχει ανοχή για άλλα λάθη, κοιτάξτε να μαζέψετε το ταχύτερο τις αδυναμίες μας, οι ενέργειές σας στο εξής θα πρέπει να είναι δυναμικές, να διέπονται από ψυχραιμία, λογική και καλά μελετημένες με μόνο θετικά αποτελέσματα για τα ελληνικά συμφέροντα σε όλους του τομείς και τα μέτωπα που θα επηρεάσουν τις μετέπειτα εξελίξεις.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ