Βαλκάνια

Καλούν ήδη σε βοήθεια οι Αλβανοί: Μετακίνηση σερβικών αρμάτων μάχης στα σύνορα με Κόσοβο - Bίντεο

Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε στην νότια Σερβία και το σκηνικό "αγριεύει" ακόμα πιο πολύ με την μετακίνηση τεθωρακισμένων μονάδων του σερβικού στρατού στην κοιλάδα του Πρέσεβο,του τελευταίου μεγάλου αλβανικού θύλακα εντός σερβικού εδάφους. Μπορείτε να δείτε το βίντεο παρακάτω.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζούμε εντελώς αιφνιδιαστικά εδώ και δύο με τρεις ημέρες με την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο , το οποίο γειτνιάζει με το  Πρέσεβο, να χτυπά κόκκινο.

Πριν λίγο αλβανικά ΜΜΕ ανέφεραν την μετακίνηση σερβικών αρμάτων μάχης στα νότια της Σερβίας προκαλώντας τρόμο και πανικό στους Αλβανούς της περιοχής. Ηδη αλβανοί ζητάνε βοήθεια και προστασία.

Αυτόπτες μάρτυρες , Αλβανοί στην πλειοψηφία, έστειλαν ένα βίντεο που δείχνει άρματα μάχης του Σερβικού Στρατού στην πόλη Χάνι και κοντά στην Γκερδέλικα να μεταφέρονται στο νότο της Σερβίας.

Η Σερβία δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη αρμάτων μάχης στην κοιλάδα Preshevo ή σε άλλες περιοχές της νότιας Σερβίας στα σύνορα με Κοσσυφοπέδιο αλλά το βίντεο μιλά από μόνο του μαζί με τις πληροφορίες που φτάνουν.

Κανείς δεν μιλάει και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση εάν πρόκειται για μια τακτική κίνηση στρατιωτικών οχημάτων ή αντίδραση της Σερβίας στην τεταμένη κατάσταση με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου μετά τη σύλληψη σε Marko Djuric πριν από λίγες μέρες στην Mitrovica.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή ανάφλεξη της περιοχής στον Βορρά του Κοσσυφοπεδίου με επέκταση της στην περιοχή του Πρέσεβο ή «ανατολικού Κοσσυφοπεδίου» κατά τους Αλβανούς.

Το διπλωματικό και πολιτικό σκηνικό μιλά για σχεδιαζόμενη επίσημη ανακήρυξη αυτονομίας της Κοιλάδας η οποία σε συνδυασμό με το «παρασκήνιο» που δρα εδώ και καιρό στην ΠΓΔΜ, θα οριοθετήσει  την επίσημη  έναρξη  της δημιουργίας της  αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Για όσους δεν γνωρίζουν οι Αλβανοί ιστορικά, πολιτιστικά και πολιτικά θεωρούν το Πρέσεβο αναπόσπαστο κομμάτι του Κοσσόβου .

Υπενθυμίζουμε ότι στην  κοιλάδα του Πρέσεβο δραστηριοποιείται η αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση  UCPMB , «παρακλάδι» του UCK η οποία  «εκπροσωπεί» αρκετούς χιλιάδες Αλβανούς που ζουν στην περιοχή, η οποία αποτελεί το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Πληροφορίες του σερβικού τύπου μιλούν επίσης για κινητοποίηση των ειδικών δυνάμεων του σερβικού στρατού, καθώς και όλων των υπηρεσιών πληροφοριών στην περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο η «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο» όπως το ονομάζουν οι Αλβανοί, για την αποφυγή προκλήσεων ή οτιδήποτε άλλο  .

Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μεντβέντα και του Μπουγιάνοβατς (Αλβανικά: Ushtria Çlirimtare e Preshevės, Medvegjës dhe Bujanocit, UÇPMB) ήταν μια αλβανική μαχητική ομάδα που αγωνίστηκε για διαχωρισμό από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας για τρεις δήμους:

του Πρέσεβο, της Μεντβέντα και του Μπουγιάνοβατς, και σε υπόλοιπες περιοχές στη νότια Σερβία, με αλβανική μειονότητα ή πλειονότητα, δίπλα στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι στολές, οι διαδικασίες και οι τακτικές του UÇPMB αντικατόπτριζαν εκείνες του τότε νεοσύστατου Κομμουνιστικού Απελευθερωτικού Στρατού (KLA).

Το παραστρατιωτικό των 1.500 ξεκίνησε την εξέγερση στην κοιλάδα Πρέσεβο από το 1999 έως το 2001, με στόχο την απομάκρυνση αυτών των δήμων από τη Γιουγκοσλαβία και την ένταξή τους στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου.

Η ΕΕ καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως «εξτρεμισμό» και τη χρήση «παράνομων τρομοκρατικών ενεργειών» από την ομάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=5h2_QWUARpQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ