Κύπρος

"ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" εναντίον της "στελθ" TCG Büyükada στο Αιγαίο - Γκριζάρουν την Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι - Φεύγει η ΕΝΙ...;

Πάμε για "γκριζάρισμα" της Κυπριακής ΑΟΖ από πλευράς Τούρκων καθώς διατηρείται και κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα η ένταση και στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο με την Τουρκία να οξύνει διαρκώς την αντιπαράθεση, ανοίγοντας πολλαπλά μέτωπα από αέρος και θαλάσσης με την Ελλάδα.

Μετά το επεισόδιο στα Ίμια και τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από μαχητικά, η Τουρκία απέστειλε την κορβέτα «Buyukada» τύπου «Ada» στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Τσεσμέ και στην Χίο, η οποία το βράδυ της Τετάρτης ήταν αγκυροβολημένη σε σημείο κοντά στις τουρκικές ακτές. Στην περιοχή υπάρχει και το πλοίο της ακτοφυλακής SAR33 κλάσης SG-61.

Από την πλευρά της η Ελλάδα απάντησε με την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» τύπου «Standard», η οποία βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Χίου, παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με το πλήρωμα να βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται «κρεσέντο» προκλητικότητας από πλευράς Τουρκίας στο Αιγαίο, το οποίο συνοδεύεται από οξύτατες και επιθετικές δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την ελληνική Κυβέρνηση να απαντάει άμεσα με αυστηρά διαβήματα και τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του.

H τουρκική stealth σχεδίασης κορβέτα TCG Büyükada (F-512), είναι το δεύτερο πλοίο της κλάσης Ada ( το πρώτο ήταν το TCG Heybeliada (F-511)) από την οποία κλάση θα ναυπηγηθούν οκτώ πλοία συνολικά.

Η ναυπήγηση των οκτώ πλοίων είναι μέρος του προγράμματος MILGEM (Εθνικό Πλοίο) που περιλαμβάνει ακόμα τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών (TF-1000) των 4.000 τόνων. Ακολουθεί και το πρόγραμμα TF-2000 για ναυπήγηση 6 πλοίων εκτοπίσματος 6.000 τόνων που θα ξεκινήσει το 2020.

Είναι πλοία με έμφαση στις ανθυποβρυχιακές αποστολές αν και μπορούν λόγω των προηγμένων αισθητήρων τους και της δυνατότητας που έχουν να διεισδύουν αόρατα (δίνουν στα ραντάρ από τις περισσότερες γωνίες πρόσπτωσης, προφίλ ... καϊκιού) να κάνουν την διαφορά σε μία πιθανή ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο χάρις στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου πλοίου.

Η τουρκική κορβέτα διαθέτει Εκτόπισμα 2.000 τόνοι, Μήκος 99 μέτρα, Πλάτος 14,4 μέτρα, Βύθισμα 3,75 μέτρα, Σύστημα Ελέγχου ΠυρόςG-MSYS (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής) Ναυσιπλοΐα και σύστημα ελέγχου του πλοίουEPKIS (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, )Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης

Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Ραντάρ EW, Σύστημα Laser/RF, παρεμβολείς ASW (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής), SSTD Οπλισμός Πυροβόλα: Κύριο πυροβόλο των 76 χλστ, 2 βαριά πολυβόλα των 12,7 χλστ επί σταθεροποιημένης πλατφόρμας STAMP με ηλεκτροπτικό σύστημα, Πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας

8 Harpoon

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι

24 RAM (PDMS)

Τορπίλες 2 τριπλοί τορπιλοσωλήνες Mk 32Ελικόπτερο1 S-70B2 Seahawk ASW, UAV

Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F 465)

Κατασκευάστρια εταιρεία: ROYAL SCHELDE - HOLLAND
Έναρξη ναυπηγήσεως: 3 Oκτωβρίου 1977
Καθέλκυση: 11 Αυγούστου 1979
Ενεργοποίηση: 2 Δεκεμβρίου 1981
Ύψωση Ελληνικής Σημαίας: 24 Οκτωβρίου 2003

Μέγιστο μήκος: 130,5 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 14,60 μέτρα
Μέγιστο βύθισμα: 6,5 μέτρα
Εκτόπισμα: 3500 τόν.
Μέγιστη ταχύτητα: 32 κόμβοι
Μέγιστη ακτίνα ενεργείας: 4700 ν.μ.
Ενδιαιτήσεις: 202 άτομα
Αεροστρόβιλοι πορείας: Rolls Royce TYNE 2 X 5340 bhp
Κύριοι αεροστρόβιλοι: Rolls Royce OLYMPUS 2 x 28000 bhp
Ηλεκτρομηχανες: PIELSTICK 4Χ750 KWatt
SEWACO: DAISY ESM / ECM
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: SHF - HF - VHF - UHF
K/B: SSM HARPOON - SAM SEA SPARROW
Π/Β: OTO MELARA 76/62
Α/Υ: τορπίλλες
Ελικόπτερα: Ένα (1) SH -70 B AEGEAN HAWK ή δύο (2) ΑΒ-212

Αξιωματικοί: 27
Υπαξιωματικοί: 162

"Βράζουν" οι κάτοικοι στην Κάλυμνο - Οι ψαράδες δεν πλησιάζουν στα Ίμια γιατί οι Τούρκοι απειλούν να τους βουλιάξουν -

Αναστάτωση επικρατεί στην Κάλυμνο μετά τις τελευταίες προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή των Ιμίων.

Σε δηλώσεις τους στην κάμερα του ΑΝΤ1, οι ψαράδες του νησιού τονίζουν ότι δέχονται καθημερινά παρενοχλήσεις από τους Τούρκους και δεν μπορούν να ψαρέψουν. Ταυτόχρονα, εκφράζουν τους φόβους τους για ένα πιο σοβαρό επεισόδιο, σε περίπτωση που οι Τούρκοι παρεκτραπούν ακόμη περισσότερο.

Την ίδια στιγμή παρά την απογοήτευση τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν το βάζουν κάτω και δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν το νησί όποτε και αν αυτό χρειαστεί.

Στασιμότης στη «Σουπιά», ρευστότητα στο διπλωματικό πεδίο

Μια εβδομάδα μετά την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ να προσεγγίσει τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ η εικόνα που επικρατεί στην περιοχή παραμένει αμετάβλητη με τον χρόνο να πιέζει τον ενεργειακό κολοσσό, την ώρα που Λευκωσία και Ρώμη συνεχίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες από τις οποίες δεν φαίνεται να βγαίνει φως αναφέρει δημοσίευμα.

Σε πολιτικό επίπεδο οι επαφές που γίνονται επικεντρώνονται, κυρίως μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών Ιταλίας και Τουρκίας. Το όλο θέμα χειρίζονται οι γενικοί γραμματείς των δυο Υπουργείων, με τις πληροφορίες που υπάρχουν να μην δίνουν και πολλές ελπίδες σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κάθε μέρα που περνά, εντείνει τα αδιέξοδα που έχουν προκληθεί και που οδηγούν σε ναυάγιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων, πρώτα και κύρια στο τεμάχιο 3.

Μια εξέλιξη που εάν και εφόσον πάρει σάρκα και οστά, όπως μας επισημάνθηκε, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή με την Τουρκία να πραγματοποιεί ένα καθοριστικό βήμα για να κάνει πράξη τις παράνομες επιδιώξεις της.

Το σκηνικό που έχει στηθεί στην περιοχή, όπως εκτιμάται θα ξεκαθαρίσει μετά το πέρας των ασκήσεων των Τούρκων στην περιοχή, στο όνομα των οποίων όπως υποστηρίζεται ανεπίσημα από ιταλικής πλευράς, «ανακόπηκε» η πορεία του γεωτρύπανου.

Στη Λευκωσία αρμόδια πηγή μας έλεγε πως οι Τούρκοι «ανέκοψαν» το πλωτό γεωτρύπανο τόσο για τις ασκήσεις που πραγματοποιούσαν τα πολεμικά της πλοία, όσο και για το λόγο ότι θα εισέρχονταν σε ύδατα του παράνομου κρατικού μορφώματος των κατεχομένων.

Τι θα κάνει η ΕΝΙ; Με την τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα η προσοχή όλων στρέφεται προς την εταιρεία, το γεωτρύπανο της οποίας είναι «εγκλωβισμένο» 38 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λάρνακας και σε σημείο εντός του τεμαχίου 2 που γειτνιάζει με το τεμάχιο 3, αναμένοντας οδηγίες.

Με βάση το πρόγραμμα των ερευνητικών εργασιών της ΕΝΙ το γεωτρύπανο, αρχές Μαρτίου είναι προγραμματισμένο να μετακινηθεί από την κυπριακή ΑΟΖ.

Προγραμματισμός που οδήγησε τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ, να δηλώσει την Τρίτη το βράδυ στην κρατική ιταλική τηλεόραση, πως η εταιρεία του δεν θα περιμένει για πάντα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες που υπάρχουν από τη συνάντηση στελεχών της ΕΝΙ με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη είναι λιγοστές και αόριστες.

Πηγές περιγράφουν την εικόνα της συνάντησης ως εξής. «Όλα καλά με την εταιρεία».

Ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα για το χρόνο που μπορεί να αναμένει η εταιρεία, με το πλωτό της γεωτρύπανο σε απραξία εντός της ΑΟΖ.

Τα βασανιστικά ερωτήματα που αρχίζουν να διατυπώνονται αφορούν κυρίως το καθεστώς που θα αφήσει πίσω του το γεωτρύπανο όταν αυτό αποχωρήσει.

Το ορατό ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση με τις τουρκικές προκλήσεις, ενισχύει τις ανησυχίες εκείνες για «γκριζάρισμα» της περιοχής από πλευράς Τούρκων, τα πλοία των οποίων θα επιστρέφουν με κάθε ευκαιρία δοθείσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν είναι λίγες οι απόψεις εκείνες που θέλουν τους Τούρκους να διευρύνουν το πεδίο των προκλήσεων και σε γειτονικά τεμάχια εφόσον πετύχουν τις επιδιώξεις τους στο τεμάχιο 3.

Πέρα από τις τουρκικές επιδιώξεις υπάρχει και το ευρύτερο θέμα των ενεργειακών σχεδιασμών και το κατά πόσο επηρεάζονται.

Για την ώρα, στη Λευκωσία δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για το υπόλοιπο ερευνητικό πρόγραμμα για το 2018. Οι δυο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από την Exxon είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αυτό το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο και δεν σχετίζεται με τις τουρκικές προκλήσεις, είναι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 6.

Δείτε τις εικόνες από τον χρήστη του τουίτερ AegeanHawk

https://www.youtube.com/watch?v=aQCC6CYVJlI

https://www.youtube.com/watch?v=AnW2wjpyQWs

https://www.youtube.com/watch?v=nkImysBVfw0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...