Πατριαρχεία

Ακόμη «τρώγονται» Μόσχα-Σόφια για το ταξείδι Κύριλλου και τον ρωσοτουρκικό πόλεμο

Πριν από μια εβδομάδα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε τα απόνερα του ταξιδιού του Πατριάρχη Μόσχας στην Βουλγαρία επισημαίνοντας πως τα έσπασαν Ρώσοι-Βούλγαροι!

Το θέμα από ότι φαίνεται δεν έκλεισε καθώς δόθηκε περαιτέρω συνέχεια.

Την θέση της βουλγαρικής πλευράς αποτύπωσε ο πρωθιερέας Νικολάι Γκεόργκιεφ, Προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού όμως νωρίτερα η Κοινοβουλευτική Ομάδας του κυβερνητικού κόμματος GERB, κάλεσε τον Πρόεδρο, λόγω του αυξημένου δημόσιου συμφέροντος, να αποχαρακτηρίσει δίνοντας στη δημοσιότητα τον πλήρη απολογισμό των συνομιλιών του με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών προκειμένου "να διαλύσει τις αμφιβολίες για τυχόν απόκλιση μεταξύ των εθνικών θέσεων".

"Οι συνομιλίες του αρχηγού του κράτους με τον Πατριάρχη Κυρίλλο και την αντιπροσωπεία του δεν έχουν ταξινομηθεί και δεν έχει καταγραφεί λεκτικός απολογισμός", δήλωσε την Πέμπτη η Γραμματεία Τύπου του Προέδρου.

Ένα βίντεο στο δικτυακό τόπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έδειξε έναν ξεκάθαρα θυμωμένο Πατριάρχη Μόσχας στην συνομιλία του με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ραντέβ σχετικά με την σωστή ερμηνεία της ιστορίας. Το βίντεο δεν έδειξε την αντίδραση του Ράντεβ.

"Στη δήλωσή του, ο πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε τον πόνο και την απογοήτευσή του για τη μειωση του ρόλου της Ρωσίας στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και για αυτό που ειπώθηκε ως σεβασμός προς άλλα κράτη", γράφει ο Γκεόργκιεφ.

“Με διακριτικό και αξιοπρεπή τρόπο, ο Πρόεδρος Ράντεβ διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι ο βουλγαρικός λαός δεν σταμάτησε ποτέ να σέβεται και να εκφράζει ευγνωμοσύνη στο ρωσικό λαό, στη Ρωσική Εκκλησία και στους στρατιώτες του απελευθερωτή αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Β ' και ο Πρόεδρος τα είχε διατυπώσει όλα αυτά στις ομιλίες του στις παραμονές της 3ης Μαρτίου", επισημαίνει ο Γκεόργκιεφ αναφερόμενος στον εορτασμό της 140ης επετείου της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία ως αποτέλεσμα του Ρωσοτουρκικού Πολέμου και προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα.

"Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ράντεβ τόνισε ρητά ότι, όπως και η εκκλησία αγωνίζεται για την ψυχή του κάθε ανθρώπου, είμαστε επίσης ευγνώμονες για τη μνήμη κάθε πολεμιστή που πολέμησε στο ρωσικό στρατό κάτω από τις σημαία του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β 'και πέθανε για τη βουλγαρική ελευθερία ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. " συμπλήρωσε και τόνισε με νόημα πως "Ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος πρότεινε να εγκαταλειφθεί αυτό το θέμα, αφού ο Πρόεδρος του υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Πατριάρχης είχε υποστηρίξει τη δύναμη της σιωπής”.

"Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος συμπεριφέρθηκε με τρόπο πολιτικό, αντιμετωπίζοντας τον συνομιλητή του με σεβασμό, αλλά σταθερά αντέδρασε για τις θέσεις του, γεγονός που έδωσε μια έντονη εντύπωση στον Επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", λέει τέλος ο Νικολά Γκεόργκιεφ στο δελτίο τύπου του.

Αποκαλύπτεται δε πως στο τέλος των συνομιλιών, ο Ρώσος Πατριάρχης έδωσε την ευλογία του στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, αλλά ο Ράντεφ δήλωσε ότι είχε ήδη λάβει μια ευλογία όταν ανέλαβε καθήκοντα από τον σοφό Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ