Πολιτική

Σκοπιανό: Εντείνεται η διαπραγμάτευση – Τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Παρά την εσωτερική αντίδραση, κυρίως στην Ελλάδα, η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Μακεδονικού εντείνεται. Η κυριότερη εμπλοκή εντοπίζεται στην αδυναμία της κυβέρνησης των Σκοπίων να αναθεωρήσει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Όμως, αν αυτό δεν γίνει, τότε τίθεται υπό αμφισβήτηση το erga omnes, το οποίο αποτελεί κεκτημένο του Βουκουρεστίου και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συναίνεση της ελληνικής πλευράς σε λύση.

Η ελληνική κυβέρνηση τελεί υπό πίεση καθώς έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των εθνικών θεμάτων και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο ταλανίζεται από την ακραία πόλωση της σκανδαλολογίας. Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος ενώ επιχείρησε να βοηθήσει, επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας διεθνούς συμφωνίας αντί της συνταγματικής αναθεώρησης, βρέθηκε παραπεμπόμενος για χρηματισμό.

Εάν υπάρξει συμφωνία, το εσωτερικό μέτωπο κινδυνεύει να πάρει φωτιά. Αν δεν υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένη στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο. Στην περίπτωση αυτή, οι σύμμαχοι μας μπορεί να επικαλεστούν την ενδιάμεση συμφωνία που επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να εισέλθει σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή της ονομασία. Η άσκηση βέτο από την Ελλάδα, που εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί τη Ρωσία, μπορεί να επηρεάσει την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας που βρίσκεται σήμερα σε έξαρση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ