Ελληνοτουρκικά

«Πόντιος Πιλάτος» οι ΗΠΑ στην κρίση που προκαλεί η Τουρκία σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο - «Ναι» στα δικαιώματα της Κύπρου αλλά... το φυσικό αέριο να «μοιρασθεί ακριβοδίκαια»

Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου επέλεξε για ακόμη μία φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην περιοχή των Ιμίων. Στην πρώτη περίπτωση ενώ ανέφερε πώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους και να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά κοιτάσματα ήρθε να προσθέσει πώς οι φυσικοί πόροι πρέπει να «μοιράζονται», ενώ για το επεισόδιο στα Ίμια ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκία να τα βρούν...

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόκρονη και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, απαντώντας γραπτώς σε ερώτημα αναφορικά με τι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με το επεισόδιο στα Ίμια, ο εκπρόσωπος είπε πως είναι σε γνώση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύματα για αυτό το συμβάν.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέση αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων s400 από την Τουρκία, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι συμβατός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο.

«Παρόμοιες προμήθειες θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, εργαζόμενοι για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ