Ελληνοτουρκικά

Ο Αμερικανικός Στόλος στην κυπριακή ΑΟΖ & η Αμερικανική Αεροπορία στο Αιγαίο - Μπλόκο ελληνικών μαχητικών και F-15 των ΗΠΑ στην Τουρκία - Ότι άλλο πετάει... καταρρίπτεται



Στις περιοχές που δεσμεύτηκαν από την Ελλάδα στο ανατολικό Αιγαίο, «κόβοντας» κάθε δίοδο στην Τουρκία και «κλειδώνοντας» τον εναέριο χώρο από το Καστελόριζο μέχρι τη Θράκη δεν θα πετάξουν μόνο ελληνικά μαχητικά, αλλά και αμερικανικά αεροσκάφη τα οποία θα βρεθούν στη χώρα μας για την άσκηση «Ηνίοχος 2018».

Είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη την τρέχουσα περίοδο με την Τουρκία να προκαλεί και να απειλεί. Ο Αμερικανικός Στόλος λοιπόν θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ για την ασφάλεια του γεωτρύπανου της ExxonMobil και η Αμερικανική Αεροπορία στο Αιγαίο για άσκηση με την ελληνική ΠΑ και τη συμμετοχή ακόμη τεσσάρων ισχυρών χωρών.

Ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ η ExxonMobil, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Suann Guthrie, επισπεύδει τις διαδικασίες των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10. Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο «προγραμματισμός μας αφορά στη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018».

«Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες», είπε και πρόσθεσε πώς έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ έστειλαν πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ για να κόψουν τους τσαμπουκάδες της Τουρκίας η οποία έχει αποθρασυνθεί ιδίως μετά την αποτροπή της ΕΝΙ να κάνει γεώτρηση στο οικόπεδο 3 και στη θέση Σουπιά.

Στέλνει λοιπόν δίπλα στο γεωτρύπανο του πετρελαϊκού κολοσσού το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «lwo Jima», στο οποίο βρίσκεται δύναμη 2.500 πεζοναυτών. Υπάρχουν επίσης στο κατάστρωμα του μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Cobra» και το σκάφος βεβαίως ότι πιο σύγχρονο από αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα. Ένα αεροπλανοφόρο επίσης δεν επιχειρεί μόνο του. Διαθέτει συνοδεία ακόμη τεσσάρων πολεμικών πλοίων. Όλα θα ενταχθούν στη δύναμη του 6ου Στόλου με περιοχή ευθύνης την ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως την κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά στο Αιγαίο τώρα, τα αεροσκάφη από τις πέντε χώρες που θα λάβουν μέρος στην «Ηνίοχος 2018» έχουν αρχίσει να προσγειώνονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Πρόκειται για αεροσκάφη F-15 (τουλάχιστον 12) από τις ΗΠΑ, Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Eurofighter Typhoon FGR4 από το Βρετανία, Tornado από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο AW-139 από την Κύπρο.

Οι ασκήσεις και οι πτήσεις που θα κάνουν όλα αυτά τα αεροσκάφη μαζί με τα ελληνικά θα είναι σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα περιλαμβάνουν, καταστολή του συστήματος Αεράμυνας, Προσβολή Αεροδρομίου, Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό), Προσβολή Στόχων επιφανείας, Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover) και Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue).

Το μήνυμα λοιπόν στην Τουρκία είναι σαφές από τους Αμερικανούς χωρίς βεβαίως να σημαίνει αυτό και τίποτα. Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει πώς κοιτάζουν το συμφέρον τους καθαρά. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουμε και εμείς.

https://www.youtube.com/embed/vtq9n6zmDec

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ