Οικονομία

Φωτιά βάζουν οι αντικειμενικές αξίες στον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους – Απίστευτα χαράτσια στις λαϊκές συνοικίες

Οι υποσχέσεις ήρθαν και… παρήλθαν. Η προστασία της κατοικίας μετατράπηκε σε πλειστηριασμούς και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε αύξηση του φόρου στις λαϊκές συνοικίες και στην επαρχία. Οι νέες αντικειμενικές αξίες βάζουν φωτιά στην τσέπη των πολιτών καθώς φέρνουν αυξήσεις ως και 40% στις λεγόμενες φθηνές περιοχές, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα ακριβά προάστια θα δουν μειώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες οι τιμές ζώνης, βάσει των οποίων υπολογίζονται και οι φόροι που συνοδεύουν ένα ακίνητο.

Αυξήσεις – φωτιά

Με βάση το γεγονός ότι πλέον το μίνιμουμ στις τιμές ζώνης θα είναι τα 800 και τα 900 ευρώ, υπάρχουν περιοχές όπου οι αυξήσεις θα ξεκινούν από το 20% και θα φτάνουν ως και το 40%.

Περιοχές στην Αττική όπως Ελευσίνα, Δραπετσώνα, Κερατσίνι και Νίκαια με τιμές στα 600 και τα 700 ευρώ θα δουν εκτίναξη της φορολογίας.

Συνολικά στην Αττική επηρεάζονται περιοχές όπως Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη, Νέα Πέραμος, Φυλή.

Πολύ αυξημένες θα είναι οι τιμές σε πολλές επαρχιακές πόλεις όπως η Πάτρα, Τα Ιωάννινα, η Λάρισα και η Σπάρτη, όπου ναι, μεν οι πωλήσεις έχουν περιοριστεί λόγω κρίσης η αγορά φαίνεται όμως ότι οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών ανά ζώνη ως και 40%, γεγονός που θα σημάνει και αντίστοιχες αυξήσεις στους φόρους.

Φωτιά θα πάρουν οι τιμές ζώνης με βάση τις νέες αντικειμενικές σε πολλά τουριστικά νησιά και ιδιαίτερα σε Μύκονο, Σαντορίνη (γενικότερα στις Κυκλάδες) Κρήτη, αλλά και σε περιοχές όπως η Ηρώδου του Αττικού ή ο Λαιμός Βουλιαγμένης λόγω ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης. Οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%.

Το Airbnb φέρνει αυξήσεις και η υποβάθμιση μειώσεις

Στο κέντρο της Αθήνας σημαντικό ρόλο θα παίξει η ζήτηση μέσω Airbnb ή άλλης πλατφόρμας βραχυχρόνιας ενοικίασης με αυξήσεις κοντά στο 10% με 15%, ενώ υποβαθμισμένες περιοχές όπως Κυψέλη, Αχαρνών και Πατησίων θα δουν μειώσεις 10% ως 15%.

Μειώσεις θα δουν ωστόσο και οι κάτοχοι ακινήτων στα λεγόμενα ακριβά προάστια, όπου η κρίση έφερε μειώσεις στις πωλήσεις και στις τιμές.

Έτσι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Ηλιούπολη, τα Μελίσσια ή στο Χαλάνδρι και στου Παπάγου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ζώνης κοντά στο 15%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ