Πολεμικό Ναυτικό

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ταξίδεψε στη Φλόριντα και ο εθνικός ύμνος ξεσήκωσε την πόλη (φωτό)

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε, για ακόμα μια χρονιά, η παραλιακή λεωφόρος Δωδεκανήσου στο Τάρπον Σπρίνγκ της Φλόριντα που γιόρτασε αυτή την Κυριακή με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή και ως το «χωριό», λόγω του έντονα ελληνικού παραδοσιακού χαρακτήρα της.

Ο καυτός ήλιος μαζί με τα γαλανά νερά και τα σταθμευμένα καΐκια που βρίσκονταν κατά μήκος της παραλιακής οδού, δημιούργησαν την εντύπωση μιας πραγματικά νησιωτικής εικόνας, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες ομογενείς ανέμιζαν γαλανόλευκες και αμερικανικές σημαίες μπροστά από τις διάσπαρτες ελληνικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η φιλαρμονική του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παιάνιζε γνωστά εμβατήρια, ενώ το “παρών” έδωσε και ο υπαρχηγός του ΓΕΝ Ιωάννης Παξιβανάκης. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, που δήλωσε συγκινημένος από την επαφή του με τον ελληνισμό της διασποράς.

«Οι μέρες που βρίσκομαι εδώ είναι μέρες που πραγματικά έχει μεταγγιστεί μέσα μου ο παλμός του ελληνισμού σε αυτή την περιοχή. Ένα κομμάτι της διασποράς που διατηρεί υψηλά το αίσθημα της εθνικής συνείδησης και της ορθοδοξίας. Δύο όπλα που διαχρονικά διατήρησαν ζωντανή την συνείδηση του έθνους. Θέλω πραγματικά να εκφράσω τα καλύτερα μου αισθήματα για αυτό που με άγγιξε ως άνθρωπο και ως Έλληνα από όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους που νιώθουν ότι εδώ υπηρετούν και υπερασπίζονται τη Ελλάδα» ανέφερε.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της παρέλασης Γιώργος Μέρμελας, τόνισε πως η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει συναισθηματική αξία για τους Έλληνες της κοινότητας και δήλωσε ικανοποιημένος από το πνεύμα προσφοράς των ομογενών που, όπως είπε, κατάφεραν να καλύψουν μέσω δωρεών όλα τα έξοδα για την αποστολή της φιλαρμονικής.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια οικονομικά δύσκολη συγκυρία, τα έξοδα που έπρεπε να καλυφθούν ήταν τεράστια. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που μας βοήθησαν και ειδικά τους δύο μεγάλους ευεργέτες μας, τον κ. Κωνσταντίνο Γαλάνη και τον κ. Γιώργο Προκοπίου, οι οποίο βοήθησαν καθοριστικά στο να καταφέρουμε να φέρουμε την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ένα ευρώ» σημείωσε ο κ. Μέρμελας.

Πριν από την έναρξη της παρέλασης τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον τοπικό ναό του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά, ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής και αμερικανικής σημαίας με την παρουσία των τοπικών δημοτικών αρχών της πόλης. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο κοινό μήνυμα που, όπως είπε, συνδέει την Ελληνική και την Αμερικανική επανάσταση.

«Μια επανάσταση (ελληνική) που έχει το ίδιο περιεχόμενο με την Αμερικανική Επανάσταση. Δύο λαοί που διεκδίκησαν το δικαίωμα τους να μην είναι υπήκοοι σε κανέναν, αλλά να είναι κυρίαρχοι λαοί, να είναι αυτοκράτορες λαοί, όπως έλεγε ο Ρήγας Φεραίος».

Στην παρέλαση που ακολούθησε συμμετείχαν τμήματα του αμερικανικού στρατού καθώς και τα τοπικά σώματα ασφαλείας, ενώ για περισσότερο από δύο ώρες απέσπασαν το χειροκρότημα τα σχεδόν 40 εθνικοτοπικά σωματεία της πολιτείας μαζί με τις εκκλησιαστικές ενορίες και τα ελληνικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

Στην εξέδρα των επίσημων ήταν, μεταξύ άλλων, ο ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγκ Χρυσόστομος Αλαχούζος, καθώς και ο ακόλουθος άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Παναγιώτης Καβιδόπουλος, μαζί με τον ναυτικό ακόλουθο Χαράλαμπο Πεγκλίδη.

Μιλώντας από την εξέδρα των επίσημων, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου κάλεσε τους ομογενείς να αναλάβουν πολιτική δράση για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, καθώς, όπως επισήμανε, τα συγκεκριμένα ζητήματα σχετίζονται και με την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Καθένα από αυτά τα θέματα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ίσως ακόμα πιο σημαντικά παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία. Και εδώ είναι ακριβώς που χρειαζόμαστε την συμβολή σας. Πρέπει να επικοινωνήσετε με τους βουλευτές σας και να τους ζητήσετε να προωθήσουν αυτά τα θέματα γιατί η Ελλάδα παλεύει για να προστατέψει τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι τα αμερικανικά και συνεπώς τα δυτικά συμφέροντα που προστατεύουμε».

Η παρέλαση του Τάρπον Σπρίνγκ είναι μια παράδοση που διαρκεί εδώ και 29 χρόνια. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 300.000 Έλληνες ζουν στην πολιτεία της Φλόριντα. Πρόκειται για μια δραστήρια παροικία που διαθέτει 35 ελληνορθόδοξες εκκλησίες και εννέα ελληνικά σχολεία, στα οποία φοιτούν 3.000 μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τοπικές αρχές της πολιτείας επιδοτούν με 5.000 δολάρια κάθε μαθητή που η οικογένεια του αποφασίζει να τον εγγράψει σε ελληνικό σχολείο.

Το «παρών» στην παρέλαση έδωσε και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, που προσκόμισε το ιερό λάβαρο της πόλης, το οποίο μάλιστα συνόδευε τιμητική φρουρά με την παραδοσιακή τοπική ενδυμασία των Αρματωμένων.

Αναφερόμενος στο πνεύμα της εθνικής επετείου, ο κ. Μέρμελας, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της παρέλασης, ανέφερε πως το πνεύμα της 25ης Μαρτίου παραμένει επίκαιρο, ενώ αποκάλυψε πως η παρουσία του δημάρχου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου κρύβει και ένα συμβολικό μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι οργανωτές της παρέλασης.

«Σημαντικό είναι ότι έχουμε τιμώμενη πόλη φέτος τη δημαρχία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου διότι θέλαμε να συνδέσουμε την ηρωική έξοδο με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Και από αυτό εδώ το μικρό χωριό της Φλόριντα που χτυπάει σήμερα η καρδία του ελληνισμού θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενότητας ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την οικονομική λαίλαπα που μαστίζει τον ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...