Κόσμος

Κρίνεται η τύχη Ελλάδας-Κύπρου: Τι συνέβη στην άκρως απόρρητη συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας: Το ξύλο, οι υποσχέσεις, οι απειλές και οι κυρώσεις


Του Βασίλη Καπούλα

ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν στον καθορισμό ενός "οδικού χάρτη" ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών σε μια άκρως απόρρητη συνάντηση μεταξύ Ρεξ Τίλερσον - Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών "έσπασε" κάθε είδους πρωτόκολλο.

Δεν δέχθηκε να φέρει ούτε δικό του μεταφραστή ούτε κάποιον σύμβουλο που να κρατά σημειώσεις όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή η συνάντηση χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητη. Και τα δύο μέρη ήθελαν να έχουν την δυνατότητα διάψευσης αν κάτι δεν πάει καλά....

«Εάν η συνάντηση δεν γίνεται στα Αγγλικά, είναι εξαιρετικά παράτολμο να μην έχει δίπλα του μεταφραστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θα εξασφαλίσει ότι τα επιχειρήματα του κ. Τίλερσον θα μεταφερθούν με ακρίβεια και με την απαιτούμενη έμφαση», σχολίασε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρώην εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζόν Κίρμπι.

Δεδομένου ότι πολύ συχνά ΗΠΑ και Τουρκία έχουν διαφορετικές εκδοχές για το περιεχόμενο συναντήσεων τους, γιατί ο Τίλερσον να ρισκάρει μια πολύ σημαντική συνάντηση χωρίς δικό του μεταφραστή;

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική ήταν η συνάντηση αυτή, μέσα σε μια βδομάδα συναντήθηκε ο Σύμβουλος ΕΘνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Στρατηγός McMaster με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Kalin, και ξεχωριστά με τον Ερντογάν, έπειτα ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, Mattis με τον ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Canikli, και τέλος ο Τίλερσον με τον Ερντογάν.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι ότι και οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί προτίμησαν να συνεχίσουν ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων παρά να ρισκάρουν ανοιχτή ρήξη.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μ.Τσαβούσογλου, είπε ότι συμφωνήθηκε με τον ΥΠΕΞ Τίλερσον "διαδικασία ομαλοποίησης" καθώς οι σχέσεις των χωρών έφτασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Χτες το βράδυ, ρεπόρτερ πλησίασαν τον Ρεξ Τίλερσον και τον ρώτησαν πως πήγε η συνάντηση με τον Ερντογάν για να απαντήσει:

"Εργαζόμαστε ακόμη πάνω σε αυτό. Αυριο θα έχω και άλλες συναντήσεις πριν επιστρέψω στην Ουάσινγκτον".

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι την ίδια μέρα η Τουρκία έβαλε φυλακή 4 δημοσιογράφους. Δηλαδή ο Ρεξ Τίλερσον ασκούσε κριτική για την κράτηση του πάστορα Andrew Brunson και των Τούρκων που εργάζονταν για το αμερικανικό προξενείο, μίλησε για την ανεξαρτησία δικαιοσύνης, σεβασμό στους νόμους, ελευθερία ΜΜΕ και ο Ερντογάν τον "έγραφε" κανονικά φυλακίζοντας ακόμη 4!

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Ρεξ Τίλερσον δεν εμφανίστηκε άδικα νευρικός και κάπως αγχωμένος. Φαίνεται ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν του έκανε πόλεμο νεύρων.

Απέξω είχαν συγκεντρωθεί μέλη της νεολαίας από τη VATAN (δείτε φωτογραφίες και βίντεο παρακάτω) προχωρώντας σε αποδοκιμασία των ΗΠΑ. Αν στη συγκέντρωση πήγαιναν ή αν μελλοντικά συμμετάσχει και η νεολαία του AKP και MHP τότε οι αμερικανικές πρεσβείες-προξενεία και βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα τεθούν σε ασφυκτικό κλοιό.

Ο συνεργάτης και φίλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Dogu Perincek, ήταν αυτός που κινητοποίησε την νεολαία κατά της άφιξης του Ρεξ Τίλερσον.

F-35 - S-400

Η εκπρόσωπος του State Department, Heather Neuert, είπε ότι "θα εκπλαγώ αν δεν υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία στο μέλλον σε περίπτωση αγοράς των S-400" . Βίντεο παρακάτω.

Και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, «έχουν σοβαρές ανησυχίες» και ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Δηλαδή κυρώσεις βάση νόμου που έχει ψηφιστεί πρόσφατα από το Κογκρέσο, και πιθανότατα θα αφορούν τα F-35.

Οπως θα ακούσετε και στο Βίντεο γίνεται ανοιχτά στημένη ερώτηση στον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, σχετικά με κυρώσεις και αγορά των S-400.

"Θέλει η Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ"; ρωτάει η δημοσιογράφος των ΗΠΑ.

"Λάθος λέξη χρησιμοποιήσατε, είπατε την λέξη "απειλή", η Τουρκία δεν απαντά ποτέ σε απειλές"
https://twitter.com/abdbozkurt/status/964497475372572677?ref_src=twsrc%5Etfw

Εδώ το δεύτερο Βίντεο
https://twitter.com/abdbozkurt/status/964543118765850624?ref_src=twsrc%5Etfw

Εδώ το τρίτο Βίντεο - Ο Τίλερσον μιλάει ανοιχτά για κυρώσεις.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/964495193855741952?ref_src=twsrc%5Etfw

Τίλερσον -Τσαβούσογλου/Ερντογάν - Τι συζήτησαν

Ο Τίλερσον ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει τον πάστορα Andrew Brunson, που είναι φυλακισμένος πάνω από έναν χρόνο στην Τουρκία, καθώς και άλλους αμερικανούς πολίτες.

Στο τραπέζι τέθηκε το επιχειρησιακό κέντρο παροχής πληροφοριών με δορυφορικά συστήματα που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ  στην βάση Rimelan στη Hasakah στη Β.Συρία. Οι Τούρκοι λένε πως πρόκειται για ένα 7οροφο κτίριο που βοηθά το YPG στις επιχειρήσεις.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/964095765491716096?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/964098720043294720?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/964473448490815489?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/964475442903310336?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/964487667319701504?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/964491701934067712?ref_src=twsrc%5Etfw

Να επισημάνουμε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου είπε στον Τίλερσον ότι επίκειται έναρξη επιχείρησης και στο Ιράκ στο πρότυπο της Αφρίν.

Ο Μ.Τσαβούσογλου τόνισε πως:

"Δόθηκαν υποσχέσεις σήμερα" είπε σχετικά.

"Μόλις το YPG φύγει από την Ιεράπολη, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοινά βήματα με τις ΗΠΑ στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αλλά πρώτα το YPG πρέπει να φύγει και οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους".

"Αποφασίσαμε τη σύσταση ομάδων εργασίας με διπλωμάτες, στρατιωτικούς και κατασκόπους" . Στην ουσία πρόκειται για μια παλιά ιδέα από τον Αύγουστο του 2012.

Ο Τίλερσον απάντησε ότι η Ιεράπολη έχει μεγάλη στρατηγική σημασία και πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ ή των συμμάχων της.

Απέφυγε να απαντήσει  για την πρόβλεψη που υπάρχει στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Ν.Τραμπ και προβλέπει ποσό 550 εκατ. δολαρίων για τη συγκρότηση αξιόμαχης δύναμης των SDF στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας -στην οποία προφανώς οι Κούρδοι θα είναι βασικό συστατικό στοιχείο.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την υλοποίηση του σχεδίου που είχαν δημοσιοποιήσει οι Αμερικανοί, για μια συνοριακή δύναμη 30.000, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, κατά των Κούρδων.

Ο Τίλερσον είπε ότι "αποφασίσαμε από τώρα και στο εξής Τουρκία και ΗΠΑ να εργαστούν από κοινού".

Ο Μ.Τσαβούσογλου είπε ότι "η Ιεράπολη δεν θα είναι ποτέ σταθερή αν οι Κούρδοι την διοικούν. Ετσι η Τουρκία θα κάνει το πρώτο βήμα εκεί.

"Οι ΗΠΑ μας υποσχέθηκαν ότι οι YPG θα φύγουν από την Ιεράπολη και ο περαιτέρω συντονισμός θα εξαρτηθεί από το τι συμβεί".

"Γνωρίζουμε τις αμερικανικές ανησυχίες για το προσωπικό του προξενείου στην Τουρκία αλλά οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετίζονται από "άμεσες επιθέσεις που μπορούμε να δεχτούμε από τους YPG".

"Δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να κάνουν το ένα, η Τουρκία να κάνει κάτι άλλο, θα "κλειδώσουμε" τον στόχο, πρόκειται να δουλέψουμε μαζί πάνω σε όλα τα θέματα που προκαλούν δυσκολίες".

"Δεν έχουμε μια συμμαχία παροδικών συμφερόντων. Είναι μια συμμαχία που δοκιμάζεται στο χρόνο και στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα και αμοιβαίο σεβασμό" είπε ο Τίλερσον

"Οι δύο χώρες έχουν τους ίδιους στόχους στην Συρία".

Ο Μ.Τσαβούσογλου είπε στον Τίλερσον ότι "οι δύο χώρες έχουν φτάσει σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να αποφασίσουν αν θα κινηθούν μας ή θα χαράξουν διαφορετική πορεία".

"Κάποιες υποσχέσεις οι ΗΠΑ δεν τις έχουν κρατήσει" είπε.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε μετά, ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την πρόταση σχετικά με την Ιεράπολη, η οποία παρουσιάστηκε στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον.

Τι είπαν νωρίτερα ΥΠΑΜ Τουρκίας- ΥΠΑΜ ΗΠΑ

"Θέλουμε οι ΗΠΑ να τερματίσουν την υποστήριξη στο συριακό παρακλάδι του PKK, το YPG", είπε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Canikli .

Ομως η απάντηση που πήρε η Τουρκία από τον Μάτις σύμφωνα με λεγόμενα ήταν ότι το "YPG μπορεί να πολεμήσει το PKK".

"Αυτό δεν είναι δυνατόν καθώς PKK=YPG" απάντησε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

"Oι ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν θα αλλάξουν την πολιτική τους στην Συρία όσο αφορά το YPG. Δεν μας παίρνουν σοβαρά" σχολίασε τουρκική πηγή.

Αλήθεια τι να λέει για όλα αυτά η Μόσχα...

"Με δουλεύετε", "Οι ΗΠΑ τρελάθηκαν", "τελευταία προειδοποίηση" οι τίτλοι των τουρκικών εφημερίδων

https://www.youtube.com/watch?v=12kz5QuJioAhttps://www.youtube.com/watch?v=NqWjvwVGvok

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...