Κύπρος

Σφαλιάρα στην Τουρκία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Μείνετε μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ» - Αμερικανικά και Ισραηλινά πλοία έτοιμα να βυθίσουν τον τουρκικό Στόλο

Νέα χαστούκι στην Τουρκία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ μετά την έλευση πλοίων του 6ου Στόλου προκειμένου να προστατεύσουν το γεωτρύπανο της ExxonMobil που σύντομα θα ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή. Ήδη ξεκίνησαν και κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ στέλνοντας ακόμη πιο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να μην πλησιάσουν πολεμικά της πλοία στην περιοχή.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της», τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»: οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της». 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (όπως κάνουν συνήθως οι Αμερικανοί) επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά τις νέες απειλές της Τουρκίας και συγκεκριμένα από τον πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή πάντως που πλοία του 6ου Στόλου βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και στόχο έχουν να ανοίγουν «ομπρέλα» προστασίας γύρω από το γεωτρύπανο της ExxonMobil.

Τα αμερικανικά πλοία θα λάβουν μέρος και σε άσκηση με τον Ισραήλ. Πρόκειται για την άσκηση Juniper Cobra 2018 στην οποία θα λάβει μέρος το Iwo Jima, με μονάδες που περιλαμβάνουν την 26η Θαλάσσια Εξερευνητική Μονάδα (MEU) και το προσωπικό της Αμφίβιας Μοίρας (PHIBRON) 4. Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG), που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, 6ου Στόλου των ΗΠΑ, ενώ η άσκηση εστιάζεται στη βελτίωση της συνδυασμένης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να βελτιώσουν  τη διαλειτουργικότητα των στρατιωτικών τους δυνάμεων.

Αν και το Iwo Jima και η 26η MEU δεν θα συμμετάσχουν άμεσα στο μέρος της άσκησης που αφορά την άμυνα από βαλλιστικούς πυραύλους, θα συμμετάσχουν σε άλλες δραστηριότητες, περιλαμβανομένης της διμερούς εκπαίδευσης μεταξύ των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και των Αμερικανών Πεζοναυτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιες ασκήσεις με την ονομασία Juniper Cobra γίνονται μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ από το 2001.

Την ίδια στιγμή η ExxonMobil με δήλωση του εκπροσώπου της Suann Guthrie στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως ύψιστη προτεραιότητα της εταιρείας, είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών που θα διενεργήσουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην περιοχή. Ο προγραμματισμός, όπως είπε, αφορά τη διενέργεια δυο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Μέρος της προετοιμασίας αφορά την απόκτηση των σχετικών αδειών και περιλαμβάνει τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. «Αναμένουμε», σημείωσε, «αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες».

Τον Απρίλιο του 2017 υπεγράφη στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum. Τα δύο ερευνητικά σκάφη της αμερικάνικης εταιρείας αναμένονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες ίσως και σήμερα στη Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...