Κύπρος

Ετοιμες να θυσιάσουν Ελλάδα-Κύπρο οι ΗΠΑ για χάρη της Τουρκίας: Μας την έστησαν; Η περίεργη ανακοίνωση και τα ερωτήματα που βασανίζουν


Toυ Βασίλη Καπούλα

Κεντρική φωτογραφία άρθρου:Η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ και η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων

Πολύ κρίσιμη για τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, ο οποίος θα δει τον Çavuşoğlu και τον ΡΤ.Ερντογάν. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι προσέρχονται με "καρότο και μαστίγιο" στην υψηλόβαθμη αυτή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.Ηδη συναντήθηκαν οι ΥΠΑΜ ΗΠΑ-Τουρκίας και υπήρχαν χαμόγελα..

Εντύπωση έχει προκαλέσει σε βίντεο που θα δείτε η "χαλαρότητα" με την οποία αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την εκτός ορίων ρητορική του Ρ.Τ.Ερντογάν. 

O Ρεξ Τίλερσον, μίλησε για την τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν λέγοντας πως έχει αποσπάσει την προσοχή από την μάχη κατά του ISIS. Η εκπρόσωπος του State Department επανέλαβε πολλές φορές "η σύμμαχος Τουρκία, ο συνεργάτης μας στο ΝΑΤΟ, συμμεριζόμαστε τις τουρκικές ανησυχίες κτλ" είπε για την μετονομασία του δρόμου έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα σε "Κλάδο Ελαίας" πως "οι Τούρκοι μπορούν να τον ονομάσον όπως θέλουν.

Η μόνη σοβαρή απειλή ήρθε από τον Διευθυντή των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Dan Coats,  σε ακρόαση στην Αμερικανική Γερουσία. Είπε σχετικά:

"Οι δράσεις της Τουρκίας στην Συρία αυξάνουν τα ρίσκα για τα αμερικανικά στρατεύματα και περιπλέκουν την μάχη κατά του ISIS. Η Τουρκία προσπαθεί να διαλύσει τις κουρδικές φιλοδοξίες στην Μέση Ανατολή και η νέα τουρκική εισβολή στην Βόρεια Συρία περιπλέκει την μάχη μας κατά του ISIS και θέτει ρίσκα για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή"

Ομως αυτό που πραγματικά προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο να την έχουν στήσει οι ΗΠΑ στην Κύπρο και να λειτουργεί δεύτερο σχέδιο από πίσω.

Γιατί το λέμε αυτό.

Εκτός από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει εντελώς παραιτηθεί από τα εθνικά μας δίκαια, η είδηση πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, θα βρεθεί στην Τουρκία, ταυτόχρονα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, μόνο στα… ψιλά δεν μπορεί να περάσει.

Αυτό που πραγματικά προβληματίζει είναι η αμερικανική ανακοίνωση:

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ:

«Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ, ταξιδεύει στην Άγκυρα από τις 15 έως τις 16 Φεβρουαρίου, 2018 για διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson, τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική μας. Σε αντίθεση με δημοσιεύματα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Eρώτημα πρώτο. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γνωρίζει για ποια "ενεργειακή ατζέντα" μιλά ο πρέσβης των ΗΠΑ;

Ερώτημα δεύτερο.  Τι υπονοεί με τη φράση από "το Μπακού έως το Βελιγράδι"; Προφανώς μιλάμε για τον γνωστό ενεργειακό αγωγό ΤΑP.

Το Βελιγράδι όμως τι σχέση έχει; Εχει ενημερωθεί ή δώσει κάποια έγκριση; 

Ερώτημα τρίτο. Ποια είναι η πορεία του αγωγού αυτού; Μέσω Β.Ελλάδας-Σκόπια-Σερβία ή μέσω Βουλγαρίας;

Ερώτημα τέταρτο. Στηρίζουν ακόμη οι ΗΠΑ τον East-Med ή έχουν κάποιο δικό τους σχέδιο που θα το προτείνουν στην Τουρκία;

Είναι αυτό το σχέδιο που θα ναυαγήσει τον Turkish Stream που είναι κατά 50% έτοιμος;

Το γεγονός ότι επίσημα ο πρέσβης των ΗΠΑ μιλά για "ενεργειακή ατζέντα" πηγαίνοντας στην Αγκυρα προμηνύει άσχημες εξελίξεις. Mην ξεχνάμε τις δηλώσεις του για Αλεξανδρούπολη, TAP κτλ

Επιπλέον όπως είπαμε και νωρίτερα, με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.

Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

Το βασικό ερώτημα. Πως θα αντιδράσει η Τουρκία αύριο; Εχει υπολογιστεί και αναλυθεί αυτό;

Oπως μπορείτε να δείτε και στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, η Τουρκία έχει ισχυρή δύναμη πυρός στην περιοχή

Στη δύναμη αυτή περιλαμβάνονται οι τουρκικές φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros, οι κανονιοφόροι TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το δεξαμενόπλοιο καυσίμων TCG Akar, καθώς και τέσσερα υποβρύχια που λέγεται πως βρίσκονται στην περιοχή.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/963649297647620102?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/963763581429968899?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/963713080378232832?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/963710727973408769?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι Τούρκοι για την επίσκεψη Πάιατ στην Τουρκία

Φυσικά, η επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Άγκυρα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τα… τουρκικά ΜΜΕ.

Η Χουριέτ, σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι την προσοχή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα «τραβάει» η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στην αμερικανική αντιπροσωπεία.

«Στην ελληνική πρωτεύουσα, υπήρξαν σχόλια σύμφωνα με τα οποία «ο Αμερικανός πρέσβης θα επισκεφτεί την Άγκυρα και θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο»», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Τίλερσον: "Οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι αλλά υπάρχουν βασικά κοινά συμφέροντα"

Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που είναι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, έχει εξασθενήσει τη μάχη εναντίον του ISIS, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

«Είμαστε σε επαφή με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, και πιστεύουμε πως είναι σημαντικό οι Τούρκοι να έχουν συνείδηση των συνεπειών αυτής της επιχείρησης στην κύρια αποστολή μας, που είναι να νικήσουμε το ISIS», πρόσθεσε, σημειώνοντας:

Θα μεταβώ αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα για να συνομιλήσω περισσότερο μαζί τους για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σ' αυτή την ουσιαστικής σημασίας αποστολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα πιέσει την Τουρκία να συγκρατήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αυτή πρόκειται να είναι μια δύσκολη συζήτηση», τόνισε, ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις πρόσθεσε: «κοιτάξτε, είναι δύσκολο. Η ρητορική είναι εμπρηστική. Οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι και είναι δύσκολη περίοδος να συνεργαστούμε, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια πολύ βασικά κοινά συμφέροντα», τόνισε.

1: Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.

2:Η περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

3: Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «σουπιά στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

4: Το σημείο που βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.

5: Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.

6: Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκάις μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=aQCC6CYVJlI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ